De cåte ori nu ati auzit chiar din gura medicilor ca trebuie sa bem cel putin opt pahare de apa pe zi - echivalentul a aproximativ doi litri? Cu siguranta cineva v-a avertizat ca daca cititi la o lumina slaba, va stricati ochii. Unii oameni, p
De cåte ori nu ati auzit chiar din gura medicilor ca trebuie sa bem cel putin opt pahare de apa pe zi - echivalentul a aproximativ doi litri? Cu siguranta cineva v-a avertizat ca daca cititi la o lumina slaba, va stricati ochii. Unii oameni, printre care si medici, sustin chiar ca folosim numai 10 la suta din capacitatea noastra cerebrala. Sunt oare adevarate aceste mituri, chiar daca ne-au fost confirmate de un medic?

Cercetatorii americani au analizat cele mai frecvente mituri legate de domeniul medical, care au fost transmise din generatie in generatie. Dupa ce au consultat literatura de specialitate, nu au gasit nicio evidenta stiintifica care sa demonstreze ca aceste mituri sunt adevarate. Astfel, studiul cercetatorilor de la Scoala de Medicina din statul Indiana a primit un nume sugestiv, „Inlaturarea miturilor medicale“. „Am observat ca atat in cadrul comunitatii, cat si printre experti, circulau multe idei care nu fusesera niciodata verificate“, a explicat Rachel Vreeman, unul dintre autorii studiului. „Asa ca ne-am decis sa demaram acest studiu ca un semnal de alarma atat pentru pentru oamenii de rand, ca t si pentru specialisti, ca nu trebuie sa credem intr-un anumit lucru doar pentru ca l-am mai auzit inainte de la altcineva“, a adaugat cercetatoarea. Multe dintre aceste mituri au reusit sa treaca frontierele unui singur stat, devenind universale si, in acelasi timp, mai credibile.

'Trebuie sa bem opt pahare cu apa pe zi>>. Fals
Este unul dintre miturile cele mai populare si cele mai greu de combatut. „Nu numai ca este prezent in toate mediile de comunicare, dar numerosi experti ne aduc aminte constant ca nu bem suficienta apa“, explica dr. Aron Carroll, coautor al studiului. Foarte multi medici le recomanda pacientilor sa bea cat mai multa apa si sa nu uitam ca exista diete care recomanda chiar consumul a patru litri de apa zilnic. „De fapt, am descoperit ca numarul de pahare cu apa care ni se recomanda - opt - a fost inventat“, a adaugat Carroll. Specialistii nu au gasit nicio evidenta stiintifica care sa sprijine acest mit. Mai mult, studiile pe care le-au efectuat au aratat ca organismul nostru obtine destula apa din alimentele pe care le consumam sau din diferite alte bauturi, cum ar fi sucurile, laptele, ceaiul sau cafeaua. „Nu este nevoie sa bem apa pura, ne trebuie lichid“, spun expertii. De fapt, numeroasele studii efectuate au aratat ca organismul nostru se descurca singur sa monitorizeze cantitatea de apa necesara, prin senzatia de sete sau prin lipsa acesteia, mai spun cercetatorii.

'Cititul la o lumina slaba, ne strica privirea>>. Fals
Parinti, bunici sau alte rude folosesc des acest avertisment in ingrijirea celor mici. Este vorba, pana la urma, de un mit transmis din generatie in generatie, fara ca cineva sa se fi intrebat daca este sau nu adevarat. „Este fals, pentru ca nu exista evidente stiintifice care sa-l sustina. Stim ca atunci cand citim la o lumina slaba ne fortam ochii, ceea ce cauzeaza un stres temporal, care poate duce la uscarea sau chiar la iritarea ochilor. Dar cand revenim la conditii normale de lumina, acest stres temporal dispare, fara sa lase vreo consecinta asupra vederii“, asigura Rachel Vreeman.

