Desi descoperita de mayasi acum 3.000 de ani, prima reteta de ciocolata calda a fost scrisa in 1631, in cartea doctorului spaniol Antonio Colmenero de Ledesma: "Un tratat interesant despre natura si calitatile ciocolatei". "Ciocolata suprema", daca putem sa numim asa reteta, avea printre ingrediente urmatoarele delicii: o suta de boabe de cacao, o mana de seminte de anason si doua maini de seminte de vanilie (in lipsa lor se putea folosi apa de trandafiri - un alt ingredient utilizat adeseori in bucatariile de altadata), putina scortisoara, o duzina de migdale si aceeasi cantitate de alune, cam 225 g zahar (dupa sistemul de cantarire de astazi). La sfarsit se adauga suficient annatto (condiment specific Americii de Sud, intalnit si sub numele de rocou), cat sa-i dea culoare. In opinia autorului, ciocolata era o bautura sanatoasa, care ingrasa, ii facea pe oameni sa aiba o judecata dreapta si sa fie binevoitori.     DIFERENTE. Desi la inceput exista o confuzie intre cacaua calda si ciocolata calda, acestea sunt astazi bine delimitate. Cacaoa are in compozitie pudra de cacao, apa sau lapte si un indulcitor. Ciocolata calda este mult mai consistenta, fiind preparata exclusiv din ciocolata (tablete, macinata, rasa sau sub forma de fulgi), in stare lichida, careia i se adauga diverse mirodenii, ceea ce o face deosebit de placuta, interesanta si mereu noua.     INOVATII. Retetele secolului al XXI-lea sunt mai "indraznete", putandu-se adauga in compozitie lichior, crema de Whisky, cafea granulata, menta sau pudra de chilli. De asemenea, ciocolata calda poate fi preparata si in cuptorul cu microunde. Laptele se lasa timp de trei minute la temperatura maxima. Se adauga apoi ciocolata, zaharul, un ou batut si scortisoara. Se mai lasa in cuptor alte 3-4 minute, pana cand face spuma, avand insa grija sa nu clocoteasca. Pentru o ciocolata calda si mai aromata se poate recurge la un mic truc. Se pune in cana putina scortisoara proaspat macinata si apoi se toarna ciocolata. Se amesteca si se orneaza cu frisca. Este un deliciu!       Ciocolata   Ingrediente: 300 ml lapte, o jumatate de pastaie de vanilie, un ardei iute rosu, un betisor de scortisoara, 50 g ciocolata usor amaruie. Preparare: Laptele se pune la fiert intr-o tigaie si se adauga pastaia de vanilie despicata, scortisoara si ardeiul iute, fara seminte si vinisoare, taiat in doua. Se pune ciocolata rasa si se lasa pe foc pana cand se topeste. Se lasa sa stea deoparte timp de 10 minute. Se strecoara si apoi se toarna in cani. Daca nu sunteti foarte incantati de gustul picant, puteti sa folositi doar o jumatate de ardei iute sau chiar mai putin. Nu renuntati cu totul la el daca vreti sa gustati din bautura preferata a magnificilor regi mayasi.