Controversatul medic spaniol, care a provocat unul dintre cele mai mari scandaluri in ciclism, sustine ca dopingul este o forma de medicina terapeutica.Eufemiano Fuentes (medalion) tinteste sus dupa ce
a bulversat ciclismul prin metodele revolutionare de dopaj Medicul Eufemiano Fuentes socheaza din nou lumea sportului, la un an dupa uriasul scandal de dopaj. Supranumit „doctorul vampir" dupa ce a brevetat autotransfuziile de singe pentru marirea performantelor, spaniolul a declarat ca dopajul in cadrul ciclismului profesionist este echivalent cu „medicina terapeutica" si spera ca in viitor va cistiga „un premiu Nobel". „Sportul la nivel inalt este un circ in care sanatatea sportivilor este pusa pe planul doi. Dopajul este o medicina terapeutica. Organismul unui ciclist profesionist nu este facut sa reziste trei saptamini la efort continuu", a explicat Fuentes intr-un interviu acordat saptaminalului german „Stern".

Doctorul spaniol considera ca prin munca sa i-a ajutat pe sportivi sa suporte eforturile supraomenesti si spera ca aceasta va fi recompensata in viitor. „Poate imi vor da un premiu Nobel peste 20 de ani, poate imi vor construi un monument comemorativ. Sau ma vor omori", a spus Fuentes. Doctorul spaniol supunea sportivul unui antrenament foarte intens, timp de maximum trei ore (la altitudine sau in laboratoare care simuleaza astfel de conditii), dupa care ii extragea 500 ml de singe. Acesta era congelat in recipiente speciale si reinjectat aceluiasi sportiv inaintea unei probe de anduranta, cel mai frecvent o cursa de ciclism, dar putea fi, la fel de bine, si un meci de fotbal. Transfuzia se poate face si cu singe compatibil de la o alta persoana, de obicei o ruda. Prin aceasta metoda, sportivul ajungea sa aiba cu 12-13% mai mult oxigen in singe pe o perioada de citeva ore. In mod normal, singele contine 40-45% globule rosii. Prin intensificarea efortului, continutul de hematii creste pina la 50%. Iar cinci la suta mai multa putere il poate face pe un sportiv de 32 de ani sa fie capabil de acelasi efort ca unul de 27-28 de ani. Spre deosebire de alte forme de dopaj, autotransfuziile aveau marele avantaj de a fi extrem de greu de depistat direct, singura varianta certa fiind registrele medicilor.

Scandalul Puerto (nume dat de politia spaniola cazului privind dopajul sangvin) a fost declansat in mai 2006, cind s-au descoperit materiale de dopaj sangvin si registre cu numele mai multor sportivi. Au fost retinute atunci cinci persoane in asa-numita operatiune „Catararea": doctorul Eufemiano Fuentes, fost medic la mai multe echipe spaniole (Kelme, Once), suspectat ca s-ar afla in centrul retelei de dopaj sangvin; Manolo Saiz, managerul echipei spaniole Liberty; Ignacio Labarta, directorul sportiv adjunct al echipei Comunidad Valenciana; Jose Luis Merino, un medic din Madrid, si Alberto Leon, rutier in cadrul echipei VTT. Justitia spaniola a clasat, in luna martie, cazul Puerto, insa Parchetul a facut recurs, iar Curtea de Apel nu s-a pronuntat inca. Pe lista clientilor sai se afla aproximativ 60 de ciclisti, printre care germanul Jan Ullrich (foto), spaniolul Alejandro Valverde si italianul Ivan Basso.