Misterul in ceea ce-i priveste pe vinovati si mobilul atentatului in care si-a pierdut viata joi Benazir Bhutto ar putea persista, pistele fiind numeroase, considera analistii, citati de AFP. Moartea tragica a fostului premier se adauga mortii miste
Misterul in ceea ce-i priveste pe vinovati si mobilul atentatului in care si-a pierdut viata joi Benazir Bhutto ar putea persista, pistele fiind numeroase, considera analistii, citati de AFP. Moartea tragica a fostului premier se adauga mortii misterioase a generalului Zia ul-Haq intr-un accident aviatic in 1988, a premierului Liaqat Ali Khan in 1951, impuscat in acelasi loc ca si Bhutto, si ale celor doi frati ai acesteia care au decedat in circumstante inexplicabile, unul otravit in sudul Frantei, celalalt victima a unui incident armat cu politia la Karachi. "Avand in vedere istoria asasinatelor politice din Pakistan, nu ne asteptam ca ancheta in legatura cu moartea lui Benazir Bhutto sa permita descoperirea adevaratilor vinovati", considera Hasan Askari, fost decan al Departamentului de Stiinte Politice al Universitatii din Lahore. Controversa ia amploare in Pakistan in legatura cu circumstantele mortii lui Bhutto intr-un atentat sinucigas comis de un kamikaze care a deschis initial focul asupra ei, dupa un miting electoral la Rawalpindi, intr-o suburbie a Islamabadului, inainte de a se arunca in aer, provocand moartea a peste 20 de persoane. Guvernul a vrut sa puna capat polemicii sambata, afirmand ca a fost in mod clar ucisa, pentru ca existau informatii ca se dorea asasinarea ei. Iar din punctul de vedere al Islamabadului, vinovat este presupusul lider al al-Qaida in Pakistan, seful tribal Baitullah Mehsud, care a dezmintit insa acuzatiile prin intermediul purtatorului sau de cuvant, calificand drept "comedie" transcrierea unei convorbiri telefonice interceptate, in care Mehsud isi felicita unul dintre militanti pentru atentat.

Din punctul de vedere al analistilor insa, a arata cu degetul al-Qaida este comod pentru guvern, in conditiile in care realitatea numeroaselor grupuri de militanti islamisti este mult mai complexa. In plus, legaturile din fostele servicii de informatii pakistaneze si militantii islamisti ridica, de asemenea, probleme. Unele dintre aceste servicii au mentinut, cu sustinerea Statelor Unite, legaturi cu grupuri jihadiste care luptau impotriva invaziei sovietice din Afganistan, in anii '80, a explicat Askari.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.