Dupa 365 de zile in care au fost organizate peste 2.000 de evenimente, sibienii si-au luat ramas-bun de la statutul de Capitala Culturala Europeana. Partener al Marelui Ducat de Luxemburg, Sibiul a predat stafeta orasului norvegian Stavanger, care va
Dupa 365 de zile in care au fost organizate peste 2.000 de evenimente, sibienii si-au luat ramas-bun de la statutul de Capitala Culturala Europeana. Partener al Marelui Ducat de Luxemburg, Sibiul a predat stafeta orasului norvegian Stavanger, care va detine statutul in 2008.


Mai mult decat cultura, pentru sibieni, anul 2007 a insemnat motivatia de a schimba, de a vedea cum se transforma zona istorica a orasului. Zona in care s-au investit timp de mai multi ani zeci de milioane de euro. Totul pentru ca micul oras din Ardeal sa merite statutul de capitala europeana.


A CÅZUT CORTINA. Frigul si ceata au provocat emotii echipei de organizatori care a programat pentru ultimele zile ale anului 2007 concerte cu The Prodigy, Fire of Anatolia, Loredana, Reamon si Europe. Peste toate, artistii de la Groupe F au fost anuntati cu un nou spectacol de flacari si lumini. Temperaturile de - 12 grade  Celsius au facut ca la 30 decembrie pe scena amenajata in Piata Mare sa urce numai Loredana si invitatii sai. Insa, cele cateva mii de spectatori care au sfidat gerul nu au regretat. Spectacolul oferit de Loredana, Conecter si taraful din spatele vocilor a fost senzational, remarcabil, demonstrandu-se faptul ca Romania are resurse.

Ultima zi a anului a adus pe scena sibiana trei trupe de referinta in anii a€™90, motiv pentru care multi dintre spectatorii trecuti de prima tinerete s-au declarat rezervati in aprecieri. The Prodigy nu mai are nici forta si nici spectaculozitatea de altadata, iar trupa Europe cu "The Final Countdown" a avut succes macar pentru ca, la trecerea dintre ani, piata orasului a fost umpluta de sibienii veniti sa vada artificiile.


DEZAMÃ…GIRE. Cea mai mare dezamagire a trecerii dintre ani, greu de justificat, a fost prestatia fracezilor de la Groupe F, care a asigurat trecerea in 2008. O trecere terna, lipsita de senzational, de zgomot, de artificii, de ceva care sa te faca sa intelegi ca, ... "3, 2, 1... La multi ani!", ceva care cat de cat sa anime zecile de mii de sibieni prezenti. Si astfel, dupa cinci minute de tacere, lumea a inceput sa isi bea sampania.


IMAGINE, AFACERI SI SECRETE. Cum arta si cultura nu pot exista in lipsa banilor, anul 2007 a transformat Sibiul in spatiul de manevra a marilor operatori culturali din Romania si Europa. Insa nimic nu a fost posibil fara filtrul organizatorilor, Asociatia Sibiu Capitala Culturala Europeana Sibiu 2007, Primaria Sibiu si Ministerul Culturii si Cultelor.

Daca pana la startul lui 2007 batalia politica s-a dat pentru santierele orasului, firmele oamenilor din PD, PNL, FDGR fiind beneficiarele unor contracte uriase, dupa start, lucrurile s-au asezat in cadrul cultural. Bugetul alocat pentru multe dintre evenimentele de la Sibiu a fost exorbitant. Desi vorbim despre banul public, multe dintre evenimentele contractate au avut "clauze de confidentialitate" asa incat cu greu sa ajungi sa vezi in ce fel a decontat Casa de Cultura a municipiului Sibiu servicii. La categoria secret au fost trecute justificarile pentru care au fost platite (?!) 460.000 de euro pentru concertul lui Eros Ramazzotti, 150.000 de euro pentru concertul lui Goran Bregovici, 450.000 de euro pentru The Prodigy si aproape 750.000 de euro pentru spectacolele sustinute de francezii de la Group F.


CADOURI POLITICE. Daca Sibiul a primit ajutor, in mod cert trebuia sa intoarca serviciile. Astfel, Consiliul Local Sibiu a acordat in 2007 titlul de Cetatean de Onoare unei intregi pleiade de oameni care au calcat pe caldaramul fostei cetati medievale. De la presedintele Traian Basescu, premierul Calin Popescu Tariceanu la ministri romani si germani, totul a fost facut cadou. Iar cadourile s-au intors cand presedintele Basescu a decis sa acorde titluri nationale Consiliului Local, primarului si prefectului de Sibiu. Totul in cadrul unei ceremonii in care alaturi de primarul Iohannis, la Cotroceni, au fost si suficiente persoane contestate si suspectate de afaceri de coruptie la Sibiu.


BILANT. Dincolo de inchiderea Capitalei Culturale, anul 2007 a insemnat un efort de organizare sustinut financiar de la bugetul national, bugetul local si judetean, la care s-au alaturat milioane de euro din partea partenerilor economici, dar si a Comisiei Europene. Astfel, peste 13,4 milioane de euro a fost valoarea finantarilor alocate pentru 337 de proiecte, organizate de 301 operatori culturali romani si straini. Au fost insumate 2.062 de evenimente: teatru, pictura, muzica, film, dans, literatura, arhitectura, arta contemporana si gastronomie.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.