Chisu crede ca scaderile vor continua
Bursele externe au avut o influenta indirecta
Nici datele macroeconomice nu ne ajutaPreviziunile optimiste ale brokerilor pentru prima sedinta a anului au fost contrazise de o evolutie contrara cu ultim
Chisu crede ca scaderile vor continua
Bursele externe au avut o influenta indirecta
Nici datele macroeconomice nu ne ajutaPreviziunile optimiste ale brokerilor pentru prima sedinta a anului au fost contrazise de o evolutie contrara cu ultima zi de tranzactionare si cu toate estimarile. Desi cresterile si lichiditatea foarte buna din 21 decembrie indicau un debut ascendent, evolutia burselor externe din aceste zile in care BVB nu a lucrat au determinat o evolutie descendenta, cu scaderi de indici de peste 2 procente.
BVB a plecat de la o conjunctura creata de evolutia pietelor internationale. Astfel, se reia ideea ca, desi nu exista o legatura directa, efectele se resimt si asupra pietei romanesti de capital.
"Faptul ca am avut acele zile in care Bursa de la Bucuresti nu a lucrat, in timp ce bursele internationale si-au continuat activitatea, si-a pus amprenta asupra evolutiei din prima zi de tranzactionare. Practic, noi am plecat de la o stare deja creata de pietele externe de capital. Este adevarat ca si eu ma asteptam la un debut mai bun, dar cum americanii au scazut destul de mult, investitorii, in special cei straini, nu au fost cuprinsi de prea mult entuziasm. Se reitereaza ideea ca exista conectarea indirecta cu bursele din afara.
Aceasta tendinta o sa dureze atat timp cat in bursa noastra nu vor intra bani. In astfel de momente, pietele emergente sunt afectate destul de mult. Crizele de lichiditati nu vor crea niciodata optimism, mai ales ca, in general, lucrurile nu arata deloc bine. Asta nu inseamna ca avem vreo legatura directa cu crizele celor americane. Din contra, direct, pe noi nu ne influenteaza si nu ne afecteaza cu absolut nimic, dar indirect, se resimte iesirea din piata de capital a marilor fonduri", a declarat Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.Şedinta a fost dominata de speculatoriPe langa influenta externa, scaderile au fost determinate si de dominarea speculatorilor si vanzatorilor in piata. Adrian Ceuca a explicat pentru Curierul National ca au fost multi investitori care au speculat momentul si au vandut in special SIF pentru a amana impozitarea.
"Desi toata lumea se astepta la un debut ascendent, se pare ca nu a fost asa. Este greu de spus ce anume a determinat scaderile din sedinta de ieri. Au dominat foarte mult vanzatorii si speculantii. Au fost foarte multi clienti care au cumparat SIF in timpul derularii ofertei publice Transgaz Medias si au asteptat trecerea anului ca sa vanda, pentru amanarea impozitarii. Cred ca acesta este principalul motiv care a determinat scaderile din prima zi de tranzactionare", a mentionat Adrian Ceuca, SSIF Broker Cluj.Chisu: Nu avem factori care sa indice cresteriLichiditatea de ieri a fost foarte mica, de 25 de milioane de lei, in contrast cu rulajul din ultima sedinta din anul trecut. Desi optimismul nu mai este de mult o modalitate de a ajuta Bursa, brokerii continua sa faca previziuni. Mihai Chisu nu mai crede in aprecieri importante in urmatoarele sedinte. El considera ca Bursa are nevoie de niste date concrete pentru a se stabiliza pe un trend pozitiv, date care nu exista.
"Ţinand cont de cresterile importante din ultima sedinta a anului trecut, putem spune ca era loc si de scadere, dar, in acelasi timp, cei care au crezut intr-un debut pe verde au fost indreptatiti. Dar se pare ca in aceasta saptamana lucrurile s-au mai schimbat si nu s-a reluat tendinta din finalul lui 2007.
In mod normal, Bursa nu poate avea o evolutie buna intr-o conjunctura nefavorabila. Avem nevoie de vesti bune si, cand va exista stabilitate pe plan macroeconomic, vom putea avea premisele unei evolutii bune a pietei de capital. Eu nu zic ca nu sunt sanse sa creasca, dar trebuie sa avem in vedere faptul ca o evolutie pozitiva trebuie sustinuta de niste factori foarte stabili, pe care noi nu ii avem inca", a mai sustinut Chisu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.