Guvernul italian a aprobat in sedinta de ieri un nou decret care permite expulzarea cetatenilor comunitari atat din ratiuni de siguranta publica, dar si pentru prevenirea actelor de terorism, relateaza La Repubblica. Noul decret inlocuieste masura a
Guvernul italian a aprobat in sedinta de ieri un nou decret care permite expulzarea cetatenilor comunitari atat din ratiuni de siguranta publica, dar si pentru prevenirea actelor de terorism, relateaza La Repubblica. Noul decret inlocuieste masura adoptata pripit la 1 noiembrie ca reactie la uciderea Giovannei Reggiani, principalul suspect fiind Romulus Mailat. Principala modificare se refera la posibilitatea expulzarii cetatenilor comunitari pentru prevenirea actelor de terorism, in plus fata de ratiunile de siguranta publica. Expulzari imediate, dar cu mai putine garantii, comenteaza publicatia Il Sole 24 Ore noile prevederi. Decizia de expulzare este la latitudinea prefectului. Prin masurile referitoare la terorism, Guvernul vrea sa demonstreze ca nu e vorba de o reeditare a decretului adoptat dupa moartea Giovannei Reggiani, care expira pe 1 ianuarie 2008. Prodi a vorbit de o „masura necesara“, care nu are legatura cu „fluxul emotional de moment“. Perioada de interzicere a accesului persoanei vizate este de cinci ani, iar cel care incalca ordinul risca o pedeapsa cu inchisoarea de trei ani. Decretul anterior a fos t retras din Parlament de Cabinetul Romano Prodi dupa neintelegerile din coalitia de guvernare. La randul sau, presedintele italian Giorgio Napolitano a avertizat ca nu va promulga decretul intrucat acesta continea o eroare de drept izbitoare. Peste 180 de cetateni comunitari au fost expulzati in ultimele doua luni. In 2008, numarul expulzarilor ar putea ajunge la 1.200, relateaza agentia Ansa.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.