Comparativ cu inceputul anului, moneda nationala s-a depreciat cu aproape 20 de bani.

Banca Nationala a Romaniei a anuntat, pe 27 decembrie, un curs de referinta leu/euro de 3,5282 lei/euro. Valoarea este similara cu cea inregistrata pe 4 decembrie si consemneaza o depreciere de aproximativ 1,8% (sase bani) fata de ziua precedenta. Totusi, acesta nu este minimumul lunii care a fost inregistrat pe 18 decembrie cind un euro era cotat la 3,5568 lei. Comparativ cu inceputul anului, moneda nationala a pierdut mai mult de 18 bani sau echivalentul unei deprecieri procentuale de 5%, considerata neingrijoratoare in teoria economica. Pe de alta parte, motiv de ingrijorare ar putea reprezenta fluctuatiile destul de importante ale monedei nationale inregistrate de la o zi la alta sau de la o saptamina la alta. De altfel, comparind punctul de maxim al leului fata de euro cu cel de minim observam o depreciere de 16%, care poate fi considerata o situatie de criza potrivit anumitor teorii economice.

Euro era cotat la putin sub 3,48 lei in deschiderea sedintei valutare din 27 decembrie, dupa care leul s-a depreciat rapid si a spart pragul de 3,50 lei/euro in jurul orei 9.50, continuind apoi sa piarda teren pina peste nivelul de 3,53 lei/euro. La ora 15.10, leul se tranzactiona cu 3,5335-3,5375 lei/euro, dupa ce se atinsese o cotatie maxima la cumparare pentru euro de 3,5390 lei. „Este o piata subtire, cu volume foarte mici, pe care au dominat azi cumparatorii de valuta, atit rezidenti, cit si nerezidenti. Miscarea e totusi atipica, pentru ca, pe lichiditate redusa, sume mici pot crea efecte mari", a spus dealerul Bancii Comerciale Romane (BCR) Narcis Noaghea pentru NewsIn. Deprecierea brutala, amplificata de lichiditatea scazuta, este cauzata de depasirea momentului in care se cereau lei in piata pentru plati la trezorerie sau pentru primele si salariile mai mari din decembrie, a explicat dealerul. „In plus, sentimentul general este ca, dupa sarbatori, cursul euro va merge in sus", a mai spus Noaghea.

Pe pietele internationale, dolarul se mentinea la cotatii apropiate de 1,45 dolari/euro, iar la ora 15.10, ora Romaniei, euro era cotat la 1,4515 dolari/euro. Cursul afisat de banca centrala arata o depreciere a monedei nationale cu peste doi bani (1%) fata de dolar, de la 2,4086 lei/dolar, cit era luni, la 2,4327 lei/dolar. Banca centrala a afisat in prima parte a zilei de ieri un nivel al dobinzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 7,36% pe an, fata de 7,40% pe an cit era luni, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobinda s-a mentinut la 8,08% pe an.