In perioada urmatoare, Ministerul Sanatatii Publice recomanda populatiei o alimentatie cat mai echilibrata, deoarece alimentele din carne de porc si consumul excesiv de alcool pot crea mari probleme de sanatate. „Dupa analizarea cazurilor inre
In perioada urmatoare, Ministerul Sanatatii Publice recomanda populatiei o alimentatie cat mai echilibrata, deoarece alimentele din carne de porc si consumul excesiv de alcool pot crea mari probleme de sanatate. „Dupa analizarea cazurilor inregistrate de medici cu ocazia Craciunului, specialistii spun ca organismul nu trebuie supraincarcat cu alimente greu digerabile, precum carnea de porc sau alte produse de sezon, carnati, caltabos, slanina, toba si altele. Totodata, carnea trebuie sa fie verificata, din punct de vedere sanitar-veterinar, intrucat exista pericolul aparitiei trichinelozei. Aceste preparate trebuie consumate cu moderatie si, in nici un caz, la masa de seara. Este bine sa fie evitata prajirea alimentelor in vederea prepararii lor, fiind de preferat ca acestea sa fie fierte, coapte sau pe gratar“, potrivit Ministerului Sanatatii Publice. Prin continutul crescut in zahar, grasimi si chiar sare, dulciurile si produsele de patiserie reprezinta factori de risc care pot agrava starea de sanatate a bolnavilor cu diabet zaharat, hipertensiunea arteriala si obezitate si, din acest motiv, c onsumul acestor alimente trebuie limitat.
O alta recomandare ar fi atentia marita acordata consumului exagerat de alcool, deoarece, imediat dupa Craciun, numarul solicitarilor la Salvare a ajuns la peste 2.000. Majoritatea apelurilor au fost de la bucurestenii care au facut abuz de bautura. Spitalele de urgenta Universitar si Floreasca, din Capitala, au inregistrat in prima zi de Craciun peste o mie de solicitari, dintre care cele mai multe au fost cazuri de agresiuni si fracturi piramidale nazale provocate de consumul excesiv de alcool. La Spitalul Universitar Bucuresti s-au inregistrat aproximativ 500 de cazuri, dintre care 70% au fost agresiuni provocate din cauza consumului exagerat de bauturi alcoolice. Medicii spun ca cei mai multi au ajuns la spital sau au avut nevoie de Ambulanta mai mult din cauza abuzului de alcool, decat pe fondul exceselor alimentare. Totodata, medicii sustin ca numarul solicitarilor a fost in aceasta perioada mai mare decat anul trecut si se asteapta ca numarul cazurilor sa creasca in zilele urmatoare.

La cinele festive sa nu lipseasca legumele si fructele
Medici recomanda ca, in perioada sarbatorilor de iarna, alimentatia sa fie cat mai diversificata, cuprinzand zilnic cereale (200-350 g paine integrala), legume (minimum 300 g), fructe (min. 450 g), lapte si derivate (500 ml lapte sau iaurt). Aportul de lichide trebuie sa fie de minimum 1.500 ml pe zi (apa, ceaiuri de plante neindulcite), iar alimentele trebuie sa aiba termenul de garantie afisat pe ambalaj. Pentru ca organismul sa functioneze bine, pe langa o alimentatie cat mai echilibrata, este recomandat exercitiul fizic de cel putin trei ori pe saptamana, respectiv mersul pe jos, exercitiile de inviorare, alergat, schi, patinaj. Persoanele cu afectiuni cunoscute vor pastra continuu legatura cu medicii curanti pentru a evita agravarea starii de sanatate si luarea unor masuri profilactice suplimentare.

(Madalina Chitu)

Trasee RATB modificate din cauza inchiderii traficului rutier
In noaptea de 31 decembrie 2007-1 ianuarie 2008, incepånd cu ora 21.00, se inchide traficul rutier pe Bd. N. Balcescu (axa Nord-Sud). Din aceasta cauza, liniile din zona vor functiona pe trasee modificate.

Liniile 122, 137, 168, 268 si 368 vor functiona pe un traseu modificat de la intersectia Str. Stirbei Voda/Str. Luterana/Str. I. Campineanu prin Str. Luterana, Str. G-ral Budisteanu, Bd. Dacia, Cal. Dorobantilor, P-ta Lahovari, Str. George Enescu, cu intoarcere prin Bd. Magheru, Bd. Dacia, Str. M. Vulcanescu, Bd. Dinicu Golescu, Str. Stirbei Voda, Bd. Eroilor, apoi traseele de baza. Linia 178 va functiona pe un traseu modificat de la intersectia Str. Stirbei Voda/Str. Luterana/Str. I. Campineanu prin Str. Luterana, Str. G-ral Budisteanu, Bd. Dacia, Cal. Dorobantilor, P-ta Lahovari, Str. George Enescu, cu intoarcere prin Bd. Magheru, Bd. Dacia, Str. M. Vulcanescu, Bd. Dinicu Golescu, apoi traseele de baza.

