Serbia anunta ca va respinge orice oferta de aderare la Uniunea Europeana sau NATO daca aceste organizatii recunosc provincia separatista Kosovo ca stat independent.
Parlamentul sarb a aprobat miercuri seara, cu 220 de voturi pentru si 14 impotriva, o rezolutie care precizeaza ca Serbia nu va semna niciun tratat care nu ii recunoaste integritatea teritoriala si suveranitatea sa asupra Kosovo, relateaza Reuters, preluata de Mediafax.
Votul din Legislativul sarb vine dupa ce autoritatile kosovare au anuntat ca proclamarea independentei provinciei este o chestiune de cateva saptamani.
Rezolutia a fost sprijinita de presedintele Boris Tadici si premierul Voislav Kostunita, liderii celor mai mari doua partide din coalitia de centru-dreapta aflata la guvernare, precum si de radicalii ultranationalisti si de socialistii din opozitie.
Concentrandu-se pe Acordul de Stabilizare si Asociere (SAA) pe care Serbia l-ar putea semna luna viitoare cu UE, rezolutia mentioneaza ca "orice tratat pe care Serbia il semneaza, inclusiv SAA, trebuie sa respecte suveranitatea si integritatea teritoriala a tarii".
Serbia va respinge o decizie de aderare la NATO, adauga textul, si se va opune unei misiuni UE de supraveghere care se pregateste sa ia locul ONU in Kosovo, daca nu obtine aprobarea Consiliului de Securitate. Rusia, aliatul Serbiei, a blocat deja aceasta decizie.
"Serbia nu va accepta niciodata independenta Kosovo", a declarat Tadici in Parlament.
Kostunita a afirmat ca rezolutia va "trimite un mesaj catre sarbii din Kosovo (...), conform caruia ar trebui sa ignore orice declaratie unilaterala de independenta".UE reafirma perspectivele europene ale SerbieiUniunea Europeana a minimalizat, ieri, amenintarea Serbiei. "Pozitia noastra ramane neschimbata, anume ca Serbia are perspective europene ca orice alt stat din vestul Balcanilor si ca aceasta problema nu trebuie sa fie legata de Kosovo", a declarat un purtator de cuvant al UE. Oficiali europeni si americani le-au cerut liderilor din Kosovo sa isi coordoneze actiunile in vederea independentei cu Occidentul si preconizeaza ca o declaratie in acest sens va fi facuta in jurul lunii aprilie.
De partea Serbiei se afla Rusia, dar si unele state membre ale UE, intre care si Romania, care a anuntat ca nu va recunoaste o provincie independenta deoarece suveranitatea si integritatea teritoriala a Serbiei trebuie respectate.