De la politistul bulgar implicat in traficul de droguri, la ministrul roman care a primit caltabosi pentru a aranja o licitatie, coruptia este omniprezenta in aceste doua tari, devenite membre ale Uniunii Europene la 1 ianuarie 2007, comenteaza AFP.
De la politistul bulgar implicat in traficul de droguri, la ministrul roman care a primit caltabosi pentru a aranja o licitatie, coruptia este omniprezenta in aceste doua tari, devenite membre ale Uniunii Europene la 1 ianuarie 2007, comenteaza AFP. "Departe de a fi regresat, acest flagel s-a agravat in Romania in 2007", a declarat directorul Transparency International (TI) Romania, Victor Alistar, agentiei franceze. Potrivit lui, daca 20% dintre romani declarasera in 2006 ca au dat mita pentru a avea acces la servicii care teoretic sunt gratuite, in prezent 30% recunosc ca au facut-o. Proportia respectiva ar face din Romania tara cea mai corupta din UE, crede Transparency. Totusi, sondajele privind perceptia nu tin loc de dovezi in sprijinul afirmatiilor facute, iar deseori un public mai preocupat de problema are aprecieri mai critice, decat un public resemnat cu situatia data. Alta neconcordantele apar chiar in sondajele Transparency: in Bulgaria, conform acestora, 70% dintre persoanele chestionate apreciaza ca lupta impotriva coruptiei este ineficienta , in timp ce 80% califica drept "extrem de corupte" partidele si sistemul judiciar, dar paradoxal tara “sta” mai bine ca Romania la acest capitol. Fie ca este vorba despre sanatate, educatie, administratie, politie sau justitie, niciun sector nu este ocolit de acest fenomen.Incepand din ianuarie, Casa de Sanatate din Bulgaria va cere fiecarui pacient sa declare in scris, la iesirea din spital, ca nu a fost nevoit sa plateasca pentru servicii care sunt, in mod normal, suportate de institutia mentionata.

Monitorizare stricta de la Bruxelles


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.