ANALIZÃ… a— Deciziile si balbaielile autoritatilor ne-au costat scump
2007 a fost un an bogat in scandaluri economice, idei trasnite contrazise de realitate sau afaceri in care statul si romanii de rand au fost principalii p
ANALIZÃ… a— Deciziile si balbaielile autoritatilor ne-au costat scump
2007 a fost un an bogat in scandaluri economice, idei trasnite contrazise de realitate sau afaceri in care statul si romanii de rand au fost principalii pagubiti. Taxa auto si alungarea taranilor din piete sunt doar cateva dintre gafele anului care s-a incheiat.


De departe cel mai mediatizat subiect al anului este taxa auto, introdusa in ianuarie 2007. Autoritatile de la Bucuresti tin cu dintii de mentinerea taxei de prima inmatriculare, desi Comisia Europeana a declansat in luna martie procedura de infringement impotriva Romaniei. Deja un aradean a obtinut in instanta declararea taxei ilegale si restituirea banilor. Cu toate acestea, Finantele si-au facut deja calculele pentru incasarile din 2008. Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, sustine ca in 2008 valoarea incasarilor din taxa auto va fi similara celei din anul acesta. In primele zece luni si jumatate ale anului, incasarile au fost de circa 225 de milioane de euro. Cei care viseaza sa-si recupereze banii nu prea au mari sanse. "Orice discutie privind o eventuala restituire a taxei se va face numai pe baza unei decizii a CE si a unor acte juridice definitive si irevocabile", a spus Vosganian. Comisia Europeana considera taxa discriminatorie si neconforma cu principiile Tratatului de Aderare si a cerut Guvernului sa renunte la ea.


PRIVATIZARE CU SILA. Statul roman s-a incurcat in propriile scheme si ar putea pierde aproape 66% din actiunile Societatii Nationale a Lignitului Oltenia. In principiu, compania are o creanta de 210 milioane de lei catre Societatea de Inchidere si Conservare a Minelor (ICM). Aceasta la randul sau este tot companie de stat, dar falimentara. Dupa alegerea lichidatorului, BNP Consult a ajuns administrator al activelor, inclusiv al creantei nerecuperate de la SNLO in urma unei decizii judecatoresti. BNP a anuntat deja ca, daca statul nu va plati datoriile, va vinde actiunile investitorilor interesati pe piata libera. Deocamdata, juridic, ministerul a ramas actionar minoritar in companie. Aceeasi situatie s-a repetat si in cazul celor trei complexuri energetice Rovinari, Turceni si Craiova, la randul lor datoare catre ICM. Dintr-un foc, BPN a ajuns in randul "baietilor destepti" din energie.


MEGA RENELUL. Compania energetica romaneasca este o alta dezamagire. In proiectul de Strategie Energetica a Romaniei inaintat cu o seara inainte de sedinta de guvern de la 6 septembrie nu exista nici o fraza cu privire la aceasta companie. Dupa sedinta insa, premierul Tariceanu a anuntat intentia statului de a infiinta o companie care ar fi trebuit sa cuprinda un complex energetic, centrala nucleara de la Cernavoda, cateva hidrocentrale mari si cele trei filiale de distributie ale Electrica ramase neprivatizate. Ulterior ar fi listat la BVB 25% din actiunile sale, pentru ca in cativa ani proportia sa creasca la peste 50% din actiuni. Ministrul Vosganian i-a sarit in ajutor premierului, iar la 9 septembrie anunta ca in maximum 30 de zile se va sti componenta noii companii. S-a comandat un studiu, insa nici acesta nu a fost facut public. Deocamdata, planurile energetice ale Guvernului raman in stadiul de proiect.


SAMSARII IMOBILIARI. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, condusa de Teodor Atanasiu, a dat anul acesta cu oistea in gard si le-a servit pe tava samsarilor imobiliari Institutul pentru Tehnica de Calcul Bucuresti, o emblema a cercetarii ingineresti in domeniul IT. AVAS a ales sa vanda ITC-ul unor manevranti de vagoane de marfa asociati cu un fost cercetator, considerand ca acestia sunt experti in domeniul IT. Desi nu au nici un fel de experienta in domeniu, "hamalii" au fost preferati consortiului format din asociatia salariatilor PAS ITC, ITC Netwoerks si ICPE Electrocond Technologies. Salariatii au apelat la justitie pentru a salva institutul din ghearele samsarilor alesi de AVAS, insa institutia nu s-a sfiit sa parafeze privatizarea inainte ca instanta sa se pronunte.


ORDINUL 301. Una dintre cele mai mari gafe ale anului 2007 este incercarea repetata a Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare (ANSVSA) de a le interzice taranilor sa vanda lapte, branza, oua sau peste in orice piata. La inceputul anului, ANSVSA a emis deja celebrul Ordin 301 prin care taranii aveau cateva zile sa se inregistreze in scriptele institutiei pentru a-si mai putea vinde produsele in piete. Schimbarea regulilor jocului de pe azi pe maine, fara o campanie de informare prealabila, s-a lasat cu scandal. In urma protestelor producatorilor, ANSVSA "muta" data-limita de inregistrare de la 18 ianuarie pana la sfarsitul lui iulie. In august apare o noua derogare, pana la 1 ianuarie 2008. In noiembrie, veterinarii au reinceput "pregatirile" pentru aplicarea Ordinului. Astfel, la 20 noiembrie,

ANSVSA supune dezbaterii publice un nou proiect de modificare a acestuia. In care tot nu lamureste termenul de "piata locala". Si in care nu tine cont de pozitia Ministerului Agriculturii. Urmarea? Actualul ministru al Agriculturii, Dacian Ciolos, intervine si aplicarea Ordinului 301 este iar amanata pana cel mai probabil spre jumatatea lui 2008.


TRANSHUMANTA. Tot la inceputul anului, Marian Avram, presedintele de la acea vreme al ANSVSA, a mai facut o gafa care i-a isterizat pe ciobani. "In prezent, transhumanta este ilegala, pentru ca incalca regulile de bunastare animala si de transport. In plus, animalele trec pe drumuri nationale si incalca proprietati", anunta el. Avram avertiza ca va impune reguli noi: indiferent daca vor vrea sa-si duca animalele de la poalele muntelui pana in varf sau din Dobrogea pana in Retezat, ciobanii vor desena pe hartie traseul pe care vor sa-l urmeze si-l vor depune la directia sanitar-veterinara din judetul sau. Doua zile mai tarziu, Avram revine si, printr-un comunicat de presa, "reafirma ca procesul de transhumanta este legal daca sunt respectate reglementarile in domeniu". Poti oare sa reafirmi ceva ce n-ai spus?!


BANI UE. A fost nevoie de doua ultimatumuri de cate o luna de la CE si de amenintarea activarii clauzei de salvgardare pe agricultura - reducerea cu 25% a subventiilor europene - pentru ca Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) sa se mobilizeze si sa-si puna la punct sistemul informatic si sistemul de control in teren.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.