In oras este cea mai veche Universitate din tara
Parcul Copou pastreaza muzele lui EminescuIasi, oras din nord-estul Romaniei, a fost mentionat prima oara in documente de catre Alexandru cel Bun, in 1408, fiind un centru educational remarcabil s
In oras este cea mai veche Universitate din tara
Parcul Copou pastreaza muzele lui EminescuIasi, oras din nord-estul Romaniei, a fost mentionat prima oara in documente de catre Alexandru cel Bun, in 1408, fiind un centru educational remarcabil si pastrand cateva piese arhitecturale frumoase, precum Biserica Trei Ierarhi si neo-goticul Palat al Culturii (locul in care se afla patru muzee: al Istoriei, Tehnologiei, Etnografiei si al Artei). Multe cladiri din vechiul centru al orasului au fost daramate in timpul regimului comunist, in locul carora s-au construit cateva blocuri de apartamente in stil sovietic, dar si cladiri moderne, intemeiate recent, precum Universitatea "Petre Andrei" sau Hotelul "Europa".
Multe personalitati culturale isi gasesc radacinile in Iasi: Ion Creanga, Mihail Kogalniceanu, Gheorghe Asachi, Mihail Sadoveanu, Octav Bancila si altii.
Anual, la mijlocul lunii octombrie, un festival extraordinar se organizeaza de catre municipalitatea locala: Festivalul iesean "Sarbatorile Iasiului". Atunci este si pelerinajul moastelor Sfintei Parascheva. Uneori, chiar si un milion de persoane din tara si din strainatate vin in pelerinaj.Universitatea Al. I. Cuza a fost inaugurata in 1860Se spune ca cea mai veche Universitate din tara este cea de la Iasi. Oficial a fost inaugurata la 7 noiembrie 1860 de catre domnitorul Alexandru Ioan Cuza, al carui nume il poarta in prezent. In fapt se poate spune ca la baza infiintarii acestei Universitati a stat Academia Mihaileana, creata la 1834 de Mihail Sturdza. Iar daca facem un arc peste timp, putem spune ca este o continuatoare simbolica a vechii Academii Domnesti din Iasi, infiintata de Vasile Lupu, in 1642. Actuala cladire, imbinand stilurile baroc si clasic, a fost construita insa intre anii 1893 si 1897 dupa planurile minutioase ale arhitectului Louis Blanc. Ea a fost inaugurata de regele Carol I si de regina Elisabeta. Intrarea in Universitate se face prin Sala Pasilor Pierduti, celebra pentru picturile realizate de Sabin Balasa.
Daca la inceput avea doar trei facultati, in prezent, Universitatea "Al. I. Cuza" din Iasi se poate mandri cu 15 facultati plus o serie de colegii.
La Universitatea din Iasi s-au format savanti de prestigiu cum ar fi: Grigore Cobalcescu, Petru Poni, Alexandru Philippide, Alexandru D. Xenopol, Dragomir Hurmuzescu, Alexandru Miller, Octav Mayer, Gheorghe Bratianu, Grigore T. Popa, Gheorghe Platon, Alexandru Zub si altii.Parcul Copou - locul eminescianMai sus de Universitate incepe Parcul Copou, o gradina publica in care principalul element de atractie turistica este Teiul lui Mihai Eminescu, loc in care, se spune, poetul venea deseori pentru a scrie poezii. Infiintarea parcului a avut loc sub domnia lui Mihail Sturza, in 1835. Initial, locul a fost ales pe ulita Podul Verde, pe locul unde era statia de posta a orasului. Apoi, parcul a fost extins intre 1849 si 1852, iar din 1860 a fost iluminat cu felinare.
Despre Teiul lui Eminescu se spune ca este un urmas al Codrului de la Copou si ca era asa de frumos incat in momentul cand a fost amenajata gradina publica teiul a fost lasat in picioare, desi nu se inscria pe axa centrala a parcului. De zeci de ani Teiul lui Eminescu este un simbol al Iasiului si in acelasi timp un loc de pelerinaj pentru indragostiti. In fata Teiului se afla bustul poetului. In anii '80 Teiul a fost la un pas de a se usca din cauza unei plombe de beton turnate in trunchiul sau lovit de trasnete si rupt de furtuni. Din fericire, printr-o minune aproape, din crengile sale au coborat radacini, pe langa plomba de beton, care s-au infipt in pamant. Dupa cum spunea profesorul Mandache Leucov, astfel de cazuri de radacini adventive sunt extrem de rare.Iasi i-a legat pe Creanga si pe EminescuNu se poate vorbi despre Eminescu fara a aminti de prietenul sau cel mai bun, Ion Creanga.
