Vreti sa stiti care sunt datele pana la care puteti plati fara penalizari taxele si impozitele locale sau pe cele de la sectia financiara? Consultati calendarul fiscal pentru 2008.

Calendarul fiscal se adreseaza celor care au o locuinta, o masina sau romanilor care obtin bani din contracte de comision, din inchirieri de locuinte, dar si persoanelor care lucreaza ca liberi profesionisti sau care au venituri din alte activitati comerciale.


TAXE LOCALE. Primariile percep taxe pentru toti proprietarii de locuinte si terenuri intravilane sau extravilane. De asemenea, si posesorii de autovehicule, rulote, barci cu motor ori fara motor sau de locuri de parcare si garaje platesc taxe locale.

Vestea buna este ca aceste impozite nu se vor majora in acest an, deci oamenii pot sa-si dimensioneze bugetul la nivelul anului trecut. Plata taxelor locale se poate face fara majorari, in doua transe, pana la 31 martie, respectiv 30 septembrie. Insa, cei care achita pana la 31 martie toata suma datorata pentru anul 2008 vor beneficia de o reducere care depinde de la localitate la localitate. Consiliile locale din primarii pot face reduceri pana la maxim 10% din impozit pentru persoanele care platesc anticipat toata suma pana la 31 martie. In Bucuresti, reducerea este de 7%, la fel ca si anul trecut. Taxele locale se pot plati la directia de impozite si taxe locale din primarii, precum si la unitatile CEC sau la oficiile postale din toata tara.


ACTIVITÃ…TI INDEPENDENTE. Romanii care obtin venituri din activitati independente impuse pe baza de norma de venit - notari, avocati, evaluatori, artisti etc. - au obligatia sa depuna declaratiile privind veniturile realizate pana la 15 mai. Insa, cei care opteza pentru determinarea venitului net in sistem real trebuie sa anunte acest lucru la Administratia Financiara unde sunt arondati pana la 31 ianuarie.

Optiunea este valabila timp de doi ani. Aceeasi procedura trebuie urmata si de persoanele care obtin bani din drepturi de proprietate intelectuala, precum si de cei care care cultiva si vand flori, legume, ciuperci si de catre fermierii care obtin venituri din exploatarea pepinierelor viticole si pomicole sau din alte activitati similare celor considerate activitati agricole. Cererile se fac la sectia financiara unde contribuabilul este arondat si tot aici se fac si platile. Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente cu exceptia impozitului pe venituri din arendare si a veniturilor din activitati agricole trebuie sa realizeze platile la datele de 15 martie, 15 iunie, 15 septembrie si 15 decembrie. Persoanele care realizeaza venituri din activitati agricole trebuie sa achite impozitul in doua transe, respectiv 1 septembrie si 15 noiembrie. Pentru mai multe amanunte sau pentru vizionarea si descarcarea formularelor, accesati site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala la adresa  http://anaf.mfinante.ro/wps/portal.


VENITURI SUPLIMENTARE. Proprietarii care inchiriaza locuinte, terenuri, spatii comerciale si industriale trebuie sa mearga la sectiile financiare unde sunt arondati si sa depuna declaratiile privind veniturile realizate pana la 15 mai. Insa, cei care doresc sa opteze pentru determinarea venitului net in sistem real trebuie sa anunte acest lucru la Administratia Financiara unde sunt arondati pana la 31 ianuarie. Platile se fac trimestrial pana la 15 martie, 15 iunie, 15 septembrie si 15 decembrie.