Nu lipsa de notorietate este cauza. Dimpotriva, tanarul ministru al Agriculturii, Dacian Ciolos, si-a castigat notorietate prin modul profesionist in care a evitat clauza de salvgardare, pe care presedintele Basescu i-a prezis-o ca inevitabila. Conte
Nu lipsa de notorietate este cauza. Dimpotriva, tanarul ministru al Agriculturii, Dacian Ciolos, si-a castigat notorietate prin modul profesionist in care a evitat clauza de salvgardare, pe care presedintele Basescu i-a prezis-o ca inevitabila. Conteaza competenta. Si adecvarea.
Dura lex sed lex. Desi nu i se poate reprosa nimic, ministrul Cristian David nu are anvergura impusa de functie. La Interne trebuie cineva nu doar foarte bun, ci si foarte rau. Altfel, il mananca structurile si adio reforma liberala.
In privinta MAE, nici apartenenta la PNL din vremea opozitiei, nici bunele intentii, nici proiectul strategic privind relatiile internationale nu sunt suficiente pentru a conferi competenta ministrului Adrian Cioroianu. Care nu e incompetent, dar nici performant. In diplomatie, orice gest are semnificatie. "Limbajul corpului" este la fel de important ca si limbajul cuvintelor. Gafele de comunicare si gafele de comportament si-au pus pecetea pe ministeriatul Cioroianu, in asa fel incat fac uitate reusitele. Predecesorul, Razvan Ungureanu, stia sa faca impresie. Marea lui performanta a fost sa se pupe public cu Condi Rice. Si sa-i ascunda premierului faptul ca doi romani erau ostatici in Irak. Cel mai tare l-a impresionat pe presedintele Basescu, care l-a rasplatit cu fotoliul SIE. Si astfel, PNL a mai scapat de un oportunist.
Cristian Adomnitei e liberal autentic, simpatic si cu o buna comunicare, dar aceste calitati nu sunt suficiente pentru a scoate educatia de sub zodia repetabilului experiment la care e supusa de 18 ani. Cele sase procente alocate Educatiei prin Legea bugetului de stat constituie o performanta, in raport cu care tanarul ministru se poate retrage demn. PNL ar putea face o miscare-surpriza, oferind functia de ministru al Educatiei nu unui reprezentant politic, nici unui tehnocrat, ci unui lider sindical cu profil moral si specialist respectat, ca Aurel Cornea, liderul Federatiei Sindicatelor Libere din invatamant.
Iar la Interne, s-ar impune un politician experimentat ca Radu Stroe sau Dan Radu Rusanu. Revenind la Externe, diplomatia romaneasca este minge de ping-pong intre doi gafeuri, ministrul Cioroianu si presedintele Basescu. Ne trebuie un sef al diplomatiei de prestigiu, cu notorietate internationala si foarte respectat. Cred ca presedintele Emil Constantinescu este solutia. Alta optiune serioasa, Printul Radu de Hohenzollern-Veringen, care deja indeplineste rolul de reprezentant special al Guvernului Romaniei pentru promovarea interesului national. Poate daca se mai schimba cativa ministri, se hotaraste si presedintele Basescu sa semneze numirea Noricai Nicolai la Justitie. Are un an la dispozitie.
Referitor la comunicare, actualul purtator de cuvant, Camelia Spataru, este o profesionista prea cuminte pentru provocarile anilor electorali 2008-2009. S-ar impune un comunicator deopotriva agresiv si agreabil, ca Victor Ciutacu sau Radu Tudor. Iar pentru eficienta mesajului, ar fi potrivit ca PNL si Guvernul sa aiba o coordonare unica a comunicarii. N-ar fi rau nici ca premierul Tariceanu sa opteze intre categoriile de consilieri contradictorii, care pot tensiona relatiile interne. Ideea e ca liberalii trebuie sa faca agenda publica si sa guverneze pregnant, daca vor mai mult decat supravietuirea politica. Daca nu, nu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.