Lupta dintre Orient si Occident este pe cale de a cuprinde intreaga regiune a Marii Negre in urmatorii ani, adesea cu implicatii militare, dar cu mize energetice, insa Romania si Bulgaria vor avea de castigat, scrie cotidianul canadian The Globe and
Lupta dintre Orient si Occident este pe cale de a cuprinde intreaga regiune a Marii Negre in urmatorii ani, adesea cu implicatii militare, dar cu mize energetice, insa Romania si Bulgaria vor avea de castigat, scrie cotidianul canadian The Globe and Mail in editia electronica.
Publicatia canadiana considera ca orasul-port Burgas, din Bulgaria, este in centrul unei zone in care mocneste unul dintre conflictele lumii de rau augur, cu potential de extindere, un conflict in care sunt implicate 12 tari si puterile nucleare din Razboiul Rece si care va produce probabil "explozii" in 2008.
In nord sunt bombardierele si avioanele de supraveghere americane care vor decola din tot mai multe baze de pe litoralul bulgar si romanesc, pe masura ce SUA si NATO isi vor muta instalatiile majore din Germania catre locatii din fostele tari comuniste cu iesire la Marea Neagra.
In 2008, la un an dupa ce Romania si Bulgaria - foste membre ale Pactului de la Varsovia - s-au alaturat Uniunii Europene, NATO va face cea mai agresiva incercare a sa de a cuceri restul regiunii. Summit-ul organizatiei se va tine in Romania, iar cel mai exploziv punct de pe agenda va fi propunerea de a invita in NATO Georgia - o tara riverana Marii Negre, care, daca adera la Alianta Nord-Atlantica, va extinde teritoriul acestei aliante militare a Razboiului Rece pana in inima fostei Uniuni Sovietice, scrie The Globe and Mail.
Moscova este deja pregatita sa raspunda cu furie extinderii prezentei NATO in aceasta zona care anterior fusese in intregime in sfera sa de influenta. Şase "conflicte inghetate", in Georgia, Ucraina, Azerbaidjan si Moldova, sunt gata sa erupa in adevarate razboaie de secesiune in anul care vine si in fiecare dintre cazuri miscarile militante par sa aiba sprijinul rus, potrivit publicatiei canadiene.
Pentru cei 100 de milioane de oameni ce traiesc in jurul litoralului Marii Negre, 2008 ar putea fi perceput ca o intoarcere la Razboiul Rece. De aceasta data, totusi, nu este clar de care parte va fi fiecare natiune, fiecare regiune, fiecare om: la fel ca in America de Sud sau Asia de Sud-Est in timpul precedentului conflict dintre Washington si Moscova, regiunea Marii Negre a devenit un teren disputat fara incetare, care face obiectul unor schimbari de influenta, pe masura ce banii si armele sunt depozitate pe terenul unor populatii de incredere.
Conflictul dintre Est si Vest este pe cale sa cuprinda intreaga regiune a Marii Negre in anul care vine adesea cu implicatii militare, mai afirma The Globe and Mail.
"Meciul" este probabil sa inceapa nu mai tarziu de sambata viitoare, cand cei cinci milioane de cetateni georgieni se duc la urne pentru a-si alege presedintele si pentru a vota la referendumul legat de propunerea de aderare a tarii la NATO. Scrutinul anticipat a fost convocat dupa saptamani de demonstratii violente, in noiembrie, impotriva presedintelui proamerican Mihail Saakasvili. Demonstratiile, care, sustin Saakasvili si mai multe organizatii internationale, au fost sprijinite de Rusia, s-au incheiat prin reprimarea lor brutala de catre politie. Georgia, ca si Ucraina, pare sa fie divizata intre alegatorii care sunt de acord cu UE si NATO si cei care prefera o reintoarcere la influenta Moscovei.
Exista insa diviziuni si mai puternice in randul altor vecini de la Marea Neagra ai Georgiei. Republici separatiste, care spera sa devina independente - de obicei pentru ca popoarele lor sunt mai loiale Rusiei - se confrunta de ani de zile cu unele conflicte la scara redusa din care nu au lipsit atentatele cu bomba si violentele. In 2008, oricare dintre aceste conflicte mocnite ar putea deveni un razboi in toata regula, avertizeaza The Globe and Mail.
Astfel, regiunile Abhazia si Osetia de Sud din Georgia au devenit tot mai violente in ultimele luni, iar miscarile lor separatiste au intreprins atacuri mai curajoase impotriva unor facilitati guvernamentale. Azerbaidjanul vecin a avut un numar mai mare de frictiuni cu regiunea lui problematica, Nagorno-Karabah. Iar de cealalta parte a Marii Negre, regiunea separatista Transnistria, loiala Rusiei, cunoaste tensiuni in crestere, scrie publicatia canadiana.
Aceste conflicte locale de la Marea Neagra ar putea deveni zone de conflict anul aceasta, din motive legate de o alta tara cu probleme, care se afla mai aproape de Marea Adriatica. La sfarsitul lunii ianuarie sau la inceputul lunii februarie, provincia sarba Kosovo isi va declara probabil independenta, un act care este sprijinit de Uniunea Europeana si de Statele Unite, arata The Globe and Mail. Ziarul aminteste ca presedintele rus Vladimir Putin a avertizat ca daca Serbia isi pierde provincia din cauza influentelor Occidentului, el nu va mai putea garanta integritatea Georgiei si a Moldovei.
De ce Bruxelles, Washington si Moscova isi consacra atat de mult timp, bani si armament pentru o fasie de coasta care anterior era lasata intr-o obscuritate periculoasa?, se intreaba publicatia, care gaseste si o parte a raspunsului: "Are de-a face cu geografia: Georgia, Turcia, Armenia si Azerbaidjan sunt chiar la granita cu Iranul si exista o dorinta foarte puternica de a avea natiuni loiale Occidentului si instalatii militare in regiunea care inconjoara aceasta zona de conflict constant".
Un alt motiv este cel legat de securitatea energetica, scrie The Globe and Mail, care aduce in discutie conducta South Stream, ce va transporta miliarde de metri cubi de gaz natural din Rusia, pe sub Marea Neagra, pana in Bulgaria si apoi in Europa Occidentala. Apoi, tot prin Bulgaria, mai trece si competitorul lui South Stream, proiectul Nabucco, o conducta ce ar urma sa transporte cantitati uriase de gaz din Iran si Asia Centrala prin Georgia, Azerbaidjan, Armenia si Turcia pana in Europa.
Daca trebuie securizate alte surse de energie decat cele ruse, atunci loialitatea unor tari din estul, sudul si vestul Marii Negre este vitala. Din punctul de vedere al Moscovei, pentru a-si mentine dominatia (si pretul bun pentru combustibilii sai), atunci conductele va trebui sa treaca prin vestul, nordul si estul Marii Negre.
Unele tari, in special Romania si Bulgaria, vor avea de profitat in oricare dintre variante - atat conductele cu petrol iranian, cat si noile conducte ale Rusiei vor intra in Europa prin teritoriul lor sarac, scrie The Globe and Mail, care incheie in cheie usor ironica: "In timp ce te relaxezi pe nisipul cafeniu al Burgasului - o destinatie de vacanta din ce in ce mai populara atat pentru central-europeni, cat si pentru rusi - aceste tensiuni in crestere ar putea fi vizibile de-a lungul tarmului si in largul coastelor. Dar foarte probabil vor parea deosebit de ciudate cand te intorci la hotel - care in mod sigur va avea stegulete UE la intrare, dar va fi proprietatea unui oligarh rus".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.