O fiscalitate prudenta, un "must" pentru reducerea inflatiei in 2008
Investitiile ar putea fi afectate de majorarea prea mare a dobanzilorDaca politica monetara a bancii centrale nu va fi ajutata de o politica fiscala prudenta, reducerea inflati
O fiscalitate prudenta, un "must" pentru reducerea inflatiei in 2008
Investitiile ar putea fi afectate de majorarea prea mare a dobanzilorDaca politica monetara a bancii centrale nu va fi ajutata de o politica fiscala prudenta, reducerea inflatiei nu se va putea realiza in 2008, iar o crestere prea mare a dobanzilor va afecta in mod cert investitiile, cresterea economica si deficitul de cont curent, ne-a declarat Cristian Ionescu, managing director Coface Romania.
"Pentru a sustine cresterea economica si a reduce nivelul inflatiei, politica monetara a BNR, ce poate include noi cresteri ale ratei dobanzii, trebuie ajutata de o politica fiscala prudenta", a spus Ionescu. Acesta a aratat ca o politica fiscala prudenta pentru 2008 ar trebui sa fie orientata catre un deficit bugetar mai mic si o crestere a salariilor din sectorul public in concordanta cu inflatia, dar si cu cresterea productivitatii. Insa nu trebuie uitat ca 2008 este un an electoral, iar masurile fiscale restrictive ar duce la scaderea popularitatii.
Scaderea inflatiei din ultimii trei ani a fost intrerupta de cresterea preturilor la produsele alimentare si servicii. Aceasta crestere poate fi justificata si prin majorarea preturilor alimentelor pe pietele internationale, dar are mai ales cauze interne, atat ca urmare a secetei din aceasta vara, dar si a cresterii costurilor fortei de munca si a cererii supraincalzite.
Rata inflatiei din luna noiembrie nu i-a luat prin surprindere pe analisti, desi cei mai multi dintre ei se asteptau la o valoare lunara de 0,8%. In ceea ce priveste cifra de la finele lui 2007, estimarile variaza intre 6,4 si 6,6 procente. In acest context, analistii economici prevad o majorare a ratei dobanzii de politica monetara la urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie al BNR, din ianuarie.
In ultimul timp, banca centrala pare a fi singura care lupta impotriva inflatiei, a mentionat Ionescu. Astfel, BNR a decis cresterea ratelor dobanzilor cu 0,5%, in concordanta cu demersul acesteia de atingere a tintei de inflatie.
De cealalta parte insa, politica fiscala, care este in sarcina Guvernului, are o tendinta de relaxare: cresterea pensiilor cu peste 40%, cresterea salariului minim pe economie cu aproximativ 30%. "Raspunderea cade in sarcina Guvernului de a corela politica fiscala cu cea monetara si de a preveni spirala inflationista", a spus reprezentantul companiei Coface Romania. In plus, acesta a aratat ca autoritatile publice ar trebui sa fie constiente de aceste vulnerabilitati, iar pe de alta parte sindicatele ar trebui sa inteleaga ca o crestere salariala nesustenabila poate avea efecte in fapt negative. Acest lucru este dovedit de cresterea salariala din acest an in medie cu 20% fata de numai 12% crestere a productivitatii muncii.Ionescu: Avansul economic e una din putinele vesti bunePe langa inflatia in crestere, principalele probleme cu care se confrunta economia romaneasca acum si in viitorul apropiat sunt deprecierea monedei nationale si cresterea deficitului de cont curent, a subliniat directorul companiei Coface Romania. "Acesti indicatori sunt in stransa legatura unul cu altul, iar deteriorarea lor are atat cauze externe, cat mai ales de natura interna", a aratat Cristian Ionescu.
Totodata, acesta a mentionat ca in ciuda semnalelor negative din ultimul timp, economia continua totusi procesul de crestere, ajungand la 5,8% in primele noua luni, pe fondul cresterilor inregistrate in constructii si servicii, insa "aceasta este una dintre putinele vesti bune"."Cursul actual e mult mai sustenabil"In ceea ce priveste nivelul actual al cursului leu/euro, directorul Coface Romania e de parere ca acesta este mult mai sustenabil decat cel inregistrat in prima parte a lui 2007, in actualele conditii de productivitate si crestere salariala, de explozie a creditelor si implicit a cererii.
Deprecierea leului din ultima perioada, spune Ionescu, are cauze deja subliniate de majoritatea analistilor.
Printre acestea se numara cresterea deficitului de cont curent la 14% din Produsul Intern Brut, finantarea doar in proportie de 40% a acestuia din investitii straine directe, criza internationala si, nu in ultimul rand, competitivitatea scazuta a produselor romanesti pe pietele externe. "Faptul ca avem un curs mediu de 3,52 lei/euro nu este atat de ingrijorator, insa efectul acestei deprecieri a fost unul major deoarece ne obisnuisem ca leul sa se aprecieze, sa fie din ce in ce mai puternic", a adaugat Ionescu.
Acesta a mentionat ca semnale privind deprecierea cursului existau, in primul rand prin adancirea deficitului de cont curent, si multi analisti isi aratau ingrijorarea privind o viitoare criza a monedei nationale. "Deprecierea cursului leului nu a fost un eveniment singular, corectia cursului a venit ca un fapt normal ca urmare a dezechilibrelor economice", a mai spus Cristian Ionescu.
Totodata, acesta a aratat ca majorarea cererii, dar si apetitul pentru consum si-au gasit raspuns in cresterea importurilor si implicit in accentuarea deficitului de cont curent. "Un rol important il au aici si bancile comerciale. BNR a incercat temperarea cererii interne prin masuri orientate catre educarea ritmului de crestere a creditelor de consum, insa in fapt acest demers nu a avut efectele scontate.
Cresterea creditelor de investitii in defavoarea celor de consum ar fi o masura de creditare sanatoasa a economiei", a aratat reprezentantul Coface."Romania este o piata care trebuie castigata"Cristian Ionescu a aratat ca Romania are in continuare nevoie sa atraga un volum mare de investitii straine pentru a finanta intr-o proportie cat mai mare deficitul de cont curent.
Acesta e de parere ca perceptia investitorilor straini a fost afectata negativ tinand cont de faptul ca absenta unei strategii clare pe termen lung si deteriorarea principalilor indicatori macroeconomici au dus la scaderea calificativelor acordate Romaniei de catre agentiile de rating.
Pe de alta parte, turbulentele economice internationale sunt de asteptat sa continue si in 2008, spune Ionescu. "Acest lucru nu va putea imbunatati semnificativ perceptia investitorilor fata de Romania, tara cunoscuta a fi vulnerabila la influentele externe, mai ales in ceea ce priveste moneda nationala", a mai spus acesta.
Pentru finele lui 2007, estimarile privind investitiile straine se situeaza la aproximativ 7 miliarde euro, sub nivelul inregistrat in 2006, insa trebuie tinut cont si de faptul ca un aport major l-au avut in 2006 fondurile provenite din privatizarea Bancii Comerciale Romane.
"Cu toate acestea insa, Romania este o piata care trebuie castigata, prezenta in Europa Centrala si de Est este un 'must>> pentru toate companiile importante, iar Romania este a doua piata ca si marime din regiune. De aceea, inrautatirea actuala a situatiei nu ar trebui sa afecteze planurile strategice pe termen mediu ale investitorilor", a conchis Ionescu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.