Anul 2008 se anunta a fi unul plin pentru administratorii plajelor si ai falezelor. In sfarsit, incepe consolidarea falezelor Costinesti, Constanta, Tuzla si Eforie, cu bani de la buget. Ana Lucia Varga, secretar de stat in cadrul Ministerului Mediu
Anul 2008 se anunta a fi unul plin pentru administratorii plajelor si ai falezelor. In sfarsit, incepe consolidarea falezelor Costinesti, Constanta, Tuzla si Eforie, cu bani de la buget. Ana Lucia Varga, secretar de stat in cadrul Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD), spera ca lucrarile sa fie finalizate partial pe anumite tronsoane pana la inceperea sezonului estival 2008.

Consolidarile fac parte
dintr-un program amplu de reconstruire a zonei costiere si a falezelor, elaborat de expertii japonezi impreuna cu cei romani. Programul, care se va derula pana in 2020, necesita circa 300 milioane de euro, bani asigurati de la buget si din fondurile structurale. Lucrurile par usor de facut, odata stabilite. In realitate, situatia s-ar putea complica, avand in vedere ca inca exista interes pentru schimbarea administratorului plajelor, in prezent gestionate de Directia Apelor Dobrogea Litoral (DADL). Proiectul legislativ initiat de un grup de deputati PSD, care prevede trecerea plajelor in administ rarea primariilor, se afla in dezbaterea comisiilor parlamentare. Abia in luna februarie, Comisia juridica de disciplina si imunitati din Camera Deputatilor va finaliza raportul pe marginea acestei initiative. Varga este de parere ca plajele trebuie sa ramana in continuare in administrarea DADL. “In primul rand, trebuie sa continuam proiectele de mediu anuntate, iar primariile nu au forta financiara pentru a le pune in practica. In plus, domeniul statului aflat in administrarea Apelor Romane inca nu este delimitat de domeniul public aflat in administrarea primariilor”, explica Lucia Varga.
Pasul urmator va fi delimitarea cadastrului, cand plajele vor fi intabulate. Procesul de intabulare a demarat in 2006, insa nu a putut avansa din cauza unor diferende in justitie. “Din pacate, au fost zone unde Apele Romane au trebuit sa actioneze in instanta persoanele care spuneau ca detin portiuni de plaja”, explica secretarul de stat.

Renaturarea Luncii Dunarii incepe la anul
O zona care va castiga turisti dupa ce proiectele de mediu vor fi finalizate este Lunca Dunarii.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.