Lumea stiintifica este impartita intre cei care spun ca monoglutamatul de sodiu este periculos si cei care cred ca poate fi consumat oricat si oricand. Pana la o decizie finala, consumatorii americani vor ca pe eticheta produselor alimentare sa scrie
Lumea stiintifica este impartita intre cei care spun ca monoglutamatul de sodiu este periculos si cei care cred ca poate fi consumat oricat si oricand. Pana la o decizie finala, consumatorii americani vor ca pe eticheta produselor alimentare sa scrie mare daca contin sau nu substanta cu pricina.


Monoglutamatul de sodiu, E 621, este un aditiv alimentar care are rolul de a potenta gustul produselor in care se gaseste, mai ales daca acestea sunt de proasta calitate. Si, cum pe piata se gasesc nenumarate astfel de marfuri, E 621 poate fi intalnit aproape peste tot. Producatorii din industria alimentara folosesc monoglutamatul de sodiu in mezeluri, preparate din peste, semipreparate, sucuri, sosuri de diferite tipuri, alimente congelate, preparate din lapte si lista poate continua. Monoglutamatul de sodiu este folosit de foarte mult timp in bucataria asiatica si se gaseste in mod natural in foarte multe alimente. Insa a fost izolat abia in 1907 si produs pe scara larga de o companie japoneza doi ani mai tarziu. Denumirea sub care a fost produs - ajinomoto - se traduce prin "esenta gustului". Are formula chimica C5H8NnaO4.


CERCETÃ…RI. Pentru ca este o substanta atat de folosita in industria alimentara pe plan mondial, cercetatorii din intreaga lume au facut studii pentru a vedea care sunt efectele aditivului asupra organismului uman. In 1959, Administratia Alimentelor si a Medicamentelor (FDA) din SUA declara ca E 621 este un aditiv "recunoscut in mod general ca fiind sigur". Alte studii s-au realizat si in 1970, rezultatul fiind aproximativ acelasi, cu mentiunea de a nu se depasi dozele actuale. Zece ani mai tarziu, insa, cercetatorii americani au recomandat realizarea de studii mult mai ample legate de monoglutamatul de sodiu. In 1986 s-a ajuns la concluzia ca persoanele cu anumite sensibilitati ar trebui sa evite aditivul in cauza. De asemenea, FDA a dat publicitatii un studiu in 1995 prin care avertiza populatia ca, in cazul unui consum ridicat de E 621, unele persoane pot suferi de dureri in capul pieptului, dureri de cap, ameteli, dificultati de respiratie, palpitatii, somnolenta, stari de slabiciune. Cercetatori de la Universitatea din Hirosaki au aratat ca persoanele care consuma monoglutamat de sodiu in cantitati mari pot avea probleme cu vederea. Testele realizate pe animale au aratat clar ca monoglutamatul de sodiu creeaza probleme la nivel neurologic, insa unii cercetatori cred ca nu este suficient. Cu toate aceste controverse s-a hotarat ca monoglutamatul de sodiu sa nu poata fi utilizat in nici unul dintre produsele alimentare destinate sugarilor si copiilor foarte mici. Masura se aplica si in Romania.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.