Relatiile bilaterale dintre Elvetia si UE s-ar putea deteriora in 2008, daca elvetienii vor fi chemati la referendum pentru a lua o decizie in privinta extinderii regimului de libera circulatie a persoanelor pentru a include Romania si Bulgaria, info
Relatiile bilaterale dintre Elvetia si UE s-ar putea deteriora in 2008, daca elvetienii vor fi chemati la referendum pentru a lua o decizie in privinta extinderii regimului de libera circulatie a persoanelor pentru a include Romania si Bulgaria, informeaza site-ul Swissinfo.org.
"Anul 2007 a fost intr-o anumita masura anormal. Niciun acord important nu a fost implementat, nicio initiativa privind problemele UE nu a fost lansata", a apreciat Rene Schwok, profesor de stiinte politice la Institutul European din cadrul Universitatii Geneva.
Pe de alta parte, acordul bilateral privind libera circulatie a persoanelor a intrat in vigoare in iunie, fiind valabil pentru cele 15 state "vechi" membre ale UE, dar si pentru Malta, Cipru, Islanda, Norvegia si Liechtenstein. Acordul are, insa, o clauza care permite autoritatilor de la Berna sa impuna restrictii in domeniul imigratiei, daca vin in tara prea multi cetateni UE.
Parlamentul elvetian urmeaza sa decida, in 2008, in ce masura va acorda aceleasi drepturi cetatenilor din Romania si Bulgaria. Independent de hotararea Parlamentului, insa decizia va apartine participantilor la referendumul care va fi organizat in 2008 sau in 2009, intrucat o asemenea masura impune revizuirea Constitutiei.
Conform Oficiului Federal pentru Migratie al Elvetiei, Berna si Bruxelles-ul sunt in favoarea unei deschideri progresive si controlate a pietei muncii elvetiene. Schwok apreciaza insa ca Partidul Popular Elvetian ar putea declansa un referendum impotriva extinderii regimului de libera circulatie a persoanelor pentru Romania si Bulgaria si unul impotriva prelungirii acordului pentru primele 25 de state UE.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.