Iarna s-a instalat in toata regula in Romania: drumuri blocate de zapada, viscol puternic, turisti izolati, prognoza meteo deloc incurajatoare pentru urmatoarele zile. Acesta este peisajul inceputului de an.Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta
Iarna s-a instalat in toata regula in Romania: drumuri blocate de zapada, viscol puternic, turisti izolati, prognoza meteo deloc incurajatoare pentru urmatoarele zile. Acesta este peisajul inceputului de an.Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta a trimis avertizari hidrologice Cod galben pentru 25 de prefecturi, se arata intr-un comunicat al Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD). Judetele avertizate sunt Arges, Bacau, Brasov, Braila, Buzau, Calarasi, Constanta, Covasna, Dambovita, Dolj, Galati, Giurgiu, Gorj, Ilfov, Ialomita, Mehedinti, Olt, Prahova, Sibiu, Teleorman, Tulcea, Valcea, Vaslui, Vrancea si Municipiul Bucuresti. In intervalul 1 ianuarie ora 22,00 - 3 ianuarie ora 22,00, va ninge in majoritatea regiunilor Romaniei, iar local, in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si jumatatea sudica a Moldovei, provincii istorice din sudul si sud-setul Romaniei, ninsorile vor fi abundente si viscolite, viteza vantului atingand 70 - 80 km/h. Intensificari ale vantului se vor semnala temporar si in Transilvania si zona montana. Conform Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), dupa intervalul mentionat, in urmatoarele 3-4 zile, vremea se va raci accentuat, devenind geroasa in estul, centrul si sudul tarii, mai ales noaptea si dimineata. Peste 30.000 de masini se-ntorc in Bucuresti, pe DN 1
Potrivit Centrului Infotrafic, pe data de 29 decembrie 2007, 17.692 de autovehicule s-au deplasat dinspre Bucuresti spre Brasov, in timp ce pe 30 decembrie, pe aceeasi ruta, au circulat nu mai putin de 13.303 de masini. De ieri, petrecaretii au inceput sa se intoarca acasa, Drumul National 1 devenind aproape impracticabil. Pana pe 6 ianuarie 2008 se preconizeaza o crestere semnificativa a valorilor de trafic, in special pe traseul Brasov - Bucuresti, dinspre zonele turistice montane.

NE DISTRAM DIN NOU! Pentru ca circulatia din intrega tara sa se desfasoare in conditii normale, Serviciile de Politie Rutiera ale judetelor Brasov, Prahova, Ilfov, Dambovita si Brigada de Politie Rutiera a Capitalei vor suplimenta numarul de agenti in punctele cu risc ridicat de accidente si la orele cu trafic intens.

Daca in Bucuresti, intr-o zi normala erau antrenati in trafic 70 de agenti din cadrul Politiei Rutiere, in aceasta perioada numarul acestora va ajunge la 107. "In vederea fluidizarii circulatiei si a prevenirii evenimentelor rutiere, atentie deosebita se va acorda Drumurilor Nationale 1 si 1A, pe sensul de deplasare catre Bucuresti. Pentru autostrazi si celelalte drumuri intens circulate vor fi luate masuri similare in vederea asigurarii unui trafic fluent la intoarcerea din vacanta de iarna", ne-a declarat subinspectorul Laurentiu Dicu, din cadrul Directiei Politiei Rutiere. Totodata, in functie de evolutia conditiilor meteorologice, ministrul de Interne Cristian David a hotarat ca pe drumurile si principalele intersectii situate pe rutele ce leaga Brasovul de Capitala sa fie supravegheate aerian cu ajutorul aparatelor de zbor ale Unitatii Speciale de Aviatie a M.I.R.A., la bordul carora se vor afla si lucratori ai Politiei Rutiere. Pentru a veni in sprijinul conducatorilor auto au fost stabilite trasee alternative de deplasare si, daca situatia va impune, se vor institui sensuri unice temporare pe anumite portiuni de drum. La intrarea in Bucuresti dinspre DN1 traficul va fi directionat si pe Centura Capitalei, catre cartierele Tunari, Colentina si Pantelimon. La intrarea in Bucuresti dinspre Pitesti pe A1 traficul va fi directionat si pe Centura Capitalei, catre cartierele Drumul Taberei, Rahova si Berceni. Si dupa atatea si atatea felicitari, noua nu ne ramane dacat sa va uram sa aveti nervii tari si a conduceti prudent! Nu mai are rost sa ne amagim. E un nou an, dar acelasi trafic!


