Sute de mii de persoane au participat ieri la funeraliile lui Benazir Bhutto, fostul premier pakistanez, asasinata joi intr-un atentat sinucigas, la Rawalpindi, langa capitala Islamabad. Reporterii ZIUA au fost in aceeasi zona, cunoscuta drept o subu
Sute de mii de persoane au participat ieri la funeraliile lui Benazir Bhutto, fostul premier pakistanez, asasinata joi intr-un atentat sinucigas, la Rawalpindi, langa capitala Islamabad. Reporterii ZIUA au fost in aceeasi zona, cunoscuta drept o suburbie a fundamentalistilor, dupa cum se poate observa din cele doua fotografii alaturate realizate in perioada de dinaintea atacului asupra Afganistan, din 2001. Uciderea lui Bhutto a fost revendicata de reteaua terorista Al-Queda si a aruncat Pakistanul in haos, violentele izbucnite joi derulandu-se cu o intensitate si mai mare in cursul zilei de ieri in mai multe orase ale tarii. Fortele de securitate din provincia pakistaneza Sindh au primit ieri ordinul sa impuste manifestantii care recurg la acte de violenta. Pe plan politic, premierul interimar pakistanez a confirmat ca alegerile vor avea loc, conform calendarului stabilit, la 8 ianuarie.
Pakistanezezii s-au adunat ieri cu miile la mausoleul unde a fost inhumata Benazir Bhutto, din Garhi Khuda Bakhsh, in apropierea orasului Larkana, din sudul Pakistanului. Asasinarea liderei opozitiei pakistaneze, intr-un atentat sinucigas comis joi, a dus la multiplicarea actelor de violenta in toata tara, cel putin 17 oameni pierzandu-si viata in incidentele din ultimele ore. De altfel, politia a recunoscut ca a deschis focul impotriva demonstrantilor, ranind cinci persoane, in provinicia Hyderabad, in sudul tarii. Intre timp, Al-Queda a revendicat uciderea liderei opozitiei pakistaneze, printr-un telefon dat de asa zisul purtator de cuvant al oragnizatiei teroriste la sediul ziarului Asia Times. Dupa cum a afirmat seful operatiunilor Al-Queda din Afganistan, Mustafa Abu al-Yazid, echipa mortii, care a comis atentatul impotriva lui Bhutto, a fost alcatuita din persoane originare din regiunea Punjab si asociate gruparii anti - siite Lashkar-i-Jhangvi, care opereaza sub umbrela Al-Queda. Comunitatea de informatii a Statelor Unite incearca insa sa afle cine se afla in spatele asasinarii fostului premier pakistanez, neputand, deocamdata, sa confirme responsabilitatea retelei Al-Queda.
"Musharraf, responsabil de eventuala mea asasinare"
"Daca mi se va intampla ceva, vinovat va fi Musharraf". Asa suna mail-ul pe care Benazir Bhutto l-a trimis, la 26 octombrie, unui prieten din Washington, Mark Siegel, si in care vorbea despre temerile tot mai mari pe care le resimte pentru viata sa. Potrivit lui Siegel, fostul premier pakistanez i-a trasmis atunci ca presedintele Pervez Musharraf ar trebui sa fie facut responsabil in cazul unui atentat la adresa ei. "Am fost determinata sa ma simt lipsita de siguranta de catre subordonatii sai si, sub nici o forma, eforturile de a ma impiedica sa folosesc autovehicule private sau geamuri fumurii sau dispozitive de bruiare a semnalului radio sau patru unitati mobile de politie nu au loc fara stirea sa", afirma Bhutto in mesajul electronic, dupa ce, la 18 octombrie ea fusese tinta unui atentat comis la Karachi.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.