Linia 311 va functiona pe traseul de baza intre „Faur Poarta 4“ si „Piata Rosetti“ unde vor intoarce. Linia 381 va functiona pe un traseu scurtat la Piata Unirii din Bd. D. Cantemir prin Bd. I. C. Bratianu, Str. Halelor, Aleea III pana la Aleea II (cap linie 783), cu intoarcere prin Bd. D. Cantemir apoi traseul de ducere. Linia 783 va functiona pe traseul de baza numai intre „Aeroportul Otopeni“ si „Piata Romana“ cu intoarcere prin Bd. Dacia, Cal. Dorobantilor, Piata Lahovari, Str. George Enescu, Bd. Gh. Magheru, apoi traseul de ducere. Incepånd cu ora 22:00 se inchide traficul rutier pe Bd. Carol I si Bd. Regina Elisabeta (axa Est-Vest). Din aceasta cauza, liniile din zona vor functiona pe trasee modificate astfel: liniile 61, 69 si 91 vor functiona pe traseul de baza numai intre „Master SA“, „Valea Oltului“, respectiv „Valea Ialomitei“ si „Piata Operei“ (Splaiul Independentei/Bd. M. Kogalniceanu). Linia 66 va functiona pe traseul de baza numai intre „Spitalul Fundeni“ si „Piata Rosetti“. Linia 85 va functiona pe traseul de baza numai intre „Baicului“ si „Piata Rosetti“. Liniile 70 si 92 vor functiona pe traseul actual numai intre „Bd. Basarabia“, respectiv „Barajul Dunarii“ si „Piata Rosetti“.

Linia 90 va functiona pe traseul de baza numai intre „Stadionul National Lia Manoliu“ si „Piata Rosetti“. Liniile 336 si 601 vor circula pe traseele de baza intre „Complex Comercial Apusului“, respectiv „Semanatoarea“ si Piata Operei apoi deviat prin Splaiul Independentei, pana la Piata Unirii unde vor intoarce prin Aleea III, Aleea II, Bd. I. C. Bratianu, Str. Halelor, Splaiul Independentei apoi traseele de baza. Intre orele 23,30-5,30 vor functiona din 30 in 30 de minute, urmatoarele linii de transport in comun: 5, 7, 15, 16, 20, 21, 32, 34, 35, 41, 44, 76, 85, 86, 92, 93, 104, 117, 123, 131, 137, 168, 178, 311, 313, 323, 331, 368, 385, 634 si 645 . Linia 5 va functiona pe traseul de baza cu trecere si prin bucla de la P-ta Sf. Gheorghe.

Devieri de tramvaie si troleibuze
Linia 15 va functiona pe traseul actual intre „Complex R.A.T.B. Titan“ si intersectia cu Sos. Oltenitei/Str. Sura Mare, apoi deviat pe Str. Sura Mare (cap linie 19), cu intoarcere prin Sos. Giurgiului, Cal. Serban Voda apoi traseul de ducere. Linia 16 va functiona pe traseul de baza numai intre „Republica“ si „Lacul Tei“ cu trecere si prin bucla de la P-ta Sf. Gheorghe. Linia 86 va functiona intre „Dridu“ si „Bd. Basarabia“ pe Str. Pajurei, Bd. Bucurestii Noi, Calea Grivitei, Str. Polizu, Str. Occidentului, Str. G-ral Gh. Manu, Bd. Lascar Catargiu, P-ta Romana, Bd. Dacia, Str. Traian, Str. Iancu Cavaler de Flondor, Bd. Pache Protopopescu, Str. Popa Nan, Str. Tepes Voda, (Str. Budila), Str. Delea Veche, Str. Delea Noua, Str. Dristorului, Str. Baba Novac, Str. C-tin Brancusi, Str. Lucretiu Patrascanu. Linia 104 va functiona pe un traseu scurtat intre „Stad. National Lia Manoliu“ si „P-ta Unirii“ unde va intoarce prin Bd. I.C. Bratianu, Str. Halelor, Aleea III, Aleea II, Bd. I.C. Bratianu, Bd. Unirii, apoi traseul de ducere. Linia 323 va functiona pe un traseu modificat de la intersectia Cal. Serban Voda/Bd. D.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.