RUTE ALTERNATIVE . Dinspre Brasov si statiunile montane de pe DN1, conducatorii auto vor fi indrumati sa foloseasca si urmatoarele rute catre Bucuresti: 1) DN1A Brasov - Sacele - Cheia - Valenii de Munte - Centura de Est a municipiului Ploiesti - Bucuresti; se recomanda ca aceasta ruta sa fie folosita si de catre cei care pleaca din Predeal sau chiar din Azuga, de pe DN1; 2) DN1 Brasov - Sinaia - DN71 Sinaia - Moroeni - Fieni - Targoviste - Bucuresti; 3) DN1 Brasov - Sinaia - Centura de Vest a municipiului Ploiesti - DN1A Ploiesti - Buftea - Bucuresti; 4) Brasov - Sinaia - Banesti - DJ 720 Floresti - Moreni - Targoviste - DN71 Targoviste - Bucuresti.
Circulatie bara la bara pe ambele sensuri ale DN 1, in statiunile de pe Valea Prahovei Traficul rutier a inceput sa se aglomereze pe Drumul National 1, in zona statiunilor Azuga, Busteni si Sinaia, inca de miercuri dimineata, mii de turisti care si-au petrecut Revelionul la munte intorcandu-se catre case.

Potrivit reprezentantilor Dispeceratului de Monitorizare a Traficului Rutier de la Sinaia, la ora transmiterii acestei stiri in zona statiunilor de pe Valea Prahovei se circula in coloana, atat pe sensul de mers Bucuresti - Brasov cat si pe sensul de mers Brasov - Bucuresti, aproape 13.000 de autovehicule tranzitand DN 1, de dimineata si pana in jurul orei 14.30, in zona statiunilor de pe Valea Prahovei.

Sursa citata a precizat ca varful de trafic al zilei de miercuri a fost inregistrat intre orele 11.00 si 12.00, cand pe ambele sensuri de mers camerele de luat vederi ale dispeceratului au inregistrat 2.544 de autovehicule.
Soferii sunt nevoiti sa ruleze cu viteza redusa, de cel mult 40 de kilometri la ora.

Conform surselor citate, traficul rutier este lejer pe Drumul National 1 A, care face legatura intre Ploiesti si Brasov pe ruta Valenii de Munte - Cheia. Nici celelalte drumuri nationale care tranziteaza judetul Prahova, respectiv DN 1 B Ploiesti - Buzau si DN 72 Ploiesti - Targoviste nu sunt aglomerate. Pana la ora transmiterii acestei stiri pe soselele din judetul Prahova nu se inregistrasera accidente grave de circulatie, ci doar cateva tamponari soldate cu pagube materiale.Mediafax   Romani, blocati in nametii din BulgariaMai multi turisti romani, care au optat pentru un sejur la schi, in Bulgaria, au ramas blocati in zapada,  din cauza ninsorii abundente si a viscoului puternic. Autocarul in care se aflau 24 de turisti romani a ramas blocat, ieri, ore intregi, in drum spre sofia, pe singura ruta ce le permitea accesul spre destinatia lor, a informat presa bulgara. Viscolul puternic a troienit zapada si a facut imposibila deplasarea autocarului, vizibilitatea fiind, de asemenea, foarte redusa. Romanii s-au vazut nevoiti sa astepte ore-n sir, alaturi de alte vehicule ramase blocate pe acelasi traseu, interventia masinilor de dezapezire.


ANULATE. Nici cursele aeriene de pe aeroportul din Sofia nu si-au putut respecta sprogramul, din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, care au facut aproape imposibila decolarea si aterizarea avioanelor. Mai multe zboruri, inclusiv o cursa cu destinatia Bucuresti, au fost anulate. Si portul Burgas a fost inchis, inca de marti seara, din cauza vantului puternic si a caderilor masive de zapada, potrivit site-ului Novinite.com.  Printre zborurile anulate sau intarziate s-au numarat si cateva curse catre Burgas, Varna, Frankfurt si Praga. Sanziana Stancu Comitetul National pentru Situatii de urgenta s-a intrunit la cererea ministrului Cristian David   Comitetul National pentru Situatii de Urgenta s-a constituit miercuri dupa-amiaza, la cererea ministrului Internelor, Cristian David, pentru a stabili masurile necesare in situatia in care ninsorile si viscolul au produs probleme in mai multe judete ale tarii.

Masurile la nivel local, pentru prevenirea si inlaturarea efectelor vremii nefavorabile, au fost luate, cu o zi in urma, de catre comitetele locale pentru situatii de urgenta, ca urmare a avertizarii meteorologice de cod galben.

