Noul pachet legislativ din Educatie, ce va fi prezentat Parlamentului in luna februarie, va impune ca invatamåntul obligatoriu sa fie de 14 ani si respectiv de 15 ani pentru elevii care vor urma filiera tehnica.

Dupa toata reforma c
Noul pachet legislativ din Educatie, ce va fi prezentat Parlamentului in luna februarie, va impune ca invatamåntul obligatoriu sa fie de 14 ani si respectiv de 15 ani pentru elevii care vor urma filiera tehnica.

Dupa toata reforma care urmeaza in invatamant, anuntata public de catre ministrul educatiei, au aparut si detaliile. Potrivit acestora, fara a forta lucrurile, invatamantul obligatoriu din Romania va fi de 14 ani, fiecare ciclu de pregatire fiind structurat pe cate patru ani de studiu. Inclusiv gradinita. Astfel, structura de invatamant a fost stabilita in Anexa I de la ultima varianta a proiectului Legii invatamantului preuniversitar.

In documentul amintit, consilierii ministrului educatiei, Cristian Adomnitei, au gandit astfel structura sistemului de invatamant preuniversitar: „a) invatamant prescolar: grupa mica, grupa mijlocie, grupa mare, grupa pregatitoare pentru scoala; b) invatamantul primar: clasele I-IV; c) invatamantul secundar care cuprinde - 1. invatamant secu ndar inferior: gimnaziu clasele V-VIII; 2. invatamant secundar superior: invatamant profesional, clasele IX-XI, si invatamant liceal, clasele IX-XII/XIII; d) invatamant tertiar nonuniversitar, care cuprinde invatamantul postliceal“, articolul 16, alin 2, Anexa I, Varianta II. La o prima vedere, potrivit celorlalte reglementari din textul ultimului proiect la Legea invatamantului preuniversitar, toate acestea la un loc inseamna ca, incepand de la varsta de 3 ani, un copil va frecventa obligatoriu scoala timp de 14 ani si, respectiv, de 15 ani pentru cei care urmeaza invatamantul profesional. Daca, ulterior, elevul doreste sa-si finalizeze studiile liceale, va mai invata inca doi ani. Asadar, adunati la un loc, intreaga scoala a unui tanar, pana la inceperea studiilor universitare, va cuprinde 16 ani de studiu si, respectiv, 17 ani.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.