De altfel, numele pitorescului cartier iesean este strans legat de numele povestitorului nascut la Humulesti. In aceasta casa a locuit Ion Creanga din 1872 si pana in 1889, cand a murit.
Bojdeuca lui Creanga a devenit muzeu pe 15 aprilie 1918 si este prima casa memoriala din Romania. In curtea Bojdeucii se afla statuia scriitorului, realizata in 1990 de studenti ai Academiei de Arte Plastice, precum si bustul lui Creanga realizat in granit de sculptorul Iftimie Barleanu in 1968.
Casa memoriala Vasile Pogor, supranumita si Casa cu ferestre luminate deoarece a fost printre primele din Iasi care avea iluminare electrica, se afla situata mai jos de Universitatea "Al. I. Cuza", si este sediul Muzeului Literaturii Romane. Cladirea a fost construita in 1850 de boierul Vasile Pogor, cel care va fi de trei ori primarul Iasiului. Aici s-au tinut intalnirile Junimii, societate care a fondat revista Convorbiri Literare. La 26 decembrie 1972 Casa Pogor a fost transformata in Muzeu, avand in patrimoniu sute de piese din epoca marilor clasici, literatura romana si contemporana. Printre cele mai reprezentative exponate se numara ceasul de aur al lui Eminescu, cu monograma, inelul de aur cu piatra de rubin, o piesa de mobilier de la Mihail Kogalniceanu, un set de calatorie si corespondenta al lui Costache Negri, tabloul "Cap de dac" al lui G. Asachi si pianul lui Duiliu Zamfirescu. Printre exponatele cele mai valoroase ale muzeului se mai numara si o "Gramatica" de I. Vacarescu, "Critice" de T. Maiorescu, precum si un "Almanah de invatatura si petrecere" de M. Kogalniceanu.Teatrul National si Muzeul Teatrului adapostesc adevarate bijuterii de artaConstruita pe locul vechii primarii, dupa planurile arhitectilor Fellner si Helmer, intre anii 1894 si 1896, cladirea Teatrului National din Iasi adaposteste adevarate bijuterii de arta. In primul rand Cortina pictata de mesterul M. Lenz in 1896 are in centru o alegorie a vietii, cu cele trei varste si in dreapta alegoria Unirii Pricipatelor Romane. Dupa aceea urmeaza Cortina de Fier, ce separa etans scena de sala, si a fost pictata cu motive ornamentale simetrice de catre Al. Goltz. Şi, nu in ultimul rand, Candelabrul din cristal de Venetia care are 109 becuri, si inca de la inceput a fost alimentat de la Uzina Electrica, din apropiere, inaugurata odata cu cladirea teatrului.
Muzeul Teatrului, de la Iasi, infiintat in 1976, este unic in tara si se afla intr-o cladire construita in 1870 care a apartinut poetului Vasile Alecsandri, la cateva sute de metri de Piata Unirii. In cadrul muzeului se poate admira o expozitie de afise, carti, manuscrise, costume, piese de mobilier si colectii de medalii, exponate care prezinta evolutia teatrului in Romania, de la primele manifestari.
Actuala cladire a Bibliotecii Centrale Universitare "Mihai Eminescu" a fost construita in perioada 1930 - 1934 ca sediu al Fundatiei Universitare Ferdinand si pentru a gazdui o vasta biblioteca si un Institut de Ştiinte. Dupa planurile arhitectului Constantin Jotsu, exteriorul este marcat de coloane in stil ionic, iar in interior s-a lucrat cu marmura de Carrara si mozaic venetian. In anul 1945 cladirea a fost cedata Bibliotecii Centrale Universitare.
La ora actuala institutia detine un fond de peste 2,5 milioane de carti si publicatii. Printre cele mai valoroase lucrari sunt "Evanghelia cu invatatura de Coresi" tiparita in 1581 (cea mai veche carte romaneasca din Iasi) precum si "Cazania lui Varlaam", aparuta in 1643, in timpul domnitorului Vasile Lupu, la prima tipografie din Moldova, cea de la Biserica Trei Ierarhi. Casa Dosoftei, din apropierea Palatului Culturii, a fost construita intre anii 1677 - 1679, pe timpul domnitorului Antonie Voda Ruset si a adapostit cea de a doua tiparnita din Moldova ingrijita de Mitropolitul carturar Dosoftei cu sprijinul lui Nicolae Milescu-Spatarul. In interiorul muzeului se gasesc exponate unicat de carte veche, obiecte de cult si o valoroasa copie a Letopisetului Ţarii Moldovei de Grigore Ureche.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.