Cei care vor sa petreaca Anul Nou departe de casa pot opta pentru statiunile balneoclimaterice sau, cu noroc, pentru o pensiune turistica.

In pensiunile turistice, gradul de ocupare este in prezent de peste 90%, in vreme ce diferenta o reprezinta, in mare, rezervarile neconfirmate. „In acest an s-au facut rezervari din timp, dar vor mai fi locuri. In fiecare an o parte dintre rezervari sint anulate in ultimul moment, si este vorba in general despre rezervarile pentru care nu s-a cerut avans. In fiecare an, in preajma Revelionului, se intimpla acest lucru cu aproximativ 10% dintre locuri", spune Attila Daragus, presedintele Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC). Acesta mai spune ca sansele de a prinde un loc sint aproape nule in cazul pensiunilor de 4 sau 5 stele. „Acestea s-au vindut primele pentru ca se cauta confortul", spune Daragus.

Locurile disponibile vor fi raportate la sediul ANTREC si la birourile regionale. Aici se mai pot face rezervarile. Preturile difera in functie de zona in care se afla pensiunea si de numarul de margarete cu care aceasta este cotata. „Pretul mediu pentru un pachet turistic de patru nopti la o pensiune de 2 margarete este de 150 de euro pentru o persoana. In cazul in care se doreste o pensiune de 3 stele, pretul mediu urca la 220 de euro pentru un pachet similar. Sint insa si pensiuni de 3 margarete care ofera mai mult confort, mai multe facilitati, iar pretul poate ajunge si la 350 de euro pentru un pachet de patru nopti", mai spune Attila Daragus. Conform acestuia, daca pachetul nu include si masa de Revelion, atunci solicitantii ar trebui sa se pregateasca pentru un pret de aproximativ 100 de lei de persoana.

In cazul in care se doreste sa se petreaca Revelionul intr-un hotel din zona montana mai sint sanse doar pentru hotelurile in statiunile balneoclimaterice. „Pe Valea Prahovei, din discutiile pe care le-am avut cu colegii mei, nu mai sint locuri, s-au ocupat chiar din septembrie-octombrie. Mai sint insa locuri in statiunile balneo, insa si aici cu noroc se mai pot gasi locuri in hotelurile de trei sau patru stele. Mai sint locuri in cele de 1 sau 2 stele", spune Traian Badulescu, purtatorul de cuvint al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism. Informativ, un pachet de trei nopti intr-un hotel de 2 stele din Baile Felix sau Calimanesti-Caciulata costa in jur de 170-200 de euro.

Unde mai puteti incerca sa faceti rezervari, pe www.cotidianul.ro/select