Echipa nationala de fotbal a Romåniei s-a calificat la un turneu final dupa o pauza de opt ani. Tricolorii care au jucat cele mai multe minute in campania preliminara vor lua fiecare o prima de 110.000 de euro. Chiar si cei care au prins putin
Echipa nationala de fotbal a Romåniei s-a calificat la un turneu final dupa o pauza de opt ani. Tricolorii care au jucat cele mai multe minute in campania preliminara vor lua fiecare o prima de 110.000 de euro. Chiar si cei care au prins putine minute in meciurile de calificare, precum Gabi Muresan sau Vasile Maftei, vor primi 10.000 de euro.

Mircea Sandu, presedintele FRF, a anuntat un buget de 12 milioane de euro pentru anul 2008. Cea mai mare parte din aceasta suma este rezervata turneului final al Campionatului European din 2008. Nu mai putin de 2,5 milioane de euro se vor duce pe primele fotbalistilor si pe recompensarea angajatilor forului de la Casa Fotbalului. Campionii la castiguri sunt Bogdan Lobont, Razvan Rat si Gabriel Tamas, care au jucat peste 900 de minute in campania de calificare. Ca si liderii Cristi Chivu si Adrian Mutu, acestia vor lua o prima de 110.000 de euro, bani la care cei care au calificat nationala la precedentul turneu final, Euro 2000, nici macar nu puteau visa.

Nici un jucator care a prins macar cateva minute in tricoul nationalei nu va ramane nerecompensat. Chiar daca adunand minutele jucate de fiec are nu strangem mai mult de o jumatate de ora, Gabi Muresean, Vasile Maftei si Claudiu Niculescu au castigat cate 10.000 de euro. Nu doar fotbalistii sau angajatii FRF au de castigat din calificarea la Euro 2008. Se apreciaza ca in Elvetia vor merge aproximativ 5.000 de romani pentru a-i incuraja pe tricolori. Astfel, agentiile de turism si de transport vor avea venituri considerabile. In mod sigur, terasele din toata tara vor fi arhipline in serile cu meciuri, proprietarii acestora urmand sa isi rotunjeasca veniturile cu sute de mii de euro.

Turneul final aduce profit de 1,4 miliarde de euro
Grupa din care face parte si Romania la Euro este cea mai atractiva din punct de vedere financiar. Din pacate, specialistii in marketing nu iau in calcul si partidele in care sunt implicati tricolorii. Cand calculeaza profitul economiilor europene, unul estimat la 168 de milioane de euro, expertii vorbesc doar despre Franta - Italia, Olanda - Franta si Italia - Olanda. Potrivit capital.ro, intr-o lucrare coordonata de Simon Chadwick, profesor la Universitatea din Coventry, se arata ca media pe meciurile din grupe, in care sunt prezente 16 echipe nationale, va fi de 42 de milioane de euro.

Competitia din Elvetia si Austria va marca un record in ceea ce priveste veniturile. Potrivit prognozelor financiare, Euro 2008 va aduce 1,4 miliarde de euro, din care aproximativ o treime (470 de milioane de euro) in tarile gazda - Elvetia si Austria. Banii vor veni din vanzari de bilete, calatorii, consumul de bauturi si produse derivate, contracte de publicitate si parteneriat, utilizare a serviciilor de telecomunicatii si a media, dar si din cresterea vanzarilor la articole sportive si la casele de pariuri. Pentru a va face o imagine, trebuie spus ca precedentul Campionat European, cel din Portugalia, a adus venituri de 800 de milioane de euro.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.