Din Comitetul National pentru Situatii de Urgenta fac parte reprezentantii Ministerului Internelor si Reformei Administrative, Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Transporturilor, Ministerului Economiei si Finantelor, Ministerului Agriculturii, Ministerului Mediului, Ministerului Comunicatiilor, ai Agentiei Nationale Sanitar-Veterinara, Autoritatii Nationale de Meteorologie, Ministerului Educatiei si Culturii, SRI, STS si ai Cancelariei Prim-ministrului.
 Firmele de deszapezire au imprastiat solutie antiinghet pe strazile Capitalei Firmele care se ocupa de deszapezirea din Capitala au inprastiat solutie antiinghet pe strazile orasului, iar miercuri, reprezentantii acestora s-au intalnit cu viceprimarul general Razvan Murgeanu pentru a stabili masurile necesare desfasurarii fara probleme a traficului rutier.

Viceprimarul Razvan Murgeanu a declarat ca, pana miercuri la pranz, nu au fost semnalate probleme deosebite, cu exceptia unui pod de gheata format pe drum, cu o zi in urma, din cauza spargerii unei conducte de apa in curtea unei persoane care locuieste pe strada Zetarilor. Din cauza faptului ca proprietarul imobilului a interzis accesul echipelor de interventie in curtea sa, Apa Nova a intrerupt furnizarea apei.

La intalnirea de miercuri au participat reprezentantii firmelor Rosal, REBU, Urban si Supercom, a mai spus viceprimarul, care a adaugat ca si in zona in care actioneaza firma Romprest, in sectorul 1 al orasului, au fost luate toate masurile necesare.

Murgeanu a adaugat ca, in zilele urmatoare, nu se asteapta la ninsori abundente, ci la inghet, situatie in care se va interveni cu solutie antiinghet.

Pentru deszapezirea Capitalei in aceasta iarna pot interveni 540 de utilaje (pluguri, masini multifunctionale, cisterne cu material antiderapant lichid si utilaje cu material antiderapant solid) care apartin celor cinci firme de salubrizare si Administratiilor Domeniului Public (ADP) de sector.

Acestea vor actiona prioritar pentru deszapezirea arterelor pe care cicula mijloace de transport in comun, precum si strazile pe care se afla obiective sociale (spitale, unitati de invatamant, sectii de Politie, institutii publice etc). Conducerile firmelor au afirmat ca sunt pregatite sa intervina si pe aleile secundare dintre blocuri, cu utilaje mai mici.Mediafax
 Doua decese doar in prima jumatate a zilei Doua persoane din judetul Mehedinti, un barbat si o femeie, au murit, miercuri, dupa ce ambulantele nu au putut sa ajunga la ele din cauza drumurilor inzapezite. Directorul Servicului de Ambulanta Mehedinti, Horia Ene, a precizat ca cele doua persoane erau din localitatile Garla Mare si Baia de Arama. "Ambulantele nu au putut ajunge la ei pentru ca drumurile erau inzapezite", a declarat Ene. Potrivit Inspectoratului de Situatii de Urgenta Mehedinti, din cauza zapezii abundente, cinci drumuri judetene din zona de nord a judetului Mehedinti erau blocate miercuri la pranz. Este vorba de drumul DJ 670 Godeanu-Balta, DJ 606 D Strehaia - Greci, DJ 607 D Ciresu, DJ 671 D Corcova si DJ 671 C Sisesti. Circulatia autovehiculelor este paralizata si in municipiul Drobeta Turnu Severin. La ora 11.00 in orasul resedinta al judetului Mehedinti se putea circula fara probleme doar pe bulevardul Tudor Vladimirescu.



TARGU JIU. Circulatia rutiera in zona statiunii turistice Ranca, din judetul Gorj, se desfasura cu dificultate, miercuri, in conditiile in care stratul de zapada atinge aproape 70 de centimetri. Traficul in zona se desfasoara cu intreruperi, politistii aflati la baza muntelui si in statiune grupand 10-15 autoturisme carora le permit sa urce sau sa coboare, astfel incat circulatia sa nu fie blocata. Soferii care nu au masinile echipate cu lanturi antiderapante nu sunt lasati sa urce pe munte, fiind intorsi din drum, cei mai multi dintre acestia luandu-si ulterior lanturile de la magazine din orasul Novaci.

