Nimeni nu e profet in satul lui! De aceea poate fi avantajos sa te afli la sute de kilometri de tara si sa nu te fi gindit citeva zile la politica aborigena, pentru a incerca surprinderea evolutiilor politice din acest an.

In primul rind, pare evident ca evolutiile de anul trecut vor continua si, pe fondul alegerilor locale si generale, se vor accentua. Ma refer, mai ales, la tensiunile dintre principalele institutii politice - Presedintie - Guvern, Parlament - Presedintie -, dintre partide, din interiorul acestora. Pe acest fond, invers decit se asteapta promotorii, se intrevede cresterea in continuare a dezinteresului fata de politica si politicieni al populatiei si, drept urmare, o prezenta redusa la vot, comparabila cu cea de la dubla consultare electorala din 25 noiembrie, ceva mai ridicata in cazul alegerilor locale, cum se intimpla de obicei si cam peste tot.

Rezultatele obtinute de partide la europarlamentare nu sint un revelator infailibil pentru alegerile de anul acesta. In schimb, cele obtinute la locale vor fi un revelator mai calificat al rezultatelor de la alegerile generale, oricum preferabil prognozelor institutelor de sondare a opiniei, definitiv compromise cu prilejul consultarilor din noiembrie. Se mai intrevad disparitia din Parlament a PRM si PNG si faptul ca UDMR va avea probleme daca nu gaseste o cale de compromis cu UCM. Primele doua se pot salva doar intr-o alianta, dar e greu de crezut ca accentuatii lor lideri pot gasi o plaja de intelegere, fie si ca simple persoane, nu ca politicieni! In momentul de fata, pot fi date sigure drept viitoare partide parlamentare doar PD-L, PSD si PNL, cu conditia ca primul sa-si rezolve rapid chestiunea infiintarii pe cale juridica. Daca apar obstructii de durata, va trebui sa mearga in alegeri ca alianta, dar asta nu cred ca ii va afecta scorul.

In fine, cotele acestor partide depind in continuare nu doar de performantele lor la putere, in opozitie, ori la putere-opozitie, cazul PSD, ci si de maniera in care-si rezolva problemele interne - de leadership in PSD, de personal in PNL, tensiunile provocate de fuziune in PD-L. Nu in ultimul rind, performantele depind si de sistemul de vot ce se va aplica la alegerile generale din acest an. Cum nici unul nu va obtine un scor care sa-i asigure exclusivitatea guvernarii, chiar viitoarea configuratie guvernamentala atirna de sistemul de vot!

Liviu ANTONESEI este scriitor si profesor la Universitatea „Al.I. Cuza" din Iasi