Anul acesta, o serie larga de artisti a caror glorie a atins varful in anii '70, s-au reintors pe scene, inregistrand astfel recompense financiare considerabile. Hitul anului 2007 au fost cei de la trupa The Police, care s-au reunit pentru un turneu
Anul acesta, o serie larga de artisti a caror glorie a atins varful in anii '70, s-au reintors pe scene, inregistrand astfel recompense financiare considerabile. Hitul anului 2007 au fost cei de la trupa The Police, care s-au reunit pentru un turneu mondial, potrivit Billboard; ei au incasat, pana la sfarsitul anului, 250 de milioane de dolari, dintre care 131 de milioane doar in SUA. The Police, alaturi de Kenny Chesney, au fost singurii care au reusit sa vanda anul acesta peste un milion de bilete. Incasarile totale ale lui Chesney, in SUA, au atins suma de 71,1 milioane de dolari, pozitionandu-l astfel pe locul doi in topul celor mai mari incasari, urmat de Justin Timberlake, cu 70,6 milioane de dolari adunati dupa un total de 54 de concerte. Pe locul patru in top s-a aflat Celine Dion, care, la sfarsitul unui contract de cinci ani in Las Vegas, unde a sustinut spectacole la Caesars Palace, a atins cifra de 65,3 milioane de dolari, cu un total de 113 de concerte. Locul cinci a fost ocupat de Van Halen, cu 56,7 milioane de dolari, in timp ce pe locul sase s-a situat cuplul muzicii country - Tim McGraw si Faith Hill, care au adunat un total de 52,3 milioane de dolari in 44 de spectacole.
Un alt veteran al muzicii britanice care a luat cu asalt scena in 2007 a fost Rod Stewart, ale carui concerte au acumulat 49 de milioane de dolari, plasandu-l astfel pe locul sapte. De asemenea, locul opt in topul turneelor a fost ocupat de o alta formatie reunita - Genesis - care a inregistrat incasari de 47,6 milioane de dolari.
Led ZEPPELIN Ultimele doua locuri din Top 10 sunt ocupate de Josh Groban (43 milioane de dolari) si Rascal Flatts (41,5 milioane de dolari). Chiar daca nu a ajuns in top, Barry Manilow, care a inregistrat incasari de 34,8 milioane de dolari, se poate lauda cu unele dintre cele mai scumpe bilete, fanii sai platind pentru un spectacol de-al sau, in medie, 142 de dolari. Cu toate acestea, cel mai valoros bilet a fost cel pentru concertul pe care legenda rock-ului, Led Zeppelin, l-a sustinut pe 10 decembrie, la Londra - 250 de dolari. Mai mult de un milion de oameni au facut cereri pentru cele 18.000 de bilete puse in vanzare la concert. Cifrele finale raportare de Billboard la sfarsit de an au aratat ca, in America de Nord, incasarile din concerte au scazut cu 10,2% fata de anul trecut, inregistrand un total de 2,6 miliarde de dolari. Numarul de spectatori a scazut si el cu 19,2% fata de 2006, pana la 51 de milioane de oameni. Desigur, anul trecut, pe scenele din SUA au evoluat nume precum Rolling Stones, Madonna, U2, Bon Jovi si Barbra Streisand, crescand astfel serios numarul de bilete vandute. "Intr-adevar, o scadere de 19,2% in ceea ce priveste prezenta publicului la concerte este foarte ingrijoratoare, din moment de reflecta faptul ca publicul nu este interesat de formatiile debutante sau de cele de nivel mediu", a declarat Randy Phillips, presedintele AEG Live. "Daca trendul continua, care vor mai fi headlinerii de maine?", se intreaba el. Si cei de la Live Nation, compania cea mai mare din industria organizarilor de concerte, au admis ca anul 2007 "a fost mai slab in turnee decat 2006". "Am avut mai putini artisti "pe drum", mai ales in turnee mondiale. Au fost niste artisti minunati, insa nu la fel de numerosi ca in anii trecuti", a declarat Jason Garner, presedintele filialei Nord Americane a Live Nation. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.