Echipele autohtone vor continua sa importe masiv, in timp ce fotbalistii romani au parte de cea mai mare expunere pe pietele externe.

Anul 2007 a fost o punte subreda intre performantele fara precedent din urma cu doi ani, cind Steaua a impus stacheta internationala la nivelul semifinalelor Cupei UEFA, si asteptarile anului care tocmai a inceput. In timp ce trendul „importatorilor" din Cluj s-a generalizat in intreaga Liga I si, pe viitor, tinde sa devina regula, jucatorii romani sint pregatiti pentru expozitii cu vinzare la cel mai inalt nivel european. Pentru prima data in istorie, Romania va invada cupele continentale, cel putin in fazele incipiente, cu sase formatii din Liga I, iar cei mai norocosi dintre romani isi vor etala calitatile la Campionatul European din Austria si Elvetia si in preliminariile CM 2010. Motive suficiente pentru ca presedintii de cluburi sa-si pregateasca din timp marfa cu vizibilitate extinsa. Fapt ce nu i-a luat prin surprindere, atit timp cit fiecare oficial se plinge de preturile piperate ale jucatorilor din „vecini", astfel ca, pina in acest moment, mai singurele mutari cu circuit intern au fost, de fapt, reveniri ale jucatorilor imprumutati. In schimb, cluburile incearca sa economiseasca bani pe cvasinecunoscuti straini in speranta unei mari lovituri. In mod particular, marea batalie se va da insa pe jucatorii comunitari, intrucit in acest an va intra in vigoare legea restrictiva cu numarul de extracomunitari din loturile echipelor din Liga I.

Liderul CFR Cluj a mai lansat o tendinta, urmata timid la Bucuresti. Importurile cu eticheta - vezi Dorsin! - sint continuate cu Armenteros, de la Sevilla II, si posibil cu Ibrahim Salou, de la Bruges. Totusi, cel mai influent impresar, Victor Becali, ramine rezervat la inceputul anului. „Nu pot sti acum ce se va intimpla. Piata va decide in functie de nevoile ei", ne-a declarat procuratorul. In fine, o alta tendinta va fi de repatriere a jucatorilor romani semiuzati in strainatate. La acest capitol se insista in convingerea lui Codrea, Contra sau chiar a lui Florin Cernat. Ceea ce poate deveni o arma cu doua taisuri, atit timp cit revenirea lui Bogdan Lobont a fost de bun augur, dar Florin Bratu, Vali Nastase sau Flavius Stoican n-au fost solutii prea inspirate pentru Dinamo. De la Adrian Mutu se asteapta, in vara, depasirea recordurilor in materie de transferuri ale unor fotbalisti romani, insa totul depinde de parcursul Fiorentinei in Cupa UEFA si mai ales de prestatia lui la Euro 2008.