Din cele 15 ingrediente, noua sunt aditivi alimentari. Majoritatea dintre acestia sunt considerati periculosi pentru consumatori, indiferent de starea acestora de sanatate.         Frisca la tub Sania are ca ingrediente prin
Din cele 15 ingrediente, noua sunt aditivi alimentari. Majoritatea dintre acestia sunt considerati periculosi pentru consumatori, indiferent de starea acestora de sanatate.         Frisca la tub Sania are ca ingrediente principale apa si grasimile hidrogenate de tipul margarinei. Lista data de producator continua cu: "zahar, cazeinat de sodiu, emulgatori (E 472b esteri lactici ai mono si digliceridelor acizilor grasi, E 435 - monostearat de polioxietilena sorbitan, E 475 - esteri poliglicerici ai acizilor grasi, E 471 - mono si digliceride ale acizilor grasi, E 433 - monooleat de poliooxietilena sorbitan), stabilizatori (E 339 - fosfati de sodiu, E 407 - caragenaan), sare, arome, colorant (E 160a - betacaroten), propellant (E 942 - protoxid de azot - gaz ilariant)". Valorile nutritionale pentru 100 de grame de produs sunt: energie: 260 kcal/1.065 kj, proteine 1,5 g, carbohidrati 7,3 g, grasimi 24,8 g. Analiza. Produsul analizat este un substitut de frisca obtinut din grasimi vegetale hidrogenate foarte periculoase, glucide cu index glicemic ridicat (zahar), o intreaga colectie de emulgatori de sinteza, stabilizatori - surse de fosfor E 339, polizaharide marine - E 407, surse ascunse de sare, colorant, gaz ilariant. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, ne spune despre aditivul E 942 ca a fost utilizat pentru prima data ca anesteziant, fiind, de asemenea, si un gaz care produce rasul. Substitutul de frisca are un profil nutritional dezechilibrat, cu o densitate calorica ridicata 260 kcal, imprimata de cantitatea mare de grasimi nesanatoase, 24,8 g/100 g produs. Concluzii. Specialistul ne spune in urma analizei etichetei ca produsul analizat nu este indicat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, persoanelor cardiovasculare si hipertensive, celor care sufera de afectiuni hepatice si renale, persoanelor cu status proinflamator sistemic, alergicilor, astmaticilor, batranilor. Diabeticii il vor consuma numai cu acordul medicului curant. cristina.calin@jurnalul.ro       Precizari     Rubrica se adreseaza persoanelor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele lor asupra sanatatii. Cititorii isi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021-318.20.37; 021-318.20.43 sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. Daca sunteti interesat de caracteristicile unui produs, expediati pe adresa redactiei (Piata Presei Libere numerele 1-3, corp D, Sector 1, Bucuresti) eticheta acestuia pentru a fi "analizata" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizam ca profesorul  doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, foloseste doar informatiile de pe eticheta, fara a sti despre ce produs este vorba.         Caragenan     Caragenanul, E 407, este un gelifiant si agent de ingrosare natural care nu poate fi digerat in tractusul digestiv. La sobolani, produsii lui de degradare produc cancer de colon, fiind imunosupresor. De asemenea, acest aditiv alimentar impiedica asimilarea mineralelor si a unor grasimi. Consumat in cantitati mari, caragenanul poate avea actiuni laxative si poate provoca unele tipuri de alergii. S-a demonstrat ca aditivul E 407 nativ poate fi degradat, limitat in intestin manifestand efect toxic, putand provoca ulcer si cancer.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.