Regiunea separatista Abhazia, din Georgia, merita cel putin la fel de mult sa fie recunoscuta drept entitate independenta precum provincia Kosovo si spera sa obtina in curand acest statut din partea Moscovei, a declarat intr-un interviu presedintele
Regiunea separatista Abhazia, din Georgia, merita cel putin la fel de mult sa fie recunoscuta drept entitate independenta precum provincia Kosovo si spera sa obtina in curand acest statut din partea Moscovei, a declarat intr-un interviu presedintele abhaz Serghei Bagaps, citat de AFP.
Intrebat daca recunoasterea independentei provinciei Kosovo va spori sansele regiunii separatiste de a fi recunoscuta de comunitatea internationala, liderul abhaz a precizat ca un eventual aviz favorabil din partea Occidentului fata de o noua entitate statala in Balcani va crea un precedent in baza caruia Abhazia va avea dreptul de a cere statelor "prietene", Rusia, Belarus si altor tari din spatiul CSI, sa recunoasca independenta Abhaziei, Osetiei de Sud si Transnistriei.
"Daca facem o comparatie intre Abhazia si Kosovo, care merita independenta mai mult din punct de vedere istoric, juridic si moral?", a intrebat Bagaps, amintind ca Abhazia a fost una dintre fostele republici ale URSS pana cand Stalin si ministrul sau de Interne Lavrenti Beria, ambii de origine georgiana, au decis alipirea sa la Georgia in 1931. El a respins perspectiva alipirii Abhaziei la teritoriul rus, deoarece Rusia "risca sa fie acuzata ca acapareaza teritorii straine". Bagaps a amintit ca 85 la suta din populatia Abhaziei are cetatenie rusa, ca economia regiunii este orientata spre Rusia si ca relatiile cu Moscova sunt imposibil de rupt.
"Poporul abhaz se ingrijoreaza de un singur lucru: ca dupa recunoasterea (independentei) Kosovo, Rusia sa nu se indeparteze. Sper ca autoritatile ruse vor adopta o decizie corecta", a declarat liderul abhaz. El a precizat ca Georgia vizeaza aderarea la NATO pentru a putea reintegra Abhazia in cadrul teritoriului sau, "dar nu este in interesul Rusiei de a avea NATO la frontierele sale".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.