Pretul locuintelor din Bucuresti va urca, in 2008, cu 20-25%. Printre factorii care vor determina aceasta situatie se numara accesul mai facil la credite, cresterea preturilor terenurilor, mentinerea deficitului de locuinte, precum si majorarea pretu
Pretul locuintelor din Bucuresti va urca, in 2008, cu 20-25%. Printre factorii care vor determina aceasta situatie se numara accesul mai facil la credite, cresterea preturilor terenurilor, mentinerea deficitului de locuinte, precum si majorarea pretului la materialele de constructii si a costului cu forta de munca. "Trendul va ramane ascendent si previzionam o crestere de circa 10-20% in ceea ce priveste ansamblurile noi. In aceste conditii, apartamentele in blocuri vechi vor reprezenta in continuare o optiune pentru clasa medie. Estimam o majorare a preturilor pentru acest segment de 5-10%", a declarat Irina Petrescu, sales manager in cadrul companiei de servicii imobiliare Esop. Reprezentantul firmei crede ca numarul apartamentelor noi construite in cartiere rezidentiale va avansa cu 40-50%. "La apartamentele vechi s-a inregistrat o crestere de circa 10-15%, in timp ce in ansamblurile noi preturile au avansat cu 15-25%", a mai spus Petrescu. Reprezentantii companiei Neocasa estimeaza ca piata rezidentiala se va dezvolta in 2008 mai ales pe segmentul care se adreseaza clasei medii de venituri. Ei anticipeaza ca preturile apartamentelor vechi vor creste cu 5 -10%, in timp ce la locuintele noi avansul poate ajunge pana la 25%, noteaza Mediafax. "Preturile anuntate pentru locuintele din ansamblurile rezidentiale in perioada de lansare a proiectelor vor cunoaste cresteri semnificative pe parcursul evolutiei proiectului. Procentul de crestere la 2-3 luni fata de momentul lansarii este de 5%- 10%, ajungandu-se la o crestere anuala de 20-25%, in medie", se arata intr-un raport al Neocasa. Potrivit analistilor, pretul de vanzare pentru proiectele adresate segmentului mediu variaza intre 900 si 1.700 euro pe metru patrat, plus TVA, in functie de zona, de terenul disponibil, de acces si de facilitatile existente. Reprezentantii firmei Coldwell Banker Affiliates of Romania sunt mai rezervati in ceea ce priveste evolutia preturilor. "Costurile apartamentelor noi au crescut cu aproximativ 30% fata de anul anterior si cu circa 50% la apartamentele vechi. Aceasta evolutie se datoreaza mai multor factori, precum majorarea cererii ca urmare a dezvoltarii economice a tarii, cresterea puterii de cumparare, accesibilitatea mai mare la credite ipotecare, ofertele alternative atractive", a declarat Anda Marian, manager multi-family&international sales in cadrul Coldwell Banker.
Ea a mentionat ca evolutia preturilor din acest an s-a plasat peste estimarile initiale, care indicau un ritm mai moderat. In opinia sa, cresterea preturilor se va mentine in aceiasi parametri in 2008.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.