Intregul contingent disponibil in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlanda de Nord, in cadrul Schemei Lucratorilor Sezonieri din Agricultura (SAWS), in anul 2008, va fi alocat doar lucratorilor din Romania si Bulgaria, informeaza Agentia Nationala p
Intregul contingent disponibil in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlanda de Nord, in cadrul Schemei Lucratorilor Sezonieri din Agricultura (SAWS), in anul 2008, va fi alocat doar lucratorilor din Romania si Bulgaria, informeaza Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), citata de Mediafax. Potrivit reglementarilor britanice din aceasta luna intregul contingent de 16.250 de locuri de munca, disponibil in cadrul SAWS va fi alocat in totalitate lucratorilor din cele doua tari, incadrarea in munca in domeniul agricol a cetatenilor din state nemembre ale Uniunii Europene nefiind permisa de la inceputul acestui an. Potrivit ANOFM, in cursul anului 2007, doar 40 la suta din contingentul aprobat in agricultura a fost alocat cetatenilor din cele doua noi state membre. Ocuparea locurilor de munca in agricultura este permisa doar prin intermediul operatorilor care au obtinut autorizarea Border and Immigration Agency, procedurile de autorizare fiind finalizate la sfarsitul anului 2007. Pe langa autorizarea Border and Immigration Agency, pentru a putea recruta forta de munca in domeniul agricol, operatorii au urmat si procedurile de obtinere a licentei din partea Gangmasters Licensing Authority, iar recrutarea cetatenilor romani si bulgari pentru locurile de munca disponibile in agricultura in Marea Britanie se poate realiza direct de catre operatori, de catre acestia prin intermediul unor agentii de recrutare a fortei de munca, sau prin intermediul unor reprezentanti ai acestora in tarile de origine. Pentru ca si cetatenii romani sa obtina astfel de locuri de munca, vor trebui sa contacteze operatorii autorizatii sau reprezentantii acestora, iar contractele de munca urmeaza sa fie incheiate pentru perioade cuprinse intre cinci saptamani si sase luni. Un nou loc de munca va putea fi obtinut in cadrul SAWS doar dupa o perioada de intrerupere de trei luni.
Persoanele angajate in cadrul SAWS trebuie sa indeplineasca o serie de conditii, printre care sa aiba cetatenie romana sau bulgara, cel putin 18 ani si sa fi obtinut un permis de munca (work card) emis de catre unul dintre operatorii autorizati de catre Border and Immigration Agency. De asemenea, din momentul in care un lucrator a primit un loc in cadrul SAWS, operatorul se va asigura ca angajatorii ofera locuri de munca corespunzatoare, ca respecta conditiile minime de salarizare si normele din domeniul sanatatii si securitatii la locul de munca, precum si ca asigura conditii adecvate de cazare. Operatorii au obligatia de a pune la dispozitia persoanelor selectionate in cadrul programului SAWS un pachet informativ care sa cuprinda informatii legate de data inceperii activitatii, ferma la care va avea loc angajarea si modalitatile de deplasare in acel loc, tipul activitatilor care vor fi desfasurate, salariul si retinerile, durata timpului de munca, orele suplimentare si pauzele, concediul de odihna si plata acestuia, intreruperea activitatii pentru motive de boala, precum si drepturile aferente legislatiei muncii. De asemenea, operatorii sunt obligati sa informeze angajatii cu privire la drepturile si obligatiile aferente legislatiei din domeniul sanatatii si securitatii la locul de munca, la conditiile de cazare, procedurile de sesizare a incalcarii anumitor drepturi si modul in care se poate beneficia de ingrijiri medicale. ANOFM atrage atentia ca salarizarea lucratorilor din domeniul agricol este reglementata in mod diferit fata de nivelul salariului minim stabilit la nivel national in Regatul Unit (in prezent 5,52 lire/ora), existand niveluri minime distincte pentru Anglia si Ţara Galilor, Scotia si Irlanda de Nord.
Astfel, in Anglia si Ţara Galilor nivelurile salariale minime admise difera in functie de tipul calificarilor si aptitudinilor detinute si complexitatea activitatilor desfasurate, fiind cuprinse intre 5,52 lire/ora si 8,10 lire/ora, iar in Irlanda de Nord, nivelul salarial minim depinde de varsta persoanei incadrate in munca, de experienta si complexitatea activitatii desfasurate. Persoanele cu varste de peste 22 de ani primesc un salariu minim de 5,52 lire/ora pentru primele 40 saptamani de angajare, dupa care salariul minim este cuprins intre 5,70 lire si 7,70 lire/ora.
In Scotia, salariul minim acordat incepand cu 1 octombrie 2007 pentru primele 26 de saptamani de activitate este de 5,52 lire/ora, indiferent de varsta persoanei angajate si tipul postului. Dupa aceasta perioada, salariul minim aprobat creste putin peste 6 lire/ora.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.