25 de judete sub troieneCentrul Operativ pentru Situatii de Urgenta a trimis avertizari hidrologice "cod galben" pentru 25 de prefecturi. Judetele avertizate sunt Arges, Bacau, Brasov, Braila, Buzau, Calarasi, Constanta, Covasna, Dambovita, Dol

25 de judete sub troieneCentrul Operativ pentru Situatii de Urgenta a trimis avertizari hidrologice "cod galben" pentru 25 de prefecturi. Judetele avertizate sunt Arges, Bacau, Brasov, Braila, Buzau, Calarasi, Constanta, Covasna, Dambovita, Dolj, Galati, Giurgiu, Gorj, Ilfov, Ialomita, Mehedinti, Olt, Prahova, Sibiu, Teleorman, Tulcea, Valcea, Vaslui, Vrancea si Municipiul Bucuresti.

Ninsorile care au inceput in primele ore ale lui 2008 vor continua si astazi in majoritatea regiunilor Romaniei, urmand ca din aceasta noapte sa scada cantitativ. Conform Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), de maine, vremea se va raci accentuat, devenind geroasa in estul, centrul si sudul tarii, mai ales noaptea si dimineata.

Astfel vineri, vremea va fi geroasa in cea mai mare parte a tarii, minimele vor atinge - 18°C, chiar - 20... - 23°C in depresiunile din Transilvania. Sambata, temperaturile maxime se vor incadra intre - 10 si 0°C la scara intregii tarii, iar duminica, vremea se va incalzi usor, desi temperaturile maxime vor fi sub limita normala pentru aceasta data a anului. Tot sambata vor mai fi asteptate ninsori slabe in vestul si sud-vestul Romaniei. Desi vantul va slabi in intensitate, vineri la malul Marii Negre si in zona montana inalta el va avea unele intensificari.


FRIG. Conform ANM ca urmare a persistentei masei de aer continental polar si a degajarii treptate a cerului, radiatia nocturna se va intensifica, astfel incat, pana la sfarsitul saptamanii minimele termice vor fi in scadere, atingand si - 20°C in zona depresionara din estul Transilvaniei, iar maximele termice vor urca spre - 2... 0°C pe litoral. In zonele joase, ceata si chiciura vor fi prezente din plin. La munte astazi, vemea va fi deosebit de rece, cu cerul noros in Meridionali si Orientali, unde ziua izolat va mai ninge. Maine pe vai si in depresiuni, dimineata si noaptea va fi ceata asociata si cu depunere de chiciura. Iar sambata local va ninge in Carpatii Occidentali si vestul Carpatilor Meridionali. In Capitala vremea va fi astazi deosebit de rece si va ninge. Maxima se va situa in jurul valorii de - 4°C, iar minima va fi de - 10°C.



30.000 de masini se-ntorc acasa pe DN 1 INCOLONAREA! Rabdare si tutun, soferi, pana la Sfantul Ion!Potrivit Centrului Infotrafic, la data de 29 decembrie 2007, 17.692 de autovehicule s-au deplasat dinspre Bucuresti spre Brasov, in timp ce la 30 decembrie, pe aceeasi ruta, au circulat nu mai putin de 13.303 de masini. De ieri, petrecaretii au inceput sa se intoarca acasa, DN 1 devenind aproape impracticabil. Pana la 6 ianuarie se preconizeaza o crestere semnificativa a valorilor de trafic, in special pe traseul Brasov - Bucuresti. Peste 30.000 de masini se vor intoarce in Bucuresti pe DN 1.

