Premierul britanic Gordon Brown ar fi invins de opozitia conservatoare in cazul in care alegerile legislative ar fi organizate joi, potrivit mai multor sondaje realizate la sfarsitul anului 2007, relateaza AFP.
Partidul Conservator ar obtine 41 la suta din voturi, cu noua procente in plus fata de formatiunea laburista aflata la putere, creditata cu 32 la suta din preferintele electoratului, in timp ce liberal-democratii ar obtine 16 procente din voturi, potrivit unei medii a rezultatelor sondajelor efectuate la sfarsitul anului trecut de sase institute.
Avansul inregistrat de conservatori s-ar traduce in practica printr-o majoritate de 16 locuri in Camera Comunelor, cu 333 de deputati conservatori. Numarul deputatilor laburisti s-ar reduce la 258, iar cel al liberal-democratilor la 28. Celelalte partide si-ar imparti ultimele 31 de locuri din Camera inferioara a Parlamentului britanic.
"Pentru prima data in ultimii 15 ani, trebuie sa luam in serios posibilitatea de a vedea conservatorii obtinand o majoritate absoluta", a comentat John Curtice, profesor de stiinte politice la Universitatea Strathclyde din Glasgow.