Desi a incercat sa ascunda acest lucru, primarul Capitalei s-a aflat in strainatate in timpul crizei nametilor.

In conditiile in care majoritatea strazilor erau impracticabile pentru mijloacele de transport in comun si autoturisme, locuitorii Capitalei au luat-o la pas prin viscol In timp ce Bucurestiul era sufocat de nameti, primarul general Adriean Videanu era plecat in strainatate, in concediu. Dincolo de faptul ca Bucurestiul traversa o criza de proportii pe care primarul nu a infruntat-o, acesta a mai si mintit. Prin citeva interventii telefonice la televiziuni, Videanu a creat impresia ca se afla in tara si incearca sa controleze situatia.

De altfel, sefa de cabinet a lui Adriean Videanu, Narcisa Iorga, a sustinut, intr-o declaratie pentru Cotidianul, ca primarul a fost toata ziua de joi pe teren in Bucuresti. „A fost pe teren toata ziua. La amiaza a fost in sectorul 5", ne-a declarat Narcisa Iorga.

Minciuna este dovedita insa de insasi mama primarului general. Alexandrina Videanu a fost singura care a recunoscut ca fiul sau este plecat in strainatate. Parintii lui Adriean Videanu locuiesc in Videle, judetul Teleorman. Sub pretextul ca sintem niste fosti colegi de facultate de-ai fiului ei care doresc sa-i ureze „la multi ani" de sarbatori, am cistigat increderea femeii, care ne-a dat detalii despre vacanta lui Adriean. Ne-a spus ca a plecat pe 1 ianuarie, cu sotia sa si cu cei doi copii, si ca a sunat-o imediat cum a ajuns la destinatie. „A plecat, doamna, in strainatate, pentru ca ziaristii astia nu-l lasa deloc sa aiba si el putina liniste", ne-a spus doamna Videanu. Ea stia ca Adriean urmeaza sa se intoarca „luni sau marti".

Mai mult, nici viceprimarul Capitalei, Razvan Murgeanu, nici cel al sectorului 5, Marcel Bera, nu l-au vazut deloc la fata pe primarul ge-neral. „Nu stiu unde este domnul primar general. M-a sunat in noaptea de miercuri spre joi, din ora in ora, pentru a ma intreba care este situatia si am mai vorbit ieri la amiaza (joi - n.r.) cu el pentru a-i prezenta situatia cu deszapezirea. Atunci am stabilit sa facem un comandament de iarna joi noapte la ora 0", a declarat Razvan Murgeanu. La celelalte comandamente si intilniri, Videanu a fost absent.

Nici viceprimarul sectorului 5, sector in care sefa de cabinet sustine ca ar fi fost joi primarul general, nu l-a vazut deloc pe Adriean Videanu. „Nu stiu nimic sa fi fost primarul general in sector. Eu am fost pe teren, dar nu ne-am intilnit", a declarat Marcel Bera.

Nici primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, nu stia nimic despre Videanu. „Eu am vorbit doar marti seara cu domnul Murgeanu despre deszapezire. Atit", ne-a spus acesta.

Un alt primar de sector, Liviu Negoita, presupunea joi ca Adriean Videanu este la datorie. „Nu stiu unde este domnul Videanu, probabil este la primarie, stiu ca are comandament diseara. Eu m-am intors aseara (miercuri - n.r) din Predeal", a sustinut primarul sectorului 3.

Vine gerul bobotezei Vom avea parte de patru zile de ger, potrivit meteorologilor. De vineri, precipitatiile se vor dolomi, dar urmeaza o perioada foarte rece, chiar geroasa. Temperaturile vor atinge pina la minus 20 de grade Celsius pe timp de noapte, potrivit prognozei meteo emise de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM). „Azi va ninge slab in sud-estul tarii, iar in zonele joase va fi in aceasta dimineata ceata si chi-ciura", precizeaza ANM. In Muntenia si in Oltenia va fi un grad, maxim doua. In centru vor fi cel mult minus 6 grade, iar in vestul tarii, minus 3 grade Celsius, la Timisoara. In Bucuresti, temperaturile vor fi scazute, ajungind pina la -16 grade Celsius, potrivit unui comunicat emis de Primaria Sectorului 2. Simbata, cerul va fi innorat in aproape toata tara, iar in zonele joase vor fi ceata si chiciura, mai ales dimineata. In sud-vest va incepe sa ninga slab, pe arii restrinse. Maximele se vor incadra intre minus 12 si minus 2 grade.

Ministerul Sanatatii a decis constituirea unui comitet de coordonare pentru protejarea starii de sanatate a populatiei si prevenirea situatiilor de urgenta provocate de temperaturile extrem de scazute si caderile abundente de zapada. Astfel, cu ajutorul medicilor de familie, reprezentantii autoritatilor de sanatate publica vor realiza prompt inventarierea cazurilor care pot deveni urgente medicale: gravide, copii cu diverse afectiuni, bolnavi cronici care au nevoie de supraveghere, bolnavi dializati, virstnici cu nevoi speciale.

De asemenea, la nivelul fiecarei unitati sanitare se va face o verificare a stocurilor de medicamente necesare pentru astfel de situatii. Totodata, inspectoratele scolare din tara pot sa amine inceperea scolii, programata pentru 7 ianuarie, a declarat consilierul din cadrul Ministerului Educatiei, Mihaela Suciu. „Am solicitat inspectoratelor sa informeze Ministerul Educatiei zilnic, iar noi cetralizam in fiecare zi situatia din judete", a mai spus reprezentantul Ministerului Educatiei. Mihaela Suciu a precizat ca duminica dimineata se va cunoaste cu siguranta daca scoala incepe in mod normal sau nu.

Pentru mai multe imagini cu drumuri blocate accesati www.cotidianul.ro/select