In cazul in care ar redeveni monarhie constitutionala, Romania ar fi condusa de o regina. La 60 de ani de la abdicarea sa fortata, fostul suveran al Romaniei, Mihai I, a semnat duminica, la Savarsin, Statutul Casei Regale a Romaniei. Potrivit introd
In cazul in care ar redeveni monarhie constitutionala, Romania ar fi condusa de o regina. La 60 de ani de la abdicarea sa fortata, fostul suveran al Romaniei, Mihai I, a semnat duminica, la Savarsin, Statutul Casei Regale a Romaniei. Potrivit introducerii acestui act , “Casa Regala a Romaniei (Hohenzollern-Sigmaringen) este guvernata de statut si de traditie. In conformitate cu Ordinul Majestatii Sale si cu toate cerintele moderne, aceste Norme Fundamentale, promulgate de mana RegeluiMihai I, Sef Suveran al Casei Regale a Romaniei (Hohenzollern- Sigmaringen), prin Gratia Lui Dumnezeu, Rege Incoronat al Romaniei si jure sanguinis Mare Maestru al Ordinelor si Decoratiilor Casei Regale a Romaniei, vor intra in vigoare la 30 decembrie 2007. Acest document isi va primi validitatea si puterea la momentul semnaturii, de mana Regelui. Prin acest document, toate statutele precedente si toate privilegiile, apelativele, titlurile, rangurile si drepturile dinastilor sau ale descendentilor lor, sunt revocate”.

Legea Salica, abrogata. A.S. Margareta, custode al Coroanei de Otel
Conform Statutului, actualul mostenitor la Sefia Casei Regale a Romaniei este Alteta Sa Regala Margareta, Principesa Mostenitoare a Romaniei si Principesa de Hohenzollern. Margareta va fi de acum inainte si va ramane si dupa decesul regelui Custode al Coroanei Romaniei, se mai arata in documentul citat. Regele Mihai a decis ca, in cazul in care natiunea romana si Parlamentul Romaniei vor considera potrivita folosirea monarhiei ca forma de guvernamant, va solicita Parlamentului sa renunte la aplicarea legii salice (prin care succesiunea la tron se facea exclusiv pe linie barbateasca, n.r.), care nu corespunde nici drepturilor din Europa de astazi, nici valorilor societatii romanesti. "In semn de recunoastere a integrarii Romaniei in Uniunea Europeana si a obligatiilor pe care acest lucru le presupune, in special Conventia Europeana a Drepturilor Omului, Noi modificam principiile si practica Legii Salice, cu descendenta exclusiv masculina, care nu va mai fi folosita la stabilirea succesiunii", se mai arata in Statutul Casei Regale. Noile norme ale Casei Regale Romane au fost semnate duminica, la ora 12.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.