Seful Salvamont Gorj, Sabin Cornoiu, a declarat pentru Mediafax ca turistii aflati la Ranca nu au probleme deosebite in a se deplasa cu masinile, mai ales ca patru echipe de la Administratia Drumurilor Nationale lucreaza in zona in permanenta. Drumarii pot interveni cu utilajele de deszapezire deoarece in zona nu este viscol, iar drumul poate fi mentinut deschis in continuare circulatiei. Prefectul de Gorj, Stefan Popescu Bejat, a convocat, marti seara, Comandamentul de Iarna constituit la nivel de judet pentru a se asigura ca pentru zona Ranca si pentru restul localitatilor sunt luate masurile necesare. Bejat afirma ca stratul de zapada cazut in Gorj pana acum este de cel mult 15 centimetri si, din aceasta cauza, problemele nu sunt deosebite. Prefectul spune ca la Ranca mai sunt circa 850 de turisti dintre cei care si-au petrecut Revelionul aici, numarul masinilor din statiune fiind de 300, cele mai multe persoane urmand sa plece de aici in cursul zilei de miercuri.
Bejat a precizat ca, in cursul serii de marti, cateva sate din Gorj au ramas fara energie electrica din cauza unor cabluri rupte, situatia fiind remediata insa in cursul zilei urmatoare.


DROBETA TURNU SEVERIN. Zapada si viscolul au afectat traficul pe mai multe drumuri din judetul Mehedinti, DN 670 Baia de Arama-Baile Herculane fiind blocat, in timp ce pe alte sosele circulatia se desfasoara cu dificultate. In judetul Mehedinti a nins neincetat inca de marti dimineata, iar drumarii fac fata cu greu acestei situatii, in conditiile in care, pe alocuri, stratul de zapada atinge si jumatate de metru. Potrivit prefectului judetului Mehedinti, Sevastian Bazoi, in intreg judetul se circula cu dificultate, masinile risca sa ramana blocate din cauza zapezii si viscolului, iar pe un tronsonul Baia de Arama-Baile Herculane o portiune de zece kilometri a fost inchisa.

"In momentul de fata, din cauza viscolului si a zapezii, pe toate drumurile din judet circulatia este extrem de dificila. Mai mult decat atat, oricine pleaca cu o masina care sa nu fie 4X4 risca sa ramana inzapezit. Drumarii au actionat pe toate tronsoanele de drum, dar nu au facut fata viscolului, asa ca intre Baia de Arama si Baile Herculane, pe Drumul ational 670 am fost nevoiti sa inchidem circulatia in zona Godeanu. Nu avem deocamdata alte probleme din cauza zapezii, dar, in conditiile preconizate de meteorologi, va ninge pana maine seara neincetat, iar situatia s-ar putea inrautati in orice moment", a adaugat prefectul judetului Mehedinti.

Potrivit reprezentantului Companiei de Drumuri Nationale, Ilie Maria, pe intreg DN 670 se circula pe un singur fir, existand locuri unde zapada atinge 30 de centimetri, desi s-a actionat cu cinci utilaje de curtire a drumului. Probleme sunt si in Drobeta Turnu Severin, unde utilajele de dezapezire nu au facut fata, carosabilul fiind acoperit de un strat de trei pana la jumatate de metru de zapada, iar masinile nu pot circula cu o viteza mai mare de 20 de kilometri la ora si derapeaza foarte usor.


OLT. Traficul rutier era blocat de zapada si viscol, miercuri dimineata, pe DN 66 A Rosiori de Vede - Turnu Magurele, din judetul Teleorman, transmite Centrul Infotrafic din cadrul Politiei Romane. Pentru deblocarea drumului actioneaza, cu utilaje, locratori ai Sectiei de Drumuri Judetene Teleorman. Conducatorii auto sunt sfatuiti sa respecte indicatiile politistilor prezenti in zona afectata. Traficul rutier era blocat sau ingreunat, miercuri dimineata, pe mai multe drumuri nationale si judetene din judetul Olt, din cauza zapezii si a viscolului puternic, transmite Centrul Infotrafic al Politiei Romane.
Astfel, circulatia era blocata pe DN64 - Piatra Olt-Caracal; DN54 - Caracal-Deveselu-Vladila; DJ546 - Draganesti-Slatina; DJ642 - Gostavatu-Scarisoara si DJ642A - Vladila-Traian.