DIN NOU "SHOW"! Pentru ca circulatia din intreaga tara sa se desfasoare in conditii normale, Serviciile de Politie Rutiera ale judetelor Brasov, Prahova, Ilfov, Dambovita si Brigada de Politie Rutiera a Capitalei vor suplimenta numarul de agenti in punctele cu risc ridicat de accidente si la orele cu trafic intens. Daca in Bucuresti intr-o zi normala erau antrenati in trafic 70 de agenti din cadrul Politiei Rutiere, in aceasta perioada, numarul acestora va ajunge la 107. "In vederea fluidizarii circulatiei si a prevenirii evenimentelor rutiere, atentie deosebita se va acorda Drumurilor Nationale 1 si 1A, pe sensul de deplasare catre Bucuresti. Pentru autostrazi si celelalte drumuri intens circulate vor fi luate masuri similare in vederea asigurarii unui trafic fluent la intoarcerea din vacanta de iarna", ne-a declarat subinspectorul Laurentiu Dicu, din cadrul Directiei Politiei Rutiere. Totodata, in functie de evolutia conditiilor meteorologice, ministrul de Interne, Cristian David, a hotarat ca pe drumurile si principalele intersectii situate pe rutele ce leaga Brasovul de Capitala sa fie supravegheate aerian cu ajutorul aparatelor de zbor ale Unitatii Speciale de Aviatie a MIRA, la bordul carora se vor afla si lucratori ai Politiei Rutiere. Pentru a veni in sprijinul conducatorilor auto au fost stabilite trasee alternative de deplasare si, daca situatia va impune, se vor institui sensuri unice temporare pe anumite portiuni de drum. La intrarea in Bucuresti dinspre DN1, traficul va fi directionat si pe Centura Capitalei, catre cartierele Tunari, Colentina si Pantelimon. La intrarea in Bucuresti dinspre Pitesti pe A1, traficul va fi directionat si pe Centura Capitalei, catre cartierele Drumul Taberei, Rahova si Berceni. Noua nu ne mai ramane decat sa va uram sa aveti nervii tari si sa conduceti prudent!


Rute alternative spre BucurestiDinspre Brasov si statiunile montane de pe DN1, conducatorii auto vor fi indrumati sa foloseasca si urmatoarele rute catre Bucuresti:
1. DN1A: Brasov - Sacele - Cheia - Valenii de Munte - Centura de Est a municipiului Ploiesti - Bucuresti; se recomanda ca aceasta ruta sa fie folosita si de cei care pleaca din Predeal sau chiar din Azuga; 2. DN1: Brasov - Sinaia - DN71 Sinaia - Moroeni - Fieni - Targoviste - Bucuresti; 3. DN1: Brasov - Sinaia - Centura de Vest a municipiului Ploiesti - DN1A Ploiesti - Buftea - Bucuresti; 4. Brasov - Sinaia - Banesti - DJ 720 Floresti - Moreni - Targoviste - DN71 Targoviste - Bucuresti.
    Starea vremii 3 ianuarie 2007       Astazi, in regiunile sud-estice va ninge viscolit, in timp ce in celelalte regiuni, nebulozitatea va fi in diminuare si treptat ninsorile vor inceta. Ca urmare a persistentei masei de aer continental polar, a prezentei stratului de zapada si a degajarii treptate a cerului, radiatia nocturna se va intensifica, astfel incat in zilele urmatoare minimele termice vor atinge - 20 grade in zona depresionara din estul Transilvaniei, iar maximele termice abia vor urca spre - 2a€¦ 0 grade pe litoral. Temperaturile foarte scazute vor fi caracteristice pentru o vreme deosebit de rece pentru aceasta data, geroasa noaptea si dimineata in cea mai mare parte a tarii, cu ceata si chiciura in zonele joase. (meteorolog Doina Marasoiu)       BUCURESTI - max. - 4°C - min. - 10°C     Azi (joi): Vremea va fi deosebit de rece. Cerul va fi mai mult noros si ziua va mai ninge, iar vantul va continua sa prezinte intensificari.   Maine (vineri): Vremea va fi deosebit de rece. Cerul va fi noros si ziua va ninge. Maxima: - 4°C, iar minima: - 10°C.   Poimaine (sambata): Vremea va fi geroasa, indeosebi noaptea si dimineata. Cerul va fi noros si va fi ceata. Maxima: - 7°C, iar minima: - 12°C.     La munte    Azi (joi): Vremea va fi deosebit de rece. Cerul va fi noros in Carpatii Meridionali si Orientali, unde, mai ales ziua, pe arii restranse va mai ninge. In restul zonei montane, cerul va deveni variabil. Maine (vineri): Vremea va fi geroasa. Cerul va fi temporar noros, iar pe vai si in depresiuni, indeosebi dimineata si noaptea va fi ceata. Poimaine (sambata): Cerul va fi temporar noros si local va ninge in Carpatii Occidentali si vestul Carpatilor Meridionali.     Azi in tara     Orase Temperatura importante maxima Bacau - 8°C Baia Mare - 5°C Brasov - 6°C Buzau - 6°C Cluj-Napoca - 5°C Constanta 1°C Craiova - 3°C Deva - 4°C Galati - 6°C Iasi - 7°C Miercurea-Ciuc - 9°C Oradea - 4°C Pitesti - 4°C Sibiu - 6°C Suceava - 9°C Targu-Mures - 5°C Timisoara - 2°C  Prognoza meteo pentru primele luni din 2008Meteorologii nu tin cont de SÇŽrbÇŽtori si emit prognoze in fiecare zi. AstÇŽzi, Administratia NationalÇŽ de Meteorologie a dat publicitÇŽtii estimÇŽrile pentru primele luni din 2008.


