Preturile la energie electrica, motorina, pacura si gaze naturale utilizate drept combustibil pentru incalzire vor creste anul viitor, in urma aplicarii noilor niveluri ale accizelor, mai mari decat in 2007.
Accizele pentru electricitate vor fi majorate cu peste 30%, iar in cazul gazelor naturale folosite drept combustibil pentru incalzire in scop necomercial taxa va creste cu 29,4%, potrivit nivelurilor prevazute in Codul Fiscal. Astfel, la electricitatea utilizata in scop comercial acciza va urca de la 0,26 euro/MWh la 0,34 euro/MWh, iar taxa pentru electricitatea destinata sectorului necomercial, inclusiv populatiei, va creste de la 0,52 euro/MWh la 0,68 euro/MWh, transmite Mediafax.
Pentru gazele naturale utilizate drept combustibil pentru incalzire in scop necomercial acciza va urca de la 0,17 euro/gigajoule la 0,22 euro/gigajoule, nivelul urmand sa ramana nemodificat, la 0,17 euro/gigajoule, in cazul folosirii in scop comercial. Gazele naturale utilizate drept combustibil pentru motoare vor fi accizate si anul viitor cu 2,6 euro/gigajoule.
Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a anuntat, saptamana trecuta, ca preturile la energia electrica si gazele naturale furnizate populatiei vor fi mentinute la 1 ianuarie 2008. Preturile la gaze ar fi trebuit sa urce semnificativ, potrivit autoritatii de reglementare, avand in vedere majorarea preturilor gazelor din import (care reprezinta aproximativ 40% din consumul national), dar o decizie va fi adoptata in luna ianuarie a anului 2008.
Accizele depind de BCE
In cazul motorinei, acciza va fi majorata cu 5,6%, de la 307,59 euro/ tona la 325 euro/tona, respectiv de la 259,91 euro/1.000 de litri la 274,62 euro/1.000 de litri.
Acciza pentru pacura va urca de la 13 euro/1.000 kilograme la 13,7 euro/1.000 kilograme, in cazul celei utilizate in scop comercial, respectiv la 14 euro/1.000 kilograme pentru pacura destinata activitatilor necomerciale.
Nivelul minim al accizelor este stabilit la nivelul Uniunii Europene.
Romania a obtinut perioade de tranzitie pentru o serie de produse supuse accizelor armonizate, printre care si produsele din tutun, situatie care presupune modificarea periodica a nivelului accizelor.
Pentru produsele din grupa tutunului prelucrat, accizele intra in vigoare la data de 1 iulie a fiecarui an, in conformitate cu angajamentele asumate de Romania in procesul de negociere cu UE. Pentru anul viitor, Codul Fiscal stabileste majorarea accizelor de la 41,5 euro/1.000 de bucati la 50 euro/1.000 de bucati, in cazul tigarilor si tigarilor de foi, nivelul urmand sa urce cu circa 20%, la 66 euro/kilogram pentru tutunul destinat rularii in tigarete si a altor tutunuri de fumat.
Romania trebuie sa respecte un calendar de majorare treptata a taxei minime la mia de tigari, astfel incat valoarea accizei sa ajunga, in 2010, la 74 de euro. Pentru celelalte produse accizate - bere, alcool etilic, alcool produs de micile distilerii, vinuri spumoase, benzine, gaze petroliere lichefiate, petrol lampant, carbune sau cocs - nu vor fi operate, anul viitor, majorari ale accizelor. Accizele colectate anul viitor vor fi calculate pe baza cursului de schimb al Bancii Centrale Europene stabilit pentru 1 octombrie 2007, de 3,3441 lei/euro, si nu dupa cel al Bancii Nationale a Romaniei, usor mai ridicat, de 3,3559 lei/euro. (G.M.)