Un actionar minoritar a cerut un raport de audit al societatii inaintea conversiei datoriilor catre stat in actiuni.

Conversia in actiuni a creantei detinute de AVAS la combinatul chimic Oltchim Rimnicu Vilcea, una dintre cele mai mari
Un actionar minoritar a cerut un raport de audit al societatii inaintea conversiei datoriilor catre stat in actiuni.

Conversia in actiuni a creantei detinute de AVAS la combinatul chimic Oltchim Rimnicu Vilcea, una dintre cele mai mari companii aflate inca in portofoliul statului, a fost aminata pentru maximum patru luni la cererea unuia dintre actionarii minoritari, potrivit MEDIAFAX. Astfel, actionarii Oltchim au aprobat vineri, 21 decembrie, aminarea majorarii capitalului social cu 954,7 milioane de lei, de la 32,35 la 987,11 milioane de lei, in principal prin conversia in actiuni a unei creante detinute de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), in valoare de 508,4 mi-lioane de lei.

Insa, unul dintre actionarii minoritari ai companiei, firma Petro Carbo Chem SE Germania, a propus aminarea conversiei creantei pina cind o companie de audit, PricewaterhouseCoopers sau Deloitte, va realiza, cu fonduri asigurate de firma din Germania, un raport care va stabili valoarea exacta a datoriilor si situatia economica a Oltchim. In termen de cel mult 30 de zile de la elaborarea raportului se va intruni o noua adunare a investitorilor, care va decide daca si in ce conditii va fi realizata conversia. Investitorii minoritari beneficiaza, daca operatiunea va avea loc, de drept de preferinta si vor putea subscrie titluri de pina la 446,26 milioane de lei.

Capitalul Oltchim a fost redus in luna noiembrie, prin anularea unei majorari din noiembrie 2003, la 32,35 milioane de lei, de la 354,69 milioane de lei. Diminuarea capitalului a fost operata in baza hotaririi Tribunalului Vilcea in procesul deschis de SIF Oltenia privind majorarea din noiembrie 2003 si incheiat cu cistig de cauza pentru societatea de investitii financiare, pe 25 octombrie. Majorarea de capital viza de fapt conversia in actiuni (care urmau sa intre in posesia sta-tului) a unor datorii mai vechi ale combinatului.

Oltchim s-a imprumutat de pe pietele externe cu garantia statului, dar, cum societatea nu a rambursat creditul, sumele au fost platite de la buget.

Profitul net al Oltchim a scazut de 2,3 ori in primele noua luni, la 3,36 milioane de lei, iar veniturile totale au avansat cu 7%, la 1,41 miliarde de lei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.