Conspiratia a fost pusa la cale de o firma care a inchiriat hotelul si de alte doua societati, avand aceiasi asociati, precum si de lichidatorul judiciar Vasile Dumitru din Bucuresti.
In anul 1993, actuala societate comerciala SC GRAND HOTEL MI
Conspiratia a fost pusa la cale de o firma care a inchiriat hotelul si de alte doua societati, avand aceiasi asociati, precum si de lichidatorul judiciar Vasile Dumitru din Bucuresti.
In anul 1993, actuala societate comerciala SC GRAND HOTEL MINERVA 2002 SRL din Timisoara a inchiriat de la SC HERCULES SA, pe o perioada de zece ani hotelul cu acelasi nume, iar in 2000 si strandul termal "7 Izvoare". In aceeasi zi a fost semnat un act aditional, prin care perioada a fost prelungita la 25 de ani, chiria fiind stabilita la infima suma fixa de 30 de milioane ROL pe luna. Din anul 2001, in urma privatizarii, actionar majoritar al hotelului cu 408 locuri de cazare a devenit SC ARGIROM GROUP SA. Cum locatarul a intrat in stare de faliment, nemaiputandu-si continua activitatea, locatorul a denuntat pagubosul contract de locatie de gestiune. Cele doua parti au convenit la aceasta de comun acord, in cadrul unei tranzactii. Numai ca SC GRAND HOTEL 2002 SRL acumulase in timp o sumedenie de datorii. In mod cu totul paradoxal, dupa ce doua instante de judecata au dat castig de cauza proprietarului de drept al hotelului, Curtea de Apel Timisoara l-a scos pe acesta dator fata de creditorii societatii cu raspundere limitata. Cu care creditori n-avea nici o treaba, nu incheiase vreodata vreun contract si nici macar nu-i cunostea. Cu alte cuvinte, dupa ce a inchiriat hotelul unui locatar, proprietarul s-a trezit dator fata de acesta, fiind obligat de judecatorii timisoreni sa achite si pagube ce nu-i puteau fi retinute in sarcina intr-o tara in care justitia functioneaza si nu este corupta pana-n maduva oaselor. In urma mizeriei la care a fost supusa, SC ARGIROM GROUP SA a depus plangere penala la Directia Nationala Anticoruptie, impotriva celor care incearca sa o traga pe sfoara, cu complicitatea judecatorilor timisoreni Florin Motiu, Petruta Micu si Anca Muta.
Tranzactie intre parti
Cum actuala SC GRAND HOTEL ramasese si in 2002 cu aceeasi chirie in cuantum de 30 de milioane ROL, neachitand-o nici pe aceasta in totalitate, noul proprietar a propus mai multe variante pentru a se intra intr-o stare de normalitate. In urma a numeroase demersuri, locatarul a acceptat sa incheie un contract prin care renunta la locatia hotelului, incepand cu data de 5.01.2006, si la strandul termal "7 Izvoare", incepand cu data de 1.10.2005. De asemenea, in schimbul sumei de sase miliarde ROL platita de proprietar, chiriasul a inteles sa renunte la investitiile efectuate - in valoare de 27.588.319.552 - cu titlu gratuit, stingandu-se si toate procesele existente la acea data. Numai ca aceste asa-zise investitii - dupa cum avea sa se constate ulterior - erau fie deteriorate, fie fictive, fie supraevaluate. Cert lucru, la inceputul anului 2005, SC GRAND HOTEL MINERVA 2002 SRL a ajuns in imposibilitatea de a-si continua activitatea din cauza datoriilor, intrand in administrarea judiciara a SC RR REALIZARE ACTIVE SRL Timisoara. De asemenea, utilitatile (gaze, electricitate, apa si canal etc.) au fost sistate pe motiv de neplata.
