Banca Nationala a Romaniei ar putea majora dobanda de politica monetara cu cel putin 50 puncte de baza in urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie care va avea loc luni, 7 ianuarie, anticipeaza analistii Bancii Comerciale Romane in lucrarea Sinteze Macroeconomice.
"Ţinta de inflatie pe 2008 este o provocare reala, dar nu este imposibil de atins. Cu toate acestea, este necesara o buna coordonare intre politica monetara si fiscala si un cadru mai restrictiv al politicii monetare inca de la inceputul anului", atrag atentia analistii.
Avand in vedere un scenariu optimist, dar nu imposibil, analistii BCR sunt de parere ca un an agricol normal, o politica monetara mai restrictiva a BNR si presiuni externe relativ constante ar putea aduce inflatia la finele acestui an la un nivel in jur de 4,8%.
"Estimarea noastra indica o inflatie anuala de aproximativ 6,7% la finele anului 2007 (6,6%-6,9% interval)", se mai arata in lucrarea Sinteze Macroeconomice.
Totodata, analistii bancii sunt de parere ca banca centrala s-a aratat a fi, in ultima perioada, foarte preocupata de atingerea tintei de inflatie pe acest an incepand sa atraga din nou excesul de lichiditate din piata in perioade nestandardizate, se arata in lucrarea Sinteze Macroeconomice intocmita de catre Departamentul Cercetare si Strategie din cadrul Bancii Comerciale Romane.
Desi Ministerul Finantelor a facut cheltuieli suplimentare importante in ultima luna a lui 2007, ceea ce a dus la un deficit al bugetului consolidat de stat si la un surplus de lichiditate pe piata monetara, banca centrala a avut o reactie prompta si nu a permis caderea dobanzilor pe termen foarte scurt sub dobanda-cheie, se arata in aceeasi lucrare.
In ceea ce priveste evolutia raportului leu/euro, lucrarea BCR arata ca, dupa deprecierea puternica din noiembrie, leul a fost cotat in jurul valorii de 3,5 in ultima luna din 2007, fiind relativ stabil cu exceptia ultimelor doua zile. Pentru finele acestui an se estimeaza un curs de schimb fata de euro in jurul valorii de 3,4.
BCR are proiectii atat pentru 2007, cat si pentru 2008, foarte apropiate de cele ale Comisiei Nationale de Prognoza in ceea ce priveste Produsul Intern Brut, de respectiv 392 miliarde lei si 442 miliarde lei. In opinia analistilor bancii, avansul economic se va situa la 5,7% in 2007 si 6,1% in 2008.
BCR anticipeaza pentru acest an continuarea adancirii deficitului de cont curent, la 14,7% din PIB, fata de 13,7% din PIB, cat a prognozat pentru 2007.
Deteriorarea balantei externe, spun analistii, nu va determina, insa, continuarea deprecierii leului. Pe de alta parte, analistii BCR sunt printre putinii care anticipeaza o crestere a nivelului investitiilor straine directe la 7 miliarde euro in 2008, fata de nivelul estimat de 6,5 miliarde euro in 2007. La finele lunii octombrie, investitiile straine directe s-au plasat la 5,9 miliarde euro.