Artistul Utagawa Hiroshige este ilustratorul japonez care a influentat cel mai mult curentul impresionist din Vest.

Copia lui Van Gogh (stinga) si originalul lui Hiroshige, in oglinda Artistul britanic Julian Opie a facut o selectie a lucrarilor unuia dintre cei mai importanti artisti japonezi ai secolului 19, Utagawa Hiroshige, in cadrul unei expozitii din Birmingham. Printurile sale se remarca prin „uniformitatea culorii si imaginea foarte asemanatoare cu cele create pe computer", explica curatorul expozitiei din Birmingham, potrivit „The Guardian". Hiroshige mizeaza pe imagini lucide, clare, care amintesc foarte mult de linistea si de tacerea din jurul templelor budiste nipone. Tehnica sa consta in efectuarea unei matrice a imaginii pe lemn si in imprimarea ei pe pinza de bambus. In intreaga sa viata, artistul a efectuat peste 5.000 de printuri, 1.000 dintre acestea reprezentind regiunea Edo, cel mai mare oras japonez din acea vreme, in cadrul unei serii care a devenit un reper in istoria artei peisagistice. Scene cu ninsoare, festivaluri, momente alese aparent intimplator de pe strazile orasului, gradini, riuri, toate printurile lui Hiroshige vorbesc despre caracterul permanent al acestei lumi, despre linistea pe care o respira, atit de departe de haosul si vacarmul lumii actuale incit tablourile par magice pentru privitorul de azi.

Utagawa Hiroshige s-a nascut in 1797 in Edo (Tokyo de azi) intr-o familie de mici nobili japonezi care se aflau in slujba shogunului, a caror misiune era aceea de a pazi castelul Edo de incendii. Toata lumea se astepta ca Hiroshige sa urmeze traditia familiei, insa, asa cum arata putinele documente referitoare la viata sa, pictorul a fost instruit in arta grafica de catre un alt pompier influentat de scoala chineza Kanô. Despre Hiroshige se spune ca a devenit un artist ukiyo sub influenta contemporanului sau, Hokusai, unul dintre cei mai cunoscuti artisti niponi, celebru mai ales pentru lucrarea „Marele val din Kanagawa". Lucrarile celor doi artisti sint omniprezente in colectiile de arta peisagistica japoneza. Tabloul care l-a consacrat ca artist este ilustrarea unei procesiuni de delegati ai shogunului din insulele Ryukyu si pentru peisajele sale. In 1856, artistul s-a retras din lume alegind sa devina calugar budist. In acelasi an a inceput sa lucreze la seria „O suta de peisaje celebre din Edo". A murit la virsta de 62 de ani si a fost inmormintat intr-un templu budist zen din Asakusa.

Seriile de peisaje „Cincizeci si trei statii din Tôkaidô (1833-1834) si „O suta de peisaje celebre din Edo" (1856-1858) au influentat puternic artistii impresionisti, mai ales pe Monet. Vincent van Gogh a lucrat la doua reproduceri dupa „Gradina de pruni din Kameido" si „Podul si ploaia", fiind puternic impresionat de tehnica lui Hiroshige. Artistii rusi Ivan Bilibin, unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai miscarii artistice de la inceputul secolului al XX-lea, si Mir Iskusstva („Lumea artei") s-au inspirat puternic din tehnica si viziunea artistului japonez.

Pentru detalii despre reproducerile lui Van Gogh dupa Hiroshige accesati www.cotidianul.ro/select