Lovitura de teatru
La data preluarii hotelului de catre proprietarul SC HERCULES SA, locatarul aflandu-se in insolventa a fost reprezentat de administratorul judiciar SC RR REALIZARE ACTIVE SRL Timisoara numit de judecatorul sindic. S-au inventariat o serie de bunuri, altele fiind sigilate, ramanand ca, in termen de 30 de zile, administratorul judiciar sa ridice bunurile ce apartin SC GRAND HOTEL MINERVA 2002 SRL. Comisia de inventariere a constatat, printre altele "tablouri electrice descompletate, pompe de apa de alimentare si incalzire sparte, vane si robineti de inchidere sparte, lifturi cu elemente de actionare si comanda descompletate si distruse, bunuri ce se constituie ca pagube pentru SC HERCULES SA ca urmare a neconservarii si neintretinerii corespunzatoare pe timpul exploatarii in locatie de catre SC GRAND HOTEL MINERVA 2002 SRL". Atunci a urmat o lovitura de teatru care pana la aceasta ora n-a putut fi elucidata. In mod cu totul ciudat, administratorul judiciar a fost inlocuit cu lichidatorul judiciar Vasile Dumitru, adus tocmai de la Bucuresti, pe criterii numai de judecatorul sindic stiute. Iar acesta a inceput sa faca jocurile murdare ale fostului locatar, precum si a doua firme asa zis creditoare. Este vorba despre SC MIG AIR CONDITION SRL si RR TURISM SRL. Ambele au ca asociati membri ai familiei Gavrilescu: Artimiza, Antoanela si Alexandru, ca si alte societati comerciale pe care le controleaza, cum sunt La Conac SRL, Hotel Palace, Romclima SRL sau Hotel Dacia.
Contract dezastruos
Pentru a putea sustrage sume exorbitante de bani din beneficiile hotelului, SC GRAND HOTEL MINERVA si SC MIG AIR CONDITION au incheiat un contract dezastruos, care a contribuit din plin la falimentul ce a urmat.
Astfel, au fost achizitionate in leasing aparate de aer conditionat aduse din Cipru la mana a doua, ce n-au functionat niciodata, pentru care MIG AIR a primit suma de circa 5500 USD/bucata. Asta in conditiile in care pretul pentru o instalatie folosita nu se putea ridica la mai mult de 150 USD. Cu toate ca aparatele au fost achitate integral - dupa cum a constatat si administratorul judiciar SC RR REALIZARE ACTIVE SRL -, aducand locatarului un prejudiciu de 12 miliarde ROL, lichidatorul Vasile Dumitru din Bucuresti a acceptat ca MIG AIR sa se inscrie la masa credala in fals. Si, dupa cum chiar el a recunoscut, a comis aceasta fapta fara a avea acces la actele contabile ale societatii pe care o lichida. In ciuda acestei enormitati si pe baza unor calcule proprii, fara nici o valabilitate juridica, judecatorii Curtii de Apel Timisoara au luat de bune ciornele lui Dumitru, stabilind o datorie inexistenta. De asemenea, magistratii n-au tinut cont nici de expertizele financiar-contabile efectuate in cauza. Daca ar fi facut-o, ar fi constatat cateva lucruri interesante. La sfarsitul anului 2004, debitoarea ar mai fi avut de platit creditorului SC MIG AIR CONDITION SRL suma de 43.893,2 USD plus TVA aferent, reprezentand ratele scadente pe acel an ale contractului de leasing. Ceea ce este departe de adevar. In realitate, MIG AIR incasase un miliard ROL prin executare silita, dupa care a mai beneficiat de un miliard si jumatate ROL prin decontarea serviciilor CNPAS Bucuresti. Cu alte cuvinte, GRAND HOTEL MINERVA a platit echivalentul a 78.387 USD in loc de 43.893,2 USD cat era datoare. Cu toate acestea, cum spuneam, judecatorii timisoreni mentionati la inceput au acceptat firma Gavrilestilor la masa credala. Cum, de altfel, au procedat si in cazul altei firme a aceleiasi familii. Dar familia Gavrilescu nu s-a rezumat la atat. A mai incasat de la o banca suma de 11 miliarde ROL, dintr-un credit angajat de GRAND HOTEL MINERVA, destinatia fondurilor imprumutate fiind astfel deturnata.
Lichidatorul Dumitru
In scopul infiltrarii lichidatorului judiciar Vasile Dumitru in contabilitatea SC GRAND HOTEL MINERVA 2002 SRL, asociatii familiali ai MIG AIR CONDITION si RR TURISM au dus o campanie sustinuta de discreditare a administratorului judiciar RR REALIZARE ACTIVE SRL.
