In al doilea rand formula "Pactul Ribbentrop-Molotov" este un eufemism - la urma urmei, Ribbentrop si Molotov nu au fost altceva decat ministrii de Externe ai celor mai mari dictatori care au ravasit vreodata Europa - Hitler si Stalin. De fapt este v
In al doilea rand formula "Pactul Ribbentrop-Molotov" este un eufemism - la urma urmei, Ribbentrop si Molotov nu au fost altceva decat ministrii de Externe ai celor mai mari dictatori care au ravasit vreodata Europa - Hitler si Stalin. De fapt este vorba de "Pactul Hitler-Stalin" prin care cei doi si-au impartit estul Europei, trasandu-si zonele de influenta. In urma acestei intelegeri banditesti cel mai mult a avut de suferit Polonia - care a trebuit sa treaca printr-o a patra impartire, iar Romania a pierdut Basarabia, nordul Bucovinei, Tinutul Herta si doua insule in Delta Dunarii.
A doua impartire a zonelor de influenta in Europa de est - nu mai putin banditeasca - a fost cea dintre Stalin si Churchill. Ramasa in spatele Cortinei de Fier, ocupata de Armata Rosie, Romania nu a avut de ales si a trebuit sa cedeze teritoriile amintite mai sus. A fost smuls cu aceasta ocazie si un bonus: Insula Serpilor.
In momentul in care a disparut URSS, zona de influenta a Occidentului s-a extins catre est sub forma aderarii la Alianta Nord Atlantica si Uniunea Europeana. Atat Ucraina cat si Rusia refuza sa-si asume mostenirea si responsabilitatile URSS - insa beneficiaza de elemente strategice din mostenirea sa: Rusia in Kaliningrad si Transnistria, Ucraina in Insula Serpilor. Basarabia a fost lasata sa se zbata intre granita NATO-UE si baza militara Transnistria.
Condamnarea Pactului Ribbentrop-Molotov si a efectelor sale de catre Parlamentul de la Bucuresti din 1991 intruneste toate elementele necesare pentru a crea o senzatie de buna dispozitie la Moscova. Al treilea Reich si Uniunea Sovietica au disparut - toate relele lumii pot fi aruncate in carca lor si pot fi improscate cu noroi o vesnicie. Insa aceasta chestie pare a fi mai degraba problema istoricilor, nu a politicienilor. Condamnarea, denuntarea sau orice alta actiune politica legata de Pactul Hitler-Stalin este inutila din punct de vedere politic. Iar pentru romanii din stanga Prutului nu prea are foloase practice.
Paradoxal este faptul ca desi initiatorii pactului si statele pe care le-au condus au disparut de ceva vreme, totusi Pactul Hitler-Stalin continua sa fie valabil. Linia trasata de cei doi dictatori in Europa de Est este valabila in prezent, intr-o forma adaptata la zilele noastre. Dupa ce s-a instapanit in Kaliningrad si Transnistria, Moscovei ii pasa prea putin de Estonia, Lituania si Letonia intrate in UE sau de saracia din stanga Prutului, iar zbieretele de credinta de la Chisinau nu prea mai gasesc destinatari - de fapt rusii pot trai si fara vinul moldovenesc.
Inca o condamnare solemna in Parlament a Pactului Ribbentrop-Molotov nu poate fi decat ridicola si inutila. Linia existenta in prezent nu va fi mutata - este mult prea convenabila celor mari, care nu dau multe parale pe idealurile romanesti. In schimb, ar fi cat se poate de necesar un studiu care sa arate ce a insemnat pentru romani invazia ciumei rosii in Basarabia, Bucovina, Tinutul Herta - asasinatele in masa, violurile, jafurile, deportarile. "Blestem pe noi daca nu ne batem!" a spus Nicolae Iorga in Consiliul de Coroana care a decis cedarea in fata amenintarii colosului URSS. Blestemul poate fi rupt prin deblocarea procesului de redobandire a cetateniei romane. Aceasta ar constitui singura modalitate eficienta de anulare a efectelor Pactului Hitler-Stalin.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.