Acum mai bine de un an, Cotidianul propunea o lista cu „agentii de elita ai stagnarii" a caror misiune funesta a fost si este aceea de a produce in Romania „handicap" - social, moral, cultural, politic. Problema acestei caste este actuala si in 2008.

Am vrut sa „denuntam falsii eroi" si am indraznit sa propunem sa ii inlocuim, crezind ca „o parte din istoria noastra recenta trebuie sa fie indiguita si clasata in mod rezonabil in mentalul colectiv". Da, de acord, alegerea titulaturii de „generatie" poate ca nu a fost cea mai inspirata cu putinta. „Generatie" e prea restrictiv, „casta" era, probabil, mai cuprinzator si mai nimerit. Ideea ramine insa intacta: non-competenta personajelor publice numite de noi, combinata cu pozitiile-cheie de putere pe care le detin acestea au dat un „cocktail" de pe urma caruia Romania s-a resimtit si se va mai resimti multa vreme.

Majoritatea evaluarilor cu privire la anul 2007 au fost mai degraba pesimiste. Incepusem bine: la 1 ianuarie 2007, Romania bifase un eveniment epocal pentru istoria sa - aderarea la Uniunea Europeana. Atinsese atunci virful cel mai inalt al unei evolutii spectaculoase desfasurate pe parcursul a doar citiva ani. Eram deja in NATO, deveniseram membri cu drepturi depline ai UE, romanii aveau mai multa securitate, siguranta si mai multe oportunitati decit oricind in istoria lor. Si totusi, facind media evaluarilor publice in legatura cu acest an, 2007 a fost un an „pe care trebuie sa il uitam cit mai curind", cum a scris ieri, in editorialul sau din Cotidianul, Traian Ungureanu.

Ce treaba are „Generatia Expirata" cu 2007? Foarte multa! Filosofia care e asumata si pusa in practica de aceasta casta explica marele esec de anul trecut. Inca o data: incompetenta, parvenitismul, promovarea nonvalorilor, practici mafiote sau cvasimafiote, spiritul de gasca, ascunderea cu obstinatie a gunoiului sub pres, noncompetitia, asistentialismul excesiv, dispretul pentru adevar, batjocorirea ideii de justitie. Fiecare cuvint sau sintagma are acoperire concreta in faptele de notorietate ale anului trecut.

2008 este anul in care exista citeva premise pentru micsorarea efectivelor Castei Expiratilor. Prin vot, mai ales. Daca in noiembrie 2007 am avut „alegeri amicale", anul acesta mizele sint mult mai mari si e mai presus de orice indoiala faptul ca „bataliile politice" se vor duce fara mila. Vor fi sigur „locale"; probabil, si „parlamentare". Pe liste (pe liste, nu uninominal, pina la proba contrara) vor fi multi „expirati" care vor cere, inca o data, votul. Insa scrutinul e o sansa reala pentru resetarea sistemului. S-ar putea ca in urma alegerilor sa avem, la vedere, mai putini expirati. Dar e rezonabil sa nu ne asteptam la minuni. Chiar daca e „expirata", Casta Expiratilor e in continuare printre noi. Asa incit, indiguirea si clasarea „expiratilor" vor ramine tinte la zi. Apoi, lupta pentru putere de dragul puterii va surclasa lupta pentru putere dusa in scopul impunerii unor politici cu adevarat publice. Insa, cu ceva noroc, 2008 ar putea fi mai bun decit 2007.