Dovada a faptului ca intentia celor doi parteneri de afaceri oneroase a fost aceea de a devaliza hotelul este si urmatoarea masinatiune. Desi locatorul nu putea subinchiria locatia care ii fusese data in gestiune, administratorul Emanuel-Florin Balu si-a permis sa le inchirieze Gavrilestilor doua etaje ale hotelului pe o perioada indelungata. Derizoriul pret stabilit intre complici a fost de doi dolari locul in camera. Bineinteles ca lichidatorul SC GRAND HOTEL, Vasile Dumitru, n-a mentionat in documentele pe care le-a intocmit si aceasta intelegere dezastruoasa pentru hotel. Si astfel a acceptat la masa credala a societatii pe care o lichida si pe SC MIG AIR CONDITION, cu 16.400.131.066 ROL, iar pe surata acesteia, SC RR TURISM SRL, cu 48.962.266.896 ROL. Asta in ciuda faptului ca n-a consultat nici un act doveditor al pretinselor datorii, dupa cum el insusi a recunoscut.
Neobrazare si ineptie
Instanta Curtii de Apel Timisoara a mai retinut, prin sentinta publica din 8 octombrie 2007, ca SC GRAND HOTEL MINERVA 2002 SRL ar mai fi efectuat unele investitii dupa incheierea tranzactiei cu SC HERCULES SA, valoarea acestora ridicandu-se la aproape sapte miliarde ROL. Pe de alta parte, insa, a refuzat cu obstinatie sa constate ca proprietarul a trebuit sa achite circa 18 miliarde ROL pentru reabilitarea instalatiilor si a constructiei, dupa dezastrul provocat de fostul chirias.
O atitudine cu totul surprinzatoare, avand in vedere ca intregul complet de judecata a avut la dispozitie patru procese-verbale care contabilizau cu precizie aceste distrugeri.
Dar neobrazarea nu s-a incheiat in acest punct. Lichidatorul a cerut instantei sa constate ca, din moment ce contractul initial a fost desfiintat printr-o tranzactie intre locator si locatar, acesta din urma n-a mai putut beneficia de profitul pe care l-ar fi putut realiza in cei 16 ani cati mai ramasesera din contractul initial pe 25 de ani. Desigur, nu se sufla nici o vorba ca SC GRAND HOTEL MINERVA 2002 SRL intrase in insolvabilitate, ceea ce a declansat falimentul. O alta ineptie consta in sustinerea ca, in timp, investitiile realizate de locatar si-ar fi sporit valoarea, cand lucrurile stau tocmai pe dos. Acestea s-au degradat direct proportional cu timpul trecut. Ba mai mult, n-au fost predate niciodata locatorului, conform tranzactiei incheiate cu acesta si plata celor sase miliarde ROL drept despagubiri.
Cardasie in sala de judecata
Asadar, instanta timisoreana de apel a anulat tranzactia incheiata intre locator si locatar, prin care cel din urma intelegea sa plece de la Herculane in schimbul a sase miliarde ROL, cedand dupa cativa ani, cu titlu gratuit, investitiile degradate, care s-ar fi ridicat la 27.588.319.552 ROL. Valoare actualizata ce a ajuns la 4.128.144,24 RON. De ce n-au mai avut judecatorii chef sa tina cont? De faptul ca, ani de-a randul, hotelul si strandul termal au fost inchiriate pe sume derizorii, adevar avut in vedere de cele doua parti la data incheierii tranzactiei. Totodata, de restantele la plata chiriei, care n-au fost niciodata achitate in totalitate. De asemenea, de datoriile lasate la utilitati, pe care tot proprietarul a fost nevoit sa le achite. Si, cel mai important, de cele 18 miliarde ROL pe care SC HERCULES SA a fost obligat sa le plateasca pentru a reabilita hotelul si a-l repune in functiune. Dupa parerea noastra, toate aceste evidente releva faptul ca magistratii, lichidatorul, Gavrilestii si Emanuel-Florin Balu au lucrat mana-n mana.
Cercetarile treneaza
Fostul administrator al SC GRAND HOTEL MINERVA 2002 SRL, Vasile Vidu, a depus o plangere penala impotriva administratorului SC MIG AIR CONDITION SRL, Antonela Gavrilescu. Aceasta are ca subiect marea escrocherie a instalatiilor de aer conditionat la mana a doua, care au fost cumparate in leasing la pretul de 5500 USD/bucata, cand astfel de aparate, chiar si daca ar fi noi-noute, n-ar putea costa mai multe de 500 USD. Cauza a ajuns in atentia Parchetului de pe langa Judecatoria Timisoara, fiind ulterior declinata, spre competenta solutionare, Biroului Teritorial de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism. SC RR RECUPERARE ACTIVE SRL a incercat sa afle stadiul cercetarilor in aceasta speta, insa in mod misterios, pana la inchiderea editiei n-a primit vreun raspuns.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.