CRAIOVA. Drumul national care face legatura intre localitatile Caracal si Corabia din judetul Olt este inchis traficului rutier din cauza ninsorilor si a viscolului din ultimele 14 ore, transmite corespondentul MEDIAFAX. Potrivit directorului Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADN) Dolj, Adrian Lumezeanu, drumul national dintre Caracal si Corabia era inchis, miercuri, la ora 10.00, din cauza zapezii si a viscolului.
Conform sursei citate, probleme din cauza viscolului mai sunt si pe alte doua drumuri nationale, insa traficul rutier nu a fost restrictionat. Astfel, se circula cu dificultate pe drumul dintre Ganeasa si Corabia si pe drumul Craiova - Balcesti - Horezu.
Avertizare cod galbenAdministratia NationalÇŽ de Meteorologie a remis astÇŽzi o avertizare meteo cod galben valabilÇŽ pentru judetele Vaslui, BacÇŽu, Galati, Vrancea, Covasna, Brasov, Sibiu, Gorj, Valcea, Arges, Dambovita, Prahova, BuzÇŽu, BrÇŽila, Tulcea, Constanta, CÇŽlÇŽrasi, Ialomita, Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj si Mehediniti, precum si pentru municipiul Bucuresti.

Din aceastÇŽ searÇŽ, de la ora 22:00, si panÇŽ pe 3 ianuarie, la ora 22:00, sunt asteptate ninsori viscolite si intensificÇŽri ale vantului. Va ninge in majoritatea regiunilor, iar local in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si jumÇŽtatea sudicÇŽ a Moldovei ninsorile vor fi abundente si viscolite, viteza vantului atingand 70-80 km/h. IntensificÇŽri ale vantului se vor semnala temporar si in Transilvania si in zona montanÇŽ. DupÇŽ intervalul mentionat, in urmÇŽtoarele 3-4 zile, vremea se va rÇŽci accentuat, devenind geroasa in estul, centrul si sudul tÇŽrii, mai ales dimineata si noaptea.  Prognoza meteo pentru primele luni din 2008Meteorologii nu tin cont de SÇŽrbÇŽtori si emit prognoze in fiecare zi. AstÇŽzi, Administratia NationalÇŽ de Meteorologie a dat publicitÇŽtii estimÇŽrile pentru primele luni din 2008.


IANUARIE. Regimul termic mediu se va situa in jurul valorilor normale, exceptand Dobrogea si cea mai mare parte a Moldovei si Munteniei, unde aceste valori vor putea fi depÇŽsite. |n zilele cele mai calde, temperaturile maxime vor putea depÇŽsi 10ËšC in sudul si estul teritoriului. |n centrul si nordul tÇŽrii, temperaturile minime pot cobori sub valoarea de -20ËšC. Normele climatologice ale temperaturilor maxime sunt cuprinse intre -4ËšC si 6ËšC, iar ale celor minime intre -14ËšC si -4ËšC. Precipitatiile vor avea tendinta spre excedent in jumÇŽtatea de nord a tÇŽrii, iar in rest vor fi in general normale. Ninsorile pot fi asociate si cu intensificÇŽri de vant. Vor fi conditii de ceatÇŽ cu depunere de chiciurÇŽ si de producere a poleiului.


FEBRUARIE. Regimul termic se va situa in jurul valorilor normale, exceptand regiunile din estul si sud-estul tÇŽrii, unde aceste valori vor putea fi depÇŽsite. In zilele cele mai calde, temperaturile maxime vor putea depÇŽsi 15ËšC in sudul si estul teritoriului. In centrul si nordul tÇŽrii, temperaturile minime pot cobori sub -20ËšC. Normele climatologice ale temperaturilor maxime sunt cuprinse intre -1ËšC si 8ËšC, iar ale celor minime intre -11ËšC si -1ËšC. CantitÇŽtile de precipitatii vor fi in general normale, exceptand vestul si centrul tÇŽrii, unde aceste valori pot fi depÇŽsite. Pe parcursul lunii pot fi ninsori si intensificÇŽri de vant. Vor fi conditii de ceatÇŽ cu depunere de chiciurÇŽ si de producere a poleiului.


MARTIE. Temperaturile medii vor fi in general apropiate de valorile normale, exceptand regiunile din sud-vestul tÇŽrii, unde va fi mai rece decat in mod obisnuit. Se asteaptÇŽ atat zile care vor prezenta caracteristici de iarnÇŽ, cat si zile frumoase, de primÇŽvarÇŽ. Valorile termice pot atinge 20-22ËšC in sudul tÇŽrii spre sfarsitul lunii. |n noptile cele mai reci sunt posibile valori care pot sÇŽ scadÇŽ sub - 10ËšC in depresiunile din centrul si nordul tÇŽrii, favorizand producerea brumei si a inghetului la sol. Normele climatologice ale temperaturilor maxime sunt cuprinse intre 6 si 16ËšC, iar ale celor minime intre -5 si 4ËšC. CantitÇŽtile de precipitatii vor avea tendinta spre excedent in cea mai mare parte a tÇŽrii. La inceputul lunii vor mai fi posibile ninsori.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.