Vestea buna - statul va lua mai putini bani de la populatie si de la firme. Stirea este insa cu doua taisuri - se va incheia epoca leului umflat cu pompa.

Guvernul vede salariul mediu pe la 1.550 lei Reducerea cu 6% a contributiilor firmelor si ale salariatilor la bugetul de asigurari sociale este cel mai important eveniment al anului 2008 in relatia dintre platitorii de taxe si stat. Astfel, de la 1 ianuarie, angajatorul beneficiaza de scaderea contributiilor de somaj cu 1%, a celor de sanatate cu 0,5% si a contributiilor pentru accidente de munca si boli profesionale cu 0,7%. De la 1 iulie se vor aplica alte diminuari, de aceasta data pentru angajat, de 1% la sanatate si de 0,5% la somaj. Ultima etapa de reducere va avea loc pe 1 decembrie 2008 si va fi realizata doar asupra participatiilor angajatorului, care va plati contributii de pensie mai mici cu 1,5%, de somaj reduse cu 0,5% si de sanatate in scadere cu 0,3%. Pina la 1 ianuarie, angajatorii datorau 2% pentru somaj, 6% pentru sanatate si 18,5% pentru pensie, in conditii normale de munca. Angajatul va plati, pina la reducerea de la 1 iulie, 1% pentru somaj, 6,5% pentru sanatate si 9,5% pentru pensie. Din estimarile Guvernului, reducerea contributiilor de asigurari sociale ar echivala cu o suma neincasata la buget si totodata ramasa la angajati si la angajatori, de 4-5 miliarde de lei, adica 1% din PIB.

Cistigul salarial mediu brut este estimat de Guvern sa ajunga la 1.550 de lei in 2008, un plus de 12,3% fata de 2007. Totodata, pe fondul scaderii CAS, salariul net se va apropia usor de cel brut. Ieftinirile fiscale se termina aici, in caz ca nu se va intimpla ceva pozitiv cu taxa auto.

Zero crestere la toate taxele principale, anunta statul. Ministrul Finantelor, Varujan Vosganian, si premierul Tariceanu au promis in mai multe rinduri ca nici o taxa principala nu va fi modificata in 2008. In fapt, daca Guvernul nu cheltuia pompieristic un miliard de euro in ultima sedinta de anul trecut, bugetul general consolidat termina 2007 pe excedent, semn ca, la nivelurile actuale ale taxelor, populatia si firmele platesc mai mult decit reuseste statul sa cheltuiasca.

O vedeta certa a anului 2008 va fi moneda euro. Ultima parte a anului 2007 a demonstrat clar ca leul este totusi o moneda care apartine unei economii si ca el reflecta totusi starea acelei economii. Vestile proaste privind parametrii macroeconomici (in special ratarea tintei de inflatie si adincirea deficitului de cont) au depreciat leul cu 15% in doar citeva zile fata de maximul anului. Practic, daca nu exista aprecierea absolut artificiala de la jumatatea anului 2007, leul ar fi consemnat o ieftinire pe medie fata de euro. Evolutia din 2008 va depinde majoritar de cifrele economiei, iar cel putin din perspectiva deficitelor externe nu se asteapta vesti prea bune. Mai mult, este de ajuns un an agrar prost (gen 2007) pentru a distruge tinta de inflatie si pentru a mai deprecia leul.

Cu micile aprecieri din decembrie, euro a demonstrat ca se simte bine la 3,6 lei, unde a stat in ciuda plecarilor importante de capital. De altfel, bancile recomanda clientilor sa incheie contracte forward la 3,6-3,7 lei/euro si probabil ca stiu ceva. Pe scurt, va fi anul leului dependent mai mult de economia reala decit de miscarile abile ale marilor speculatori. Un an agrar bun va insemna probabil si un leu mai puternic. Mai ales ca masurile de politica monetara par sa nu mai aiba aceleasi efecte ca pina acum. In privinta inflatiei, ea pare ca se va stabiliza undeva la inceputul lunii martie, iar aici Banca Nationala si analistii sint cam de aceeasi parere. Tinta pentru 2008 este de 3,8%, iar intervalul de variatie merge intre 2,8 si 4,8%.

Ce ne asteapta in 2008 euro se va invirti pe la 3,6 lei salariile vor creste in medie cu 12,3% preturile cresc cu pina la 4,8% contributiile sociale scad cu 6% nu se modifica nici o taxa principala (TVA, impozit pe profit si pe venit)