Daca pentru multi copii perioada sarbatorilor reprezinta un timp al bucuriilor, in alte locuri de pe glob, razboiul, saracia, bolile, munca epuizanta sau drogurile fac din copilarie un cosmar. Revista „Foreign Policy" face un scurt inventar, la sfirsit de an, al celor mai periculoase sau „neprietenoase" locuri pentru a creste un copil.

Decorul in care cresc unii copii nu are nimic in comun cu atmosferade poveste a Craciunului. Foto: Reuters Irak - razboi si foamete

Problema: Numarul copiilor subnutriti s-a dublat de la invazia americanilor in 2003.

Cauze: Apa potabila este foarte greu de gasit, iar sistemul de sanatate este in colaps. Copiii irakieni sint acum mai prost hraniti decit cei din Haiti sau Uganda. In urma cu 10 ani, cea mai mare ingrijorare in privinta sanatatii copiilor irakieni era obezitatea. Azi, daca au ceva pe masa, ramine amenintarea violentei de pe strazi. O statistica reala e greu de realizat, dar ONU estimeaza ca femeile si copiii reprezinta 20% dintre victimele razboiului din Irak.

Ce trebuie facut: In primul rind trebuie reconstruite scolile si spitalele si reparate statiile de purificare a apei.

Zimbabwe - flagelul SIDA

Problema: Unu din opt copii va muri inainte de a implini virsta de 5 ani, conform datelor detinute de ONU.

Cauze: SIDA si saracia. Tara a avut cindva unul dintre cele mai bune sisteme de sanatate din Africa, dar inflatia a crescut foarte rapid, extrem de mult, din cauza economiei prost gestionate de regimul presedintelui Robert Mugabe. Costurile ingrijirilor medicale au crescut cu 3.000% in ultimii ani, ceea ce a dus la falimentul spitalelor. In prezent, oamenii se zbat intre lipsa hranei, a medicamentelor si a celor necesare unui trai decent. In plus, nu exista un sistem de educatie competitiv. Nu e de mirare ca mii de oameni fug in Africa de Sud, in fiecare an, incercind sa gaseasca o viata mai buna. Ca situatia sa fie cu adevarat disperata trebuie spus ca unu din cinci copii este orfan din cauza SIDA.

Ce trebuie facut: Oamenii au nevoie de mai multe informatii si educatie despre prevenirea HIV, pentru schimbarea pe termen lung a comportamentelor riscante, precum si de investitii masive in spitale. Politici fiscale rezonabile pentru oprirea hiperinflatiei, care a distrus economia din Zimbabwe, ar fi, de asemenea, bine venite.

Conditiile sanitare precare cresc mortalitatea infantila. Foto: Reuters Republica Democrata Congo - copiii soldati

Problema: Copiii soldati. Circa 40% dintre soldatii congolezi sint copii, jumatate dintre ei fiind fete care au fost transformate fortat in sclave sexuale.

Cauze: Este o mostenire a razboiului. Fortele paramilitare si de gherila au rapit aproape 30.000 de copii pentru a-i folosi ca luptatori, garzi si sclavi sexuali in timpul celui de-al doilea razboi civil, care s-a incheiat in 2003. In ciuda terminarii oficiale a conflictului, folosirea militarilor copii persista, grupari care se opun guvernului continuind sa forteze copiii sa lupte. Cei care reusesc sa iasa din acest sistem nu se mai pot integra in societate decit extrem de greu si multi dintre ei ajung, in cele din urma, pe strazi. Peste 20.000 de copii ai strazii traiesc in capitala, in Kinshasa, suferind de subnutritie si abuzuri fizice si sexuale.

Ce trebuie facut: Dupa decenii de razboaie interne, Congo are nevoie de pace si stabilitate; de programe de recuperare a copiilor soldati si de reintroducerea lor in viata normala. Guvernul si organizatiile internationale au lansat o campanie pentru copiii strazii, incercind sa-i prinda pe cei care profita de ei. In loc sa-i arunce in inchisori pentru adulti pe acesti copii, politia si justitia incearca sa reabiliteze centrele de detentie pentru tinerii sub 18 ani.

Pentru multi, sclavia moderna este singurul viitor. Foto: Reuters India - munca epuizanta

Problema: Circa 12 milioane de copii indieni muncesc din greu in loc sa mearga la scoala.

Cauze: Cresterea economica si urbanizarea. Economiile asiatice au crescut foarte mult in ultimii ani, iar cererea de forta de munca ieftina este din ce in ce mai mare. De cele mai multe ori, copiii indeplinesc acest criteriu. Problema a devenit acuta in India, unde micii muncitori vin de la tara la oras si lucreaza in schimburi de pina la 16 ore pentru salarii de mizerie - mai putin de 2,50 dolari/ora. Guvernul a interzis aceasta practica, dar nu are sanse de a reusi, cu adevarat, in combaterea acestui fenomen. Politia ignora, in general, problema, iar atunci cind o fabrica ce exploateaza copiii este inchisa, apare alta in locul sau.

Ce trebuie facut: Guvernul indian recunoaste existenta acestei probleme si anul trecut a modificat legea privind exploatarea minorilor pentru a extinde domeniile pe care le acopera. Fara aplicarea legislatiei, practica va continua insa nestingherita.

Adolescentii britanici beau si fac sex neprotejat. Foto: Reuters Marea Britanie - bautura, sex si lene

Problema: Alcoolul, tigarile si sarcinile nedorite.

Cauze: Surprinzator, pe locul cinci in acest clasament se situeaza unul dintre cele mai dezvoltate state din lume. Desi copiii de aici o duc mult mai bine decit cei din Lumea a Treia, ei sint, totusi, intr-o forma mult mai proasta decit cei de aceeasi virsta din alte tari bogate. Potrivit unui raport recent al ONU, Marea Britanie este, dintre 21 de state avansate economic, cea mai „proasta" tara unde sa fii copil. Britanicii sint pe primele locuri in ce priveste numarul tinerilor care fumeaza, beau alcool, consuma droguri si fac sex neprotejat. De asemenea, adolescentii britanici au relatii proaste cu parintii si prietenii si aproape o treime dintre ei nu-si doresc sa faca altceva decit munca necalificata. Mai mult decit atit, 3,8 milioane de copii din Marea Britanie traiesc in saracie, in ciuda eforturilor sustinute ale guvernului de a combate acest flagel.

Ce trebuie facut: Marea Britanie a lansat un program numit „Start sigur" destinat sa imbunatateasca viata copiilor. Scopul este cresterea calitatii vietii acestora prin intermediul consilierii parentale, serviciilor publice de ingrijire a copiilor si al programelor de educatie pentru sanatate. Criticii spun ca aceasta campanie este ineficienta, dar premierul Gordon Brown continua sa sustina acest plan.

Despre o retea de pornografie infantila online de 12.000 de persoane, pe www.cotidianul.ro/select