Anul nou va aduce scumpiri semnificative la medicamente, alimente, bauturi, carburanti, gaze si electricitate. In pofida promisiunilor electorale facute de guvernanti, cresterea tarifelor la utilitati nu va putea fi oprita, asa cum nu vor putea fi t
Anul nou va aduce scumpiri semnificative la medicamente, alimente, bauturi, carburanti, gaze si electricitate. In pofida promisiunilor electorale facute de guvernanti, cresterea tarifelor la utilitati nu va putea fi oprita, asa cum nu vor putea fi tinute in frau nici preturile la alimentele de baza, la benzina, motorina, tigari sau la medicamentele esentiale, care vor costa cu pana la 23% mai mult.

Cauzele scumpirilor sunt multiple: urmarile secetei teribile din 2007, cresterea accizelor, majorarea pretului petrolului pe pietele internationale, devalorizarea leului in raport cu moneda europeana s.a. Astfel ca banii primiti in plus de pensionari sau bugetari dupa majorarea pensiilor si salariilor se vor dovedi insuficienti pentru acoperirea facturilor majorate si a costului vietii de zi cu zi. Romanii vor scoate bani in plus si pentru asigurarile auto obligatorii si facultative.

Penicilina, oxacilina, doxiciclina, piafenul, cerofanul si medicamentele pentru tratarea tuberculozei se vor scumpi din 2008, potrivit Ministerului Sanatatii. Acestea vor costa mai mult cu 10 p ana la 23 de procente.

Firma producatoare, Antibiotice SA Iasi, intentiona sa nu le mai fabrice din cauza pierderilor. Pentru ca societatea sa nu renunte la producerea acestor medicamente, Ministerul Sanatatii, Agentia Nationala a Medicamentului si S.C. Antibiotice S.A. au incheiat un protocol. Potrivit acestuia, compania respectiva va continua sa fabrice cele 15 medicamente, dar la preturi majorate. Reprezentantii ministerului au precizat ca societatea Antibiotice S.A. a solicitat cresteri de preturi pentru 39 de denumiri comerciale, dar au fost acceptate majorari intre 8 si 22,64% doar pentru 15 denumiri comerciale. Astfel, potrivit protocolului incheiat, s-a acceptat majorarea preturilor cu ridicata si cu amanuntul pentru sapte medicamente, care intra pe programul TBC. Majorarea se va face pentru cantitatile de medicamente “extra contractului” incheiat cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Pentru medicamentul Ceforan 500 mg x 10 capsule, SC Antibiotice S.A. propune o majorare de 15%, justificand faptul ca, desi pretul pentru acest medicament este cel mai mic, firma competitoare detine monopolul de vanzare cu un pret mult mai mare. Pentru Doxiciclina 100 mg x 10 capsule, cresterea pretului va fi de 15%, iar pentru Oxacilina 1g x flacon si Oxacilina 500 mg x 1 flacon, cresterea pretului va fi de 8%. De asemenea, pentru Penicilina G Na 1000000UI flacon, Penicilina G Na 400000UI flacon si Penicilina G K 1000000UI flacon, compania propune o crestere treptata a pretului, in acest moment justifican-du-se o crestere de 10%, urmand ca in semestrul II al anului 2008 discutia sa fie reluata. Si Piafen x 20 comprimate va costa cu 8% mai mult.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.