Reprezentativa Romaniei are sperante la titlul continental, dar analizele obiective nu o claseaza mai sus de ultimul loc al grupei C.Chivu si Mutu alcatuiesc barometrul nationalei Foto: Reuters Pentru Romania, turneul final al Euro 2008 are doua laturi: una participativa, laudabila daca tinem seama de lunga absenta a nationalei din prim-planul fotbalului mondial, si una ideatica, jucatori si antrenori vazind deja prima reprezentativa calificata din infernala grupa cu Italia, Franta si Germania. Increderea desantata in propriile forte - dusa la extrem de Gigi Becali, care vedea Steaua cistigatoare a Ligii Campionilor dupa o semifinala jucata in Cupa UEFA - calca in picioare traditia aproape constant negativa a intilnirilor cu cei trei adversari din Elvetia si chiar diferenta de valoare dintre loturi, al nostru fiind de departe cel mai slab. De asemenea, chiar faptul ca nationalele pe care le vom intilni ne considera cantitate neglijabila il transformam intr-unul dintre marile noastre atuuri, facindu-ne din factorul-surpriza unul dintre principalii aliati. O analiza obiectiva plaseaza tricolorii lui Piturca pe ultimul loc al grupei C, iar obtinerea unui loc 3 chiar ar trebui privita ca o performanta. Putinele noastre sanse nu vin neaparat din propriile forte, cit mai ales din posibilele slabiciuni ale adversarilor. Olanda are un antrenor slab si contestat, Marco Van Basten, iar Italia a fost dezastruoasa la CE sau in preliminarii, dupa ce a facut o mare Cupa Mondiala: in 1984 (dupa ce a iesit campioana mondiala in 1982) si 1992 (dupa ce a fost medaliata cu bronz in 1990) nici macar nu s-a calificat la turneul final, iar in 1996 nu a trecut de faza grupelor (a fost devansata de Germania si de Cehia), dupa ce doar cu doi ani mai inainte juca finala CM. Pe de alta parte, trebuie remarcat faptul ca olandezii au mers mai departe de fiecare data cind au jucat in „grupa mortii", exemplele cele mai recente fiind Euro 2000 (au terminat pe primul loc intr-o grupa cu Franta, Cehia si Danemarca), Euro 2004 (au fost pe locul 2 intr-o grupa cu Cehia, Germania si Letonia) si CM 2006 (locul 2, in competitie cu Argentina, Coasta de Fildes si Serbia si Muntenegru).

Franta, primul nostru adversar (9 iunie, la Zürich), este marea favorita la cistigarea grupei C, in lotul lui Raymond Domenech producindu-se deja schimbarea de generatii si facindu-si loc cu succes tinerele vedete Karim Benzema, Samir Nasri, Hatem Ben Arfa si Frank Ribery. De altfel, Franta, Germania si Portugalia sint cotate ca mari favorite la cistigarea titlului continental, in timp ce Romania si Austria sint considerate cele mai slabe nationale prezente in concurs.

Tricolorii nu puncteaza nici macar la posibile surprize ale Euro 2008, unde pozitii de forta ocupa Suedia si Cehia. Insisi actantii nu mai viseaza asa frumos la Euro, Piturca solicitind sa nu i se stabileasca vreun obiectiv intr-o astfel de grupa, in timp ce Mircea Sandu cu greu spera sa avem doua egaluri la acest turneu final, mult mai importante fiind pentru el campania de calificare la CM 2010 si banii care, inevitabil, vor intra in bugetul FRF de la UEFA si de la sponsori.

In ceea ce priveste arbitrii, nici la acest turneu final nu avem vreun reprezentant, desi au fost selectionati cavaleri din 20 de tari, aproape jumatate din statele batrinului continent. Turneul final va incepe pe 7 iunie, la Basel, cu intilnirea Elvetia-Cehia.

CM 2010 incepe la toamna Sfirsitul anului prinde nationala Romaniei cu trei meciuri jucate si in preliminariile CM 2010, tricolorii urmind sa intilneasca pentru a doua oara Franta intr-un interval de doar patru luni. Facem parte dintr-o grupa, a 7-a, in care alaturi de "cocosi" mai sint incluse Lituania, Serbia, Austria si Insulele Feroe, iar in Africa de Sud va merge direct echipa care se va clasa pe primul loc. Echipele cu cel mai bun punctaj, situate pe locul secund, vor juca baraj pentru accederea la turneul final. Opinia generala este ca Franta e marea favorita la calificarea directa, in timp ce pentru locul 2 se va da o batalie in trei, intre Serbia, Romania si Austria. In acest an, tricolorii vor juca acasa cu Lituania (6 septembrie) si Franta (11 octombrie) si in deplasare cu Insulele Feroe (10 septembrie).

Pariuri: ultimii in grupa Casele de pariuri au fost primele care au hotarit ierarhia favoritelor dupa stabilirea grupelor turneului final, iar cu Romania nu au fost prea generoase. I-au dat o cota de 40/1, ca Poloniei, si au plasat-o spre coada plutonului, pe penultimul loc, doar in fata Austriei (80/1). De asemenea, sansele noastre la cistigarea grupei C sint intre 10 si 12/1, printre cele mai mici ale celor 16 reprezentative calificate la Euro. Deocamdata, Germania este marea favorita a bookmakerilor la cistigarea titlului, cu 4/1, iar in grupa C, sansele cele mai mari le are Italia, cu 6/4.