Oamenii de stiinta au reusit sa dezlege misterul tremuratului de frig. Cand ne expunem la temperaturi extreme, pielea noastra incepe sa se stranga , iar dintii incep sa clantane. Creierul este cel care monitorizeaza temperatura corpului si decide ca
Oamenii de stiinta au reusit sa dezlege misterul tremuratului de frig. Cand ne expunem la temperaturi extreme, pielea noastra incepe sa se stranga , iar dintii incep sa clantane. Creierul este cel care monitorizeaza temperatura corpului si decide cand sa inceapa tremuratul, una din numeroasele functii automate si subconstiente ale organismului uman, care apare in cadrul procesului de termoreglare. “Prin tremurul muschilor se produce caldura. Acest proces are nevoie de energie si este ultima strategie la care apeleaza corpul nostru pentru a mentine temperatura interioara, in lupta pentru supravietuire la temperaturi foarte scazute”, a explicat Kazuhiro Nakamura, cercetator la Universitatea de Medicina si Stiinta din Oregon. Nakamura si colegii sai au descoperit prin studiile pe soareci care este cauza tremuratului. Este vorba despre un intreg sistem format din numeroase celule care controleaza pielea si care se gasesc intr-o anumita portiune a creierului, numita nucleul parabrahial lateral. Aceste celule transmit informatia altei parti a creierului, numita zona preoptica, care este cea care decide cand sa inceapa coprul sa tremure. Specialistii susti n ca rezultatele testelor pe soareci sunt perfect valabile si la oameni, pentru ca exista numeroase studii care au confirmat ca cele doua specii isi controleaza temperatura corporala in acelasi mod.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.