Cursul de schimb leu/euro se situeaza la finalul anului sub nivelul inregistrat in primele sedinte de tranzactionare din 2007, dupa ce a consemnat cele mai puternice oscilatii din ultimii patru ani, insa, calculat in functie de media anuala, moneda n
Cursul de schimb leu/euro se situeaza la finalul anului sub nivelul inregistrat in primele sedinte de tranzactionare din 2007, dupa ce a consemnat cele mai puternice oscilatii din ultimii patru ani, insa, calculat in functie de media anuala, moneda nationala a continuat sa se aprecieze.
Rata de schimb a inregistrat in 2007 oscilatii de 16,42%, miscari mai ample fiind consemnate in 2003, de 17,69%, noteaza Mediafax.
Spre deosebire de intervalul 2004-2006, cand maximele anuale au fost inregistrate in luna ianuarie, iar minimele in al doilea semestru, in acest an, nivelul minim, de 3,1112 lei/euro, a fost atins la 2 iulie, iar nivelul maxim, de 3,6221 lei/euro, la 23 noiembrie.
In prima sedinta de tranzactionare din 2007, cursul oficial a fost calculat de Banca Nationala a Romaniei la 3,3560 lei/euro, pentru ca in ziua imediat urmatoare sa urce la 3,3834 lei/euro.
In luna ianuarie, cursul a depasit in cateva sedinte pragul de 3,4 lei/euro, pentru ca pana in luna septembrie sa mai treaca aceasta limita o singura data, la 5 martie. Leul s-a apreciat continuu fata de euro in primele luni, pana la minimul amintit, pentru ca ulterior sa inceapa sa se deprecieze, un ritm mai accelerat fiind consemnat in luna noiembrie.
La sfarsitul lunii iulie, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, declara ca aprecierea leului s-ar putea dovedi nesustenabila si ca banca centrala prefera ca moneda sa se stabilizeze singura.
Deprecierea leului din ultimele doua luni ale anului a fost impulsionata de reducerea increderii investitorilor in fundamentele economiei romanesti, dupa publicarea unor date statistice referitoare la deficitul de cont curent, inflatie si cresterea economica.
Informatiile privind economia au venit pe fondul sentimentului negativ la nivel mondial, dupa declansarea crizei creditelor ipotecare in SUA, in luna iulie.
Desi leul incheie anul in coborare fata de euro, la nivel de medie anuala se mentine tendinta de apreciere. Astfel, in acest an, media se situeaza in jurul nivelului de 3,33 lei/euro, nivel calculat fara ultimele cotatii din an, in timp ce in 2006 media a fost de 3,5245 lei/euro.
Pentru anul viitor, Comisia Nationala de Prognoza anticipeaza un curs mediu de schimb de 3,3 lei/euro, leul urmand sa se aprecieze constant in urmatorii ani, pana la o rata medie de 3,1 lei/euro la nivelul anilor 2012-2013.
Guvernatorul BNR afirma, in luna octombrie, in cadrul unui seminar, ca rata de schimb va inregistra, in perioada urmatoare, cresteri si scaderi, miscari naturale, care vor fi consemnate in ansamblu de toata economia, deprecierea leului din toamna fiind o corectie.
El a spus ca in viitor miscarea nu va fi neaparat liniara, existand posibilitatea aparitiei unor slabiri si stagnari.
Stabilitatea cursului de schimb este unul dintre criteriile de la Maastricht, de a caror indeplinire depinde adoptarea monedei europene de catre oricare stat membru al UE.
Romania are ca obiectiv intrarea in zona euro in 2014. Potrivit criteriilor de la Maastricht, moneda nationala poate fluctua intr-o banda de variatie de plus/minus 15%, variatie care reprezinta aprecierea sau deprecierea procentuala maxima fata de media ultimilor doi ani.
Conform unei prezentari sustinute de Mugur Isarescu in luna noiembrie, cursul de schimb a fluctuat, in acest an, intre plus 11% si minus 6,4%, iar in 2006 intre plus 6,4% si minus 9,1%.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.