Principalul eveniment politic al anului nu a fost suspendarea presedintelui, previzibila inca de anul trecut, nici trecerea cu bine peste acest hop, semnalata de sondaje, ci masivul absenteism la urne din 25 noiembrie.

Nu multi comentatori si forumisti au acceptat formula „greva electorala", dar cei mai multi au fost de acord: un fenomen politic semnificativ in cele din urma, un „cartonas galben" acordat in ansamblu clasei politice, nu doar unui partid ori altuia, unor politicieni ori altora. Daca nu se intimpla nimic decisiv la nivelul reformarii sistemului politic, al celui electoral si al clasei politice, este limpede ca la anul riscam confirmarea diagnosticului, chiar agravarea acestuia.

Al doilea eveniment este crearea PD-L, a partidului „prezidential". Sigur, se vorbea de doi ani despre aceasta fuziune, iar aceasta nu a fost decisa la baza PD si PLD, nici macar la virful acestora, ci de catre un presedinte echidistant partidic doar in timpul liber. Nascut cu forcepsul, lucrurile nu merg in roz - fruntasi democrati precum dl Frunzaverde au criticat proiectul, unii peledisti au procedat aidoma, multe filiale au fost tulburate, unele plecind spre alte partide, altele anuntind crearea altui partid. In mai putin de un an, vom avea prilejul sa aflam daca fuziunea are vreun substrat organic, ori e doar implinirea „pohtei ce-a pohtit" a dlui Basescu.

In sfirsit, al treilea eveniment este scorul obtinut de PNL la europarlamentare. In ciuda uzurii firesti la guvernare, a atacurilor sustinute dinspre presedinte si partidele sale si a politicii de cadre catastrofale, liberalii au obtinut dublu fata de estimarile din sondaje. Nu e mai putin adevarat ca acestea dadeau pedistilor 15 procente peste ce-au luat si introduceau tandemul PRM - PNG in PE! In locul liberalilor, n-as jubila si as incepe reforma interna a partidului, incepind cu personalul scos in fata, unde surprizele neplacute vin lant. E necesara si o clarificare doctrinara, o buna parte a electoratului propriu criticind „deplasarea spre rosu" semnalata de apropierea de PSD. Unii au si sanctionat PNL la recentele alegeri, scorul bun datorindu-se electoratului oportunist si volatil, motivat de cresterea pensiilor si a salariilor. Si in aceasta privinta, alegerile de la anul vor da verdictul.

N-am amintit de PSD. Acolo, doar provizoratul devine sinucigas.

Liviu ANTONESEI este scriitor si profesor la Universitatea „Al.I. Cuza" din Iasi