IANUARIE. Regimul termic mediu se va situa in jurul valorilor normale, exceptand Dobrogea si cea mai mare parte a Moldovei si Munteniei, unde aceste valori vor putea fi depÇŽsite. |n zilele cele mai calde, temperaturile maxime vor putea depÇŽsi 10ËšC in sudul si estul teritoriului. |n centrul si nordul tÇŽrii, temperaturile minime pot cobori sub valoarea de -20ËšC. Normele climatologice ale temperaturilor maxime sunt cuprinse intre -4ËšC si 6ËšC, iar ale celor minime intre -14ËšC si -4ËšC. Precipitatiile vor avea tendinta spre excedent in jumÇŽtatea de nord a tÇŽrii, iar in rest vor fi in general normale. Ninsorile pot fi asociate si cu intensificÇŽri de vant. Vor fi conditii de ceatÇŽ cu depunere de chiciurÇŽ si de producere a poleiului.


FEBRUARIE. Regimul termic se va situa in jurul valorilor normale, exceptand regiunile din estul si sud-estul tÇŽrii, unde aceste valori vor putea fi depÇŽsite. In zilele cele mai calde, temperaturile maxime vor putea depÇŽsi 15ËšC in sudul si estul teritoriului. In centrul si nordul tÇŽrii, temperaturile minime pot cobori sub -20ËšC. Normele climatologice ale temperaturilor maxime sunt cuprinse intre -1ËšC si 8ËšC, iar ale celor minime intre -11ËšC si -1ËšC. CantitÇŽtile de precipitatii vor fi in general normale, exceptand vestul si centrul tÇŽrii, unde aceste valori pot fi depÇŽsite. Pe parcursul lunii pot fi ninsori si intensificÇŽri de vant. Vor fi conditii de ceatÇŽ cu depunere de chiciurÇŽ si de producere a poleiului.


MARTIE. Temperaturile medii vor fi in general apropiate de valorile normale, exceptand regiunile din sud-vestul tÇŽrii, unde va fi mai rece decat in mod obisnuit. Se asteaptÇŽ atat zile care vor prezenta caracteristici de iarnÇŽ, cat si zile frumoase, de primÇŽvarÇŽ. Valorile termice pot atinge 20-22ËšC in sudul tÇŽrii spre sfarsitul lunii. |n noptile cele mai reci sunt posibile valori care pot sÇŽ scadÇŽ sub - 10ËšC in depresiunile din centrul si nordul tÇŽrii, favorizand producerea brumei si a inghetului la sol. Normele climatologice ale temperaturilor maxime sunt cuprinse intre 6 si 16ËšC, iar ale celor minime intre -5 si 4ËšC. CantitÇŽtile de precipitatii vor avea tendinta spre excedent in cea mai mare parte a tÇŽrii. La inceputul lunii vor mai fi posibile ninsori. 


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.