'Nu folosim crierul intreg potentialul>>. Fals
Un alt mit care s-a transmis din generatie in generatie este faptul ca folosim numai 10 la suta din potentialul nostru cerebral. „Chiar daca ne-ar placea sa credem ca este adevarat, nu este. Analiza unor rezultate de CT (computer tomograf) sau RMN (rezonanta magnetica) nu a aratat zone ale creierului nostru inactive. Am analizat si celule si neuroni ale unor indivizi, dar nu am gasit zone ale creierului care sa nu functioneze“, au explicat cercetatorii.

'Unghiile si parul cresc si dupa moarte>>. Fals
Cresterea unghiilor si a parului la o persoana care a decedat recent poate sa fie numai o iluzie optica, cauzata de deshidratarea excesiva a corpului. „Pentru ca unghiile si parul sa creasca, este nevoie de un proces hormonal complex, care nu mai functioneaza atunci cand murim“, sustin specialistii de la Scoala de Medicina din Indiana.

'Odata ras, parul creste mai rapid>>. Fals
Este un mit foarte raspandit. Multi adolescenti au fost avertizati de parinti sa nu se rada prea des, pentru ca parul va creste mai repede si va fi mai des si mai aspru. Numai ca specialistii asigura ca este vorba despre o alta iluzie optica. „Niciodata nu am fi crezut ca este vorba despre un mit, dar am gasit diverse studii care au comparat parul de dinainte de prima radere cu cel de dupa ras, care ne-a confirmat ca este vorba numai despre un mit“, a explicat Rachel Vreeman. Expertii au descoperit ca odata ras, parul nu creste mai repede, dar apare fara radacina fina pe care o putem gasi la parul care nu a fost ras, ceea ce da impresia ca este mai gros si mai aspru.

'Utilizarea mobilului in spital este periculoasa>>. Fals
„Se crede ca celularele creeaza un camp electromagnetic. Din aceasta cauza, multa lume sustine ca utilizarea acestora in incinta unui spital este periculoasa, pentru ca pot cauza interferente cu echipamentul medical“, explica dr. Carroll. Numai ca s-au realizat studii ample, care au demonstrat ca telefoanele mobile trebuie sa fie foarte aproape de aparatele medicale pentru a cauza o eroare in rezultatele pe care acestea le vor afisa. Chiar si asa, aceste erori se pot detecta foarte usor si nu sunt importante din punct de vedere clinic, sustin cercetatorii.

Obezii care fac sport traiesc mai mult decat slabii sedentari
Adultii peste 60 de ani care au o conditie fizica mai buna traiesc mai mult decat cei care au o conditie fizica mai slaba, indiferent de greutatea lor corporala, arata un studiu american. Se stie ca obezitatea sau inactivitatea creste riscul unui deces, cel putin la adultii de pana la 60 de ani. Este insa acest lucru adevarat si pentru cei care au depasit varsta de 60 de ani? Xuemei Sui, de la Universitatea din Carolina de Sud, din Columbia (Statele Unite), a studiat corelatiile dintre conditia fizica, greutatea corporala - indexul masa-corporala - si riscul de deces. Conditia fizica scade riscul de deces atat pentru subiectii cu un indice normal masa-corp, cat si pentru cei cu un indice ridicat masa-corp, incluzand pacientii obezi. Chiar si numai o plimbare zilnica de 30 de minute este suficienta pentru a intra in randul celor care au o conditie fizica buna.

Rodia lupta impotriva disfunctiei erectile
Sucul de rodie este benefic pentru tratarea disfunctiilor sexuale masculine, potrivit rezultatelor unui studiu realizat de o echipa de cercetatori americani de la Universitatea California din Los Angeles. Aproape jumatate dintre participantii la studiu au declarat ca potenta lor a crescut datorita acestui suc. Sucul de rodie este bogat in antioxidanti, care contribuie la cresterea nivelului de oxid nitric, ce relaxeaza peretii vaselor de sange, astfel incat fluxul sangvin din regiunea penisului creste. „Sucul de rodie are un mare potential in tratarea disfunctiilor erectile“, a declarat profesorul Christopher Forest, coordonator al studiului. Rodia s-a dovedit a fi benefica si in reducerea riscurilor de maladii cardiace si de